Brusselse gezinnen krijgen energiepremie tot 15.000 euro als ze oude verwarmingsketel vervangen

Energiebedrijf Go4Green maakt 10 miljoen euro vrij om 100 ‘groene’ ketels te plaatsen

Goed 4.500 Brusselse gezinnen kunnen dit jaar gebruik maken van een energiepremie van 5.000 tot 15.000 euro als ze hun oude gas- en mazoutketels laten vervangen door ‘groene’ exemplaren. Het Brusselse Go4Green maakt bijna 10 miljoen euro vrij voor deze ongeziene vervangingsoperatie in het Brusselse Gewest. Belangrijke voorwaarde is dat de oude ketel minstens 15 jaar oud is. Het energiebedrijf maakt de komende weken een selectie van 100 appartementsgebouwen die in aanmerking komen.

Transport en verwarming van gebouwen zijn vandaag nog steeds dé belangrijkste bronnen van CO2 in het Brusselse Gewest. Respectievelijk zijn ze goed voor 30% en 60% van de directe uitstoot. Om onze energieconsumptie aanzienlijk te verminderen, zijn er verschillende oplossingen. Een belangrijke is al zeker goed isoleren, maar ook een zuinige verwarmingsketel aanschaffen kan al een beduidend verschil maken. En een zuinige ketel is een recente ketel.

 4.500 Brusselse gezinnen komen in aanmerking 

Het is dat laatste alternatief waar Go4Green dit jaar vol op inzet. Concreet wil het bedrijf 100 verwarmingsketels vernieuwen in appartementsgebouwen, en dat met een korting gaande van 5.000 tot maximaal 15.000 euro. De grootte van de premie is afhankelijk van het aantal appartementen dat verwarmd moet worden. Het resterende aankoop- en installatiebedrag kan gespreid in de tijd worden betaald, zonder rente. 

 (Mede-)Eigenaars van Brusselse gebouwen met meer dan 15 appartementen kunnen vanaf vandaag een gratis energieprestatie studie laten uitvoeren door Go4Green. Op basis daarvan maakt het bedrijf een selectie van gebouwen die in aanmerking komen voor de premie. In totaal kunnen goed 4.500 gezinnen straks genieten van groenere energie. 

“Dankzij deze investering, kunnen we een daling van 43% van de CO2-uitstoot realiseren per gebouw. Dit komt neer op goed 5.500 ton minder CO2 die jaarlijks de Brusselse lucht in gaat. De doelstelling van Go4Green gaat verder dan die van het Brusselse Gewest, dat zich heeft geëngageerd om tegen 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 30% te verlagen.”

Benoît de Hollain, CEO van Go4Green

 Warmte-krachtkoppeling

 Sinds haar oprichting in 2013 heeft Go4Green al 15 miljoen euro geïnvesteerd in de installatie van warmte-krachtkoppelingsystemen. Concreet gaat het om systemen met een kleine motor van ca. 1 m3 in een waterdicht omhulsel die werkt op aardgas en een rendement heeft van quasi 100%. Als die warmte-krachtkoppelingsinstallatie wordt aangesloten op het stedelijke aardgasnet, levert ze tot 80% van de warmwatervraag van de aangesloten appartementen tegen een lager tarief, maar tegelijk staat ze ook in voor de stroom in de gemeenschappelijke ruimtes. Tot nog toe hebben al 5.000 Brusselse woonsten op deze manier hun energiefactuur én CO2-uitstoot met 20% zien dalen.

 “Met Go4Green willen we de verwarmingsbehoefte van bewoners verlagen en op die manier de CO2-uitstoot verkleinen, zodat ook de negatieve impact op het milieu wordt ingeperkt. Zo willen we de Brusselaars helpen te besparen en tegelijk de vervuiling in het hele Brusselse gewest verminderen. We winnen niets in de strijd tegen de CO2-uitstoot als we ook niet onze eigen woningen aanpakken.”

Benoît de Hollain, CEO van Go4Green

 Go4Green is nu op zoek naar gebouwen die willen ingaan op dit renovatie-aanbod. De bewoners van Brusselse gebouwen die denken dat hun gebouw in aanmerking komt, kunnen dat melden aan hun syndicus of rechtstreeks aan Go4Green.

Benoît de Hollain

Algemeen directeur, Go4Green

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be