Burgemeester geeft startschot herontwikkeling Kwint-site

Oude gebouwen vlak bij kerkplein maken plaats voor energiezuinige nieuwbouw

  • 68 appartementen
  • Ruimtes voor handel, diensten en horeca
  • Polyvalente zaal
  • Politiecommissariaat
  • Ondergrondse parking voor fietsen en wagens
  • Horecaplein dat aansluit bij het nieuwe dorpshart

De langverwachte herontwikkeling van de dorpskern van Zonhoven kan beginnen. Projectontwikkelaars Kolmont uit Hasselt en Vanhout Projects uit Geel starten met de voorbereidende werken op de Kwint-site. In een eerste fase worden het ING-bankkantoor tegenover de kerk en de vroegere kapelanijen aan de Heuvenstraat gesloopt. Het hele nieuwbouwproject dat de dorpskern een nieuw gezicht zal geven, omvat 68 appartementen, een nieuwe polyvalente zaal, een wijkkantoor voor de politie, ​ 1.337 m² aan handels- en dienstenruimtes en een ondergrondse parking met fietsstallingen. “Met de echte start van de werken aan de Kwint-site zetten we een belangrijke eerste stap richting het Zonhoven van morgen”, zegt burgemeester Johny De Raeve.

Zonhovens burgemeester Johny De Raeve nam de eerste sloopwerken voor z'n rekening.
Zonhovens burgemeester Johny De Raeve nam de eerste sloopwerken voor z'n rekening.

De voorbereidende werken die van start gaan, zijn de eerste stap om van Zonhoven het groenste dorpshart van Limburg te maken. Later wordt de zone rond het gemeentehuis en de kerk vergroend en wordt de Roosterbeek opengelegd. Deze week is begonnen met de duurzame transformatie van de hele Kwint-site, recht tegenover het kioskplein en de Sint-Quintinuskerk. De nieuwbouw die de oude gebouwen vervangt, zal Zonhoven een nieuw en vooral duurzaam gezicht geven.

“Dit project is een prachtig voorbeeld van grootschalige, kwalitatieve dorpskernvernieuwing, zonder aan eigenheid in te boeten. Met dit project trekken we als gemeente resoluut de kaart van de versterking van onze dorpskern. De site heeft een ideale ligging, midden in het centrum, en de mix van woningen, handel, horeca en diensten in combinatie met een ontmoetingsruimte zal voor heel wat leven zorgen in onze gemeente. Projecten als De Kwint maken van Zonhoven een nog aangenamere plaats om te leven, te werken en te beleven.” Johny De Raeve, burgemeester Zonhoven

Nieuwe polyvalente zaal en politiekantoor

Concreet zijn deze week de sloopwerken voor fase 1 van de herontwikkeling van de Kwint-site van start gegaan. In eerste instantie worden het ING-bankkantoor tegenover de kerk en de twee kapelanijen aan de Heuvenstraat afgebroken. Zodra alle voorbereidende werken afgerond zijn, wordt begonnen met de bouw van twee losstaande gebouwen die van elkaar worden gescheiden door groen en wandel- en fietspaden. Het ene gebouw zal 16 appartementen en 4 handel- en dienstenruimten huisvesten, het andere omvat 24 appartementen, een horeca-aangelegenheid en wordt de thuis van de nieuwe polyvalente zaal De Kwint. Onder het gebouw komen een parking voor wagens en fietsen en bergingen.

“Zodra de nieuwe ontmoetingszaal is opgeleverd – vermoedelijk in de zomer van 2024 – wordt ook de oude feestzaal gesloopt en gaat fase 2 van de werken in. De oude Kwint zal dan op zijn beurt plaatsmaken voor een derde gebouw met 28 appartementen, drie handelszaken en het nieuwe wijkkantoor van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. Ook onder dit gebouw komen parkeerplaatsen en fietsstallingen. Tussen alle gebouwen worden groenzones aangelegd. Die zullen er mee zullen voor zorgen dat de dorpskern nog uitnodigender wordt en zowel bewoners als bezoekers meer ademruimte krijgen.” Matthias Leys, Kolmont
Vlnr: architect Wim Dirickx (De Gouden Liniaal), Alain van Gompel (Vanhout Projects), burgemeester Johny De Raeve, Louis Bammens (Kerkfabriek), Matthias Gios (Kolmont) en schepen Johan Schraepen.
Vlnr: architect Wim Dirickx (De Gouden Liniaal), Alain van Gompel (Vanhout Projects), burgemeester Johny De Raeve, Louis Bammens (Kerkfabriek), Matthias Gios (Kolmont) en schepen Johan Schraepen.

Autoluwe doorsteek

Het ontwerp van De Kwint is van de hand van architectenbureaus De Gouden Liniaal Architecten uit Genk en Binst Architects uit Antwerpen. Sommige appartementen kijken uit op de levendige dorpskern, andere op het rustgevende binnenplein. Er is resoluut gekozen voor een mix van handel, dienstverlening en aangename, lichtrijke wooneenheden, waarbij ecologie, beleving en mobiliteit hand in hand gaan. Zo komt er een autoluwe doorsteek tussen de Heuvenstraat en de Grote Eggestraat en zullen nieuwe wandel- en fietspaden alle gebouwen met elkaar en het kerkplein verbinden.

“Niet alleen de woonkwaliteit in het centrum zal toenemen, maar ook de handel en de horeca wordt nieuw leven ingeblazen. Op het vlak van mobiliteit hanteren we het stop-principe: stappers, trappers en openbaar vervoer krijgen voorrang op privévervoer. Het parkeren en stallen van wagens en fietsen van de bewoners wordt uit het straatbeeld gehaald en ‘verdwijnt’ naar de ondergrondse parkings. De Kwint beschikt over boven- en ondergrondse fietsenbergingen en er is een halte van het openbaar vervoer vlak bij.” Alain Van Gompel, Vanhout Projects

Al 60% verkocht

De verkoop van het project is vlot van start gegaan. 60% van fase I is reeds verkocht en voor de gegeerde penthouseverdieping wordt een wachtlijst aangelegd.

“We leggen de lat voor dit project op alle vlakken hoog, en dat wordt gesmaakt. De gebouwen zullen niet aangesloten worden op het aardgasnet, zodat er voor de verwarming geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. De bewoners kunnen bovendien genieten van veel groene ontmoetingsplaatsen en een minimale verharding. Dat komt niet alleen de duurzaamheid van het gebouw ten goede, maar zal ook zorgen voor duurzame relaties onder de buren.” Matthias Leys, Kolmont

De heropbouw van de site staat gepland voor april 2023. De oplevering van de polyvalente zaal is voorzien in de zomer van 2024.

Matthias Gios

Projectontwikkelaar, Kolmont

Bram Van Hemelryck

Sr pr-consultant, Bereal

Zicht ​ op de site vanop het kioskplein in Zonhoven.
Zicht ​ op de site vanop het kioskplein in Zonhoven.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be