Cathrine Alice Liberg laat zich tot beste Europese grafische kunstenaar van 2019 kronen
KoMASK lokt nu ook prestigieuze kunstacademie uit China naar Scheldestad
15 november 2019
De 31-jarige Cathrine Alice Liberg van de Oslo National Academy of the Arts is de beste grafische kunstenaar in Europa. De Noorse sleepte gisterenavond de felbegeerde Europese KoMASK Master Printmaking Award in de wacht. Dat is de belangrijkste internationale award voor pas afgestudeerde, grafische kunstenaars uit heel Europa. Van de in totaal 32 grafische kunstenaars streden er ook drie Belgen mee voor de populaire kunstprijs, een primeur voor ons land. Maar het opmerkelijkste is dat KoMASK voor het eerst ook kunstenaar Wang Huaxiang van de Central Academy of Fine Arts, bewierookt als de meest prestigieuze kunstacademie van China, naar ons land kon lokken.
Voor een derde keer op rij was de Lange Zaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen het schouwtoneel voor de uitreiking van de internationale KoMASK Master Printmaking Award. Dat de prijs van de Antwerpse initiatiefnemer KoMASK - de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten - een stevige reputatie geniet in Europa is stilaan een understatement. Want met zestien Europese kunstacademies op de nominatielijst dongen er nog nooit zoveel internationale kunstenaars mee naar de gewaardeerde onderscheiding.
“De KoMASK-awards zijn gaandeweg een echte referentie geworden in de grafische kunstwereld. Deze awards geven de pas afgestudeerde kunstenaars een enorme boost qua naamsbekendheid, zowel in de eigen kunstsector als bij het grote publiek. Het is op deze manier dat we met deze organisatie een steentje willen bijdragen aan hun eerste stappen in een professionele carrière als grafisch kunstenaar.”
Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK
Best opvallend is dat de geselecteerde kunstacademies dit jaar uit liefst vijftien Europese grootsteden kwamen waaronder Rome, Parijs, Madrid, Londen en Helsinki. Er streden ook vier Belgische kunstacademies mee voor de award: de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, de twee Brusselse academies; Académie Royale des Beaux-arts en de Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre en tot slot ook de Luikse Académie Royale des Beaux-Arts.
Noorse winnaar
Op het einde van de avond mocht de 31-jarige Cathrine Alice Liberg van de Oslo National Academy of the Arts met haar reeks ‘Imaginary Photographs of my Great-Grandmother’ de prestigieuze prijs mee naar huis nemen. Liberg komt uit een Noors-Chinees gezin en haalde haar inspiratie voor haar werken uit de Chinese diaspora. Ze refereert naar een citaat van Franz Kafka "we fotograferen zaken om ze uit onze gedachten te drijven". Waarmee ze aangeeft dat ze door deze kunstwerken een beeld van haar overgrootmoeder kon schetsen, en ze haar geest niet langer door haar hoofd hoeft te laten spoken.
Zij werd verkozen uit een lijst van 32 kunstenaars met maar liefst 20 verschillende nationaliteiten. Naast de drie Belgische kunstenaars - dat waren er nooit eerder zo veel - waren er verder Europese, Afrikaanse tot zelfs Aziatische deelnemers. De Ierse Aoife Scott van de Royal College of Art in London en de Portugese David Lopes van de Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto kregen een eervolle vermelding.
Opmerkelijk is dat dit jaar het leeftijdsverschil tussen de kandidaten bijzonder groot was. De jongste genomineerde is amper 20 jaar oud en in Helsinki heeft een pas afgestudeerde deelnemer al 40 jaar op de teller.
“Jong of oud, op kunst maken staat geen enkele leeftijd. Dat zien we duidelijk terug in het deelnemersveld van de KoMASK-awards. Elke academie kon twee grafische kunstenaars afvaardigen die elk drie kunstwerken mochten inzenden. ‘Imaginary Photographs of my Great-Grandmother' van Cathrine Alice Liberg heeft ons dusdanig geïnspireerd omdat het geheel bijzonder technisch en intelligent is, met een heel sterk concept waarbij de scherpte en de vaagheid je meeneemt op een reis tussen jong en oud, ver en dichtbij.”
Internationale Jury KoMASK Master Printmaking Award
De prijs die Liberg in ontvangst mocht nemen, is naast de artistieke waardering en erkenning ook een financiële opsteker. Samen met de award ontvangt de grafische kunstenaar een geldprijs van 2.000 euro. Bovendien krijgt zij de mogelijkheid om haar kunstwerken te exposeren in de Antwerpse Lange Zaal van de Koninklijke Kunstacademie.
Voor het bekendmaken van de uiteindelijke winnaar kon Bart’d Eyckermans als voorzitter van de jury rekenen op enkele internationale toppers: de Engelse print artist Leigh Clark, de Franse directeur Cyrille Noirjean van Centre national des arts plastiques uit Lyon, de Oekraïense print artist Oleg Denitsenko, galerij houder Sofie Van de Velde, de Ierse kunstenaar Stephen Lawlor en tenslotte ook Wang Huaxiang, titularis departementshoofd vrije kunsten van CAFA (Central Academy of Fine Arts) in Bejing, China.
Special guest
Een primeur dit jaar was de korte voorstelling van special guest Wang Huaxiang van het CAFA, het Central Academy of Fine Arts in China. De nationale Chinese kunstacademie staat bekend als meest prestigieuze kunstacademie van China. Hij besprak er enkele kunstwerken van Chinese masters die werden tentoongesteld.
“We zijn zeer verheugd met de komst van Wang Huaxiang. Elk jaar introduceren we met de vzw KoMASK enkele bijzondere grafische werken van toekomstige partners. Doel is om op termijn samen te werken en goede banden te smeden met kunstacademies over de Europese grenzen heen.”
Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK
De 96 grafische werken van de kunstenaars die meedongen naar de KoMASK-award, waaronder de werken van Cathrine Alice Liberg, en de werken van de CAFA zijn nog tot 22 november alle dagen te zien (van 12u tot 18u) in de Lange Zaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.