CADIX A4 wordt eerste gezinsvriendelijk woonproject op het Eilandje

Amper 1 op de 8 huishoudens in opkomende Antwerpse stadswijk zijn gezinnen met kinderen

Meer leefruimte, extra slaapkamers en hoogslapers, grotere liften voor kinderwagens, extra veel speelruimte én zelfs een glijbaan in de centrale binnentuin. Het gloednieuwe woonproject op Cadix A4 wordt ongetwijfeld het meest kindvriendelijke op het Eilandje. En dat is broodnodig. De hippe oude havenwijk in het noorden van Antwerpen heeft het bijzonder moeilijk om gezinnen met kinderen aan te trekken. Dat blijkt uit cijfers van de stad Antwerpen. Amper 1 op de 8 huishoudens op het Eilandje zijn gezinnen met kinderen, tegenover één op de drie in de rest van Antwerpen. Om meer gezinnen met kinderen naar het Eilandje te lokken, komt er nu een 10.000 m² groot gezinsvriendelijk woonproject aan de Kattendijkdok-Oostkaai. Projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling haalde de opdracht binnen.

Ontwikkeling genoeg op het Antwerpse Eilandje. En een hoge kwaliteit van wonen aan het water ook. Maar vooral singles, senioren en koppels zonder kinderen vinden hun weg naar dit deel van Antwerpen. In vergelijking met de rest van ‘t Stad komt het Eilandje er maar bekaaid vanaf als het gaat over het aantal huishoudens met kinderen: amper 12,5 procent - of 1 op de acht - tegenover één op de drie (32 procent) in de andere stadswijken. 

Gezocht: jong geweld

Het stadsbestuur wil absoluut meer jong geweld op het Eilandje. AG Vespa - het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen - schreef daarom in april vorig jaar een oproep uit om het 10.000 vierkante meter grote ‘bouwblok A4’ langs de Kattendijkdok-Oostkaai, het Schengenplein, de Talinnstraat en het Kattendijkdok te laten ontwikkelen door een projectontwikkelaar, specifiek met een vernieuwende visie op gezinsvriendelijk wonen. Dethier Ontwikkeling uit het Limburgse Alken haalde het uiteindelijk van heel wat andere grote namen. Het winnende team werd verder aangevuld door BULK Architecten, General Architecture, iRS Studiebureau, Buro Lubbers Landschapsarchitecten, Encon, Nelson Communicatie en Bureau De Fonseca. 

“Samen met het Antwerpse BULK Architecten en het Zweedse General Architecture kiezen we voor een herkenbaar hoekgebouw met bijna 70 wooneenheden dat een baken moet zijn aan het nieuwe Schengenplein. AG Vespa vroeg minstens 30 procent gezinsappartementen. Wij gaan echter nog veel verder: minstens 60 procent worden appartementen met drie slaapkamers of meer. De familievriendelijke appartementen bevinden zich hoofdzakelijk in de sokkel en hebben daardoor een heel direct contact met de straat en de binnentuin.”

Philip Carens, hoofd Projectontwikkeling Dethier Ontwikkeling

Gezinsvriendelijke troeven

De ontwerpers focusten niet enkel op het aantal vierkante meters leefoppervlakte en het aantal slaapkamers, maar toverden nog heel wat andere gezinsvriendelijke troeven uit hun tekenpen. Zo bestaat het complex uit een sokkel rond een 480 meter grote binnentuin, aangevuld met vier hoektorens van zeven bouwlagen die telkens een compact bouwblokje vormen.  

“Iedereen is in feite expert in wonen en voor elk gezin zijn de woonwensen verschillend. We hebben ingezet op innovatieve typologieën, die tegelijk heel vertrouwd aanvoelen. Hoge plafonds en ruime kamers, een nachthal om in te spelen, een grote entree, een thuiskantoor en een fijne woonkeuken. Er is veel ruimte voor fietsen en kinderwagens en alle woningen krijgen grote terrassen, veel licht en contact met de stad én de binnentuin. Een collectief paviljoen op het dak met een prachtig uitzicht en avondzon vormt de kers op de taart.”

Koen Van Bockstal, architect-zaakvoerder BULK Architecten

Bosje als akoestische buffer

Centraal in de binnentuin, op een heuveltje, komt een bosje van meerstammige bomen. Het bladerdak van dit bosje fungeert als een akoestische buffer tegen het geluid van spelende kinderen. Een glijbaan garandeert kinderpret en een grote tafel aan de zonzijde is een ideale plek voor ontmoetingen, net als de daktuin op de derde verdieping. Het groen van de daktuin wordt via begroeide trappen en wanden verbonden met de binnentuin. 

“We hebben onze ervaring uit andere wedstrijden en projecten gekoppeld aan bekende en minder bekende projecten uit het buitenland die allemaal inzetten op kwalitatief wonen voor gezinnen en kinderen in de stad. Ons project moet één van dé voorbeelden worden van kindvriendelijke woonprojecten in de stad.”

Kevin Dethier, Afgevaardigd Bestuurder Dethier Ontwikkeling

Fietsen met zijwieltjes

Mobiliteit is ook een belangrijk punt, zeker in een stad als Antwerpen. De projectpartners maken van de fiets het vervoermiddel bij uitstek. Alle fietsenstallingen bevinden zich op de begane grond, zodat niemand met zijwieltjes een hellingbaan af moet, en kunnen ook dienen als werkplek of atelier. Parkeren gebeurt ondergronds met bredere comfortplaatsen en voldoende elektrische oplaadpunten. 

“Ook duurzaamheid was een zeer belangrijk punt in deze wedstrijd. We realiseren hier een BREEAM Excellent-gebouw, de beste garantie voor de toekomstige bewoners op  een duurzame investering voor de toekomst.”

Philip Carens, hoofd Projectontwikkeling Dethier Ontwikkeling

Ontwikkelaar én aannemer 

Dethier is vooral bekend als bouwbedrijf, maar het Limburgse familiebedrijf met Kevin en Vicky Dethier aan het roer is sinds enkele jaren ook actief als projectontwikkelaar. Met deze site zet het Limburgse Dethier Ontwikkeling de tanden in een ambitieus project. 

“We zijn zeker niet aan ons proefstuk toe. Ik moet zeggen dat deze wedstrijd ons erg aansprak door de boeiende opgave en de intenties van de opdrachtgever. Dit soort woonprojecten bevindt zich in België nog in de pioniersfase. Dat maakt dat we hier met alle ontwikkelaars even ‘groen’ aan de startlijn kwamen. We zijn er trouwens van overtuigd dat we met onze 75 jaar ervaring als aannemer ook heel wat bij te dragen hebben aan deze kwalitatieve ontwikkeling.

Kevin Dethier, Afgevaardigd Bestuurder Dethier Ontwikkeling

Dethier Ontwikkeling hoopt nog dit jaar de aanvraag voor een omgevingsvergunning te kunnen indienen, zodat in 2022 de eerste steen kan worden gelegd. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste gezinnen in 2024 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.

Philip Carens

Hoofd Projectontwikkeling, Dethier Ontwikkeling

Kevin Dethier

Afgevaardigd bestuurder, Dethier Ontwikkeling

Koen Van Bockstal

Architect-zaakvoerder, BULK Architecten

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be