Brusselse start-up gekocht door Franse energiereus Idex

De Brusselse start-up Go4Green  - een bedrijf dat erin is geslaagd om ruim 7.000 Brusselse gezinnen tonnen CO2-uitstoot te besparen dankzij de installatie van een warmtekrachtkoppeling in hun appartementsgebouwen - gaat een strategische samenwerking aan met de Franse energiereus Idex. Het Brusselse bedrijf heeft zo de mogelijkheid om sneller te groeien in België en Frankrijk.

Go4Green is op dit moment de Belgische leider in het verbeteren van de energieprestatie van appartementsgebouwen, sociale woningen en verpleeghuizen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de installatie van warmtekrachtkoppelingen die het zelf financiert. In ruil voor de gratis plaatsing, betalen de gezinnen voor het opgewarmde water. Maar ze verdienen dat al snel terug: het toestel zorgt immers voor een stuk gratis elektriciteit, waardoor de totale energiefactuur uiteindelijk met 15 tot 20% daalt. En die innovatie gooit nu ook hoge ogen in het buitenland. Go4Green gaat een strategisch partnership aan met de Franse energiereus Idex.

“Onze Belgische activiteiten werken zeer goed, maar dit partnerschap met een van de belangrijkste spelers op het gebied van hernieuwbare energie in Frankrijk is een echte kans voor ons bedrijf en voor de gebouwen die wij beheren. Het laat ons toe om nog sneller te groeien in België en ook Frankrijk. Wij treden uitsluitend op als derden-investeerder, wat betekent dat onze gebouwen de installaties niet financieren, maar zij krijgen automatisch deze kostenvermindering zonder dat zij de investeringen hoeven te doen.”

Benoît de Hollain, Managing Director van Go4Green

Vandaag zijn al 95 gebouwen in Brussel (ongeveer 7.000 woningen) met het innovatieve systeem uitgerust maar Go4Green streeft ernaar om de komende jaren zeker 500 gebouwen in het Brusselse Gewest van groenere en goedkopere energie te voorzien. 

Franse reus

De Franse groep Idex is een belangrijke speler in de energiesector. Ook zij hebben als doel om de ecologische voetafdruk te verminderen en de energiefactuur naar beneden te halen. Zo ondersteunt de groep de bouw van de duurzame stad, van de ontwikkeling en distributie van lokale hernieuwbare energieën (geothermie, biomassa) en/of terugwinning (terugwinning van afval, datacenter, afvalwater, warmtekrachtkoppeling), tot energieprestaties en duurzaam beheer van gebouwen (huisvesting, tertiaire sector, ziekenhuizen, industriële sites, enz.). Idex, het eerste onafhankelijke middelgrote Franse bedrijf (ETI) voor energiediensten, heeft een omzet van 900 miljoen euro in 2018, en is met meer dan 100 vestigingen en 4.000 gespecialiseerde medewerkers, ingenieurs en technici aanwezig in heel Frankrijk.

"De kracht van Idex is een pionier te zijn op het gebied van groene en lokale energie met geothermische energie, biomassa, methanisering en terugwinning van energie uit afval. Go4Green deelt met Idex de ambitie om een speler te zijn in de energietransitie. We zijn dan ook verheugd om geassocieerd te worden met dit jonge Brusselse bedrijf, dat een stevige expertise heeft op dit gebied en voor ons de ideale ontwikkelingspartner is. Dankzij dit partnerschap is het de bedoeling om een breder scala aan diensten aan te bieden voor met name tertiaire gebouwen, ziekenhuizen en industriële installaties".

Thierry Franck de Préaumont, voorzitter van Idex

Een warmtekrachtkoppeling is een machine die werkt op aardgas en in grote gebouwen een rendement van bijna 99% haalt. Dat is te danken aan een performante, kleine motor in de machine die zowel warmte (⅔) als elektriciteit (⅓) genereert. Concreet verwarmt de koppeling gemiddeld 80% van het benodigde water in een appartementsgebouw (sanitair en chauffage) en voorziet het de gemeenschappelijke delen van alle benodigde elektriciteit. De klassieke verwarmingsketel verdwijnt dus niet: het doel is om het gebruik ervan zoveel mogelijk te verminderen.

Benoît De Hollain

CEO, GO4GREEN

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be