Brusselaars bijzonder tevreden over levenskwaliteit en work-life balance

Brussel scoort hoog in Arcadis Sustainable Cities Index dankzij groot aanbod gezondheidszorg en onderwijsniveau

15 juni 2022 – Brussel hoort bij de betere wereldsteden als het komt op levenskwaliteit. Dat blijkt uit de Sustainable Cities Index, een onderzoek van ontwerp- en adviesbureau Arcadis dat 100 wereldsteden rangschikt volgens drie duurzaamheidspijlers ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’. De hoofdstad nestelt zich in de categorie ‘People’ op de 21e plaats en eindigt overall op plaats 38. “Het onderwijs haalt een heel hoog niveau en er is een groot aanbod aan gezondheidsinstellingen. Brusselaars zijn over het algemeen tevreden met hun work-life balance. Dat verklaart voor een groot deel die mooie ranking”, duidt Ophélie Durand, expert Mobiliteit bij Arcadis.

Steden blijven groeien en worden steeds belangrijker. Ze nemen slechts 2 procent van de aardbol in, maar trekken wel 60 procent van de totale wereldbevolking aan. Arcadis lichtte voor de vijfde keer 100 wereldsteden door voor haar Sustainable Cities Index. Daarbij onderzocht het ontwerp- en adviesbureau hoe duurzaam die steden effectief zijn op basis van 51 parameters en drie pijlers. De onderzoekers kijken niet alleen naar welvaart in de steden. Die is natuurlijk nodig om aan duurzame stadsontwikkeling te kunnen doen, maar ook de levenskwaliteit van de stedelingen en de ecologische duurzaamheid van een stad worden onder de loep genomen. De drie pijlers wegen even zwaar door in de eindafrekening.

“De focus binnen steden is de voorbije jaren enorm verschoven. Waar in 2018 de aandacht nog lag op (economische) winst maken, heeft de levenskwaliteit van burgers – samen met duurzaamheid – aan belang gewonnen. Dat is tijdens de coronapandemie duidelijk tot uiting gekomen. Met dit rapport krijgen steden een goed zicht op wat ze momenteel al goed doen en wat beter kan.” – Ophélie Durand, expert Mobiliteit Arcadis

Brussel scoort bij inwoners

Uit het onderzoek blijkt dat Brussel zich in de algemene rangschikking nestelt op een 38e plaats. Die ranking dankt het vooral door zijn 21e plek in de categorie ‘People’. Concreet doet onze hoofdstad het goed op gebied van inkomensgelijkheid en work-life balance. Ook de kwaliteit van het onderwijs staat erg hoog aangeschreven dankzij de diversiteit aan instellingen verspreid over de stad. Brussel heeft daarnaast ook heel wat ziekenhuizen en ziekenhuisbedden ter beschikking. Door de vele trein – en metrostations, bus – en tramlijnen kunnen de inwoners zich ook vlot verplaatsen. Brussel krijgt ook een pluim voor hun fietsinfrastructuur, hun efficiënte manier om afval te sorteren en hun acties om luchtvervuiling tegen te gaan. Hiermee komen ze in de categorie ‘Planet’ op plaats 30 terecht.

In de categorie ‘Profit’, waar Arcadis de economische factoren onderzocht, bevolken de Amerikaanse grootsteden samen met Tokyo de volledige top 20. Brussel en de andere Europese steden volgen nadien, waardoor onze hoofdstad pas op plaats 59e staat. Een van de boosdoeners is het hoge aantal werklozen. Het Brussels gewest telt ruim 85.000 werklozen, waardoor de werkloosheidsgraad schommelt rond de 15 procent. De cijfers blijven dalen, maar zitten nog steeds ruim boven het Vlaams gemiddelde dat recent op 5,7 procent afklokte. Voor de onderzoekers blijft die hoge werkloosheidsgraad een aandachtspunt.

“Onze hoofdstad heeft heel wat stappen gezet om ecologisch duurzamer te worden. Bijvoorbeeld door een efficiënt afvalbeleid, de grote diversiteit op vlak van gezondheidszorg en onderwijs in de stad. Een werkpunt blijven echter de werkloosheidcijfers.” – Ophélie Durand, Expert Mobiliteit Arcadis

Ook de duurzaamheid van Antwerpen nam Arcadis onder de loep. Daarin doet de stad het globaal gezien beter dan Brussel. Zo prijkt Antwerpen overall op de 27e plaats en is het wereldwijd bij de beste leerlingen in de klas in de categorie 'Planet'. Daarin staat Antwerpen 8e. In de categorie 'People' doet Antwerpen het praktisch even goed als Brussel met een 23e plaats. Net zoals Brussel blijft de werkloosheid een werkpunt. Net als onze hoofdstad eindigt Antwerpen daardoor diep in de middenmoot op een 67e plaats.

Oslo meest duurzame stad ter wereld

Europese steden scoren globaal gezien het best in het rapport. In de top 20 staan maar liefst 13 Europese steden. Oslo mag zich met voorsprong de meest duurzame stad ter wereld noemen, gevolgd door de Zweedse hoofdstad Stockholm en het Japanse Tokyo. De Deense hoofdstad Kopenhagen en het Duitse Berlijn maken de top vijf compleet. Onderaan de lijst bengelen, van plaats 95 tot en met 100, het Indiase New Delhi, De Keniaanse hoofdstad Nairobi, het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, het Pakistaanse Karachi, de Nigeriaanse stad Lagos en de Congolese hoofdstad Kinshasa.

Het volledige rapport kan je hier downloaden.

Noot: Door die aandachtverschuiving van ‘Profit’ naar ‘Planet’ is het echter moeilijk om de huidige rangschikking te vergelijken met voorgaande rankings.


Over Arcadis

Arcadis is een toonaangevend internationaal ontwerp- en consultancybureau voor de natuurlijke en gebouwde omgeving. Wij maken het verschil voor onze klanten en de maatschappij met doeltreffende, duurzame en digitale oplossingen. Met 27.000 mensen in meer dan 70 landen genereerden we in 2020 een omzet van €3,3 miljard. Wij ondersteunen UN-Habitat met kennis en expertise om moeilijke leefomstandigheden te verbeteren in gebieden getroffen door de klimaatopwarming. www.arcadis.com

Perscontact:

Katrien Hermans

Woordvoerder, Arcadis

Jürgen Eeckhout

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be