Brugge krijgt meest innovatieve seniorenresidentie van West-Vlaanderen

Burgemeester De fauw en schepen Demon leggen samen met projectpartners officiële eerste steen van Het Reihof

  • Zwembad met wellnessfaciliteiten en fitnesszaal 

  • Salon met bibliotheek 

  • Schoonheidssalon, fitnesszaal, loungebar en restaurant 

  • Vlakbij komt volledig nieuw wijkpark van 21.500 vierkante meter

De wijk rond het Ten Boomgaard-park in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels krijgt er binnenkort een belangrijke zorgfunctie bij. Projectontwikkelaar ION uit Waregem is onlangs gestart met de bouw van ‘Het Reihof’, een unieke serviceresidentie met 113 appartementen en een groot aanbod aan diensten waar senioren aangenaam ouder kunnen worden en toch actief kunnen blijven. De bewoners kunnen zelfs genieten van een zwembad. Met dit project wil exploitant Domitys inspelen op de nood aan kwalitatieve appartementen met dienstverlening voor senioren in Brugge. Burgemeester Dirk De fauw en schepen Franky Demon leggen vandaag, samen met een vertegenwoordiging van Domitys, ION, Abrdn en architectenbureau A1AR, de officiële eerste steen van het project. 

Het gonst van de bedrijvigheid op de 7.500 vierkante meter grote site tussen Ten Boomgaard en Ter Beke in Sint-Michiels. Projectontwikkelaar ION is immers een tijdje geleden gestart met de bouw van ‘Het Reihof’. Deze unieke serviceresidentie mikt met een wel héél uitgebreid dienstenaanbod op actieve senioren die willen genieten van het leven.  

“De bewoners moeten zich in ‘Het Reihof’ echt thuis kunnen voelen, maar tegelijkertijd willen we hen het comfort van een vijfsterrenhotel bieden. Al onze residenties beschikken over een zwembad met wellnessfaciliteiten, een fitnesszaal, een salon met bibliotheek, een kapper, een schoonheidssalon en een loungebar. In het restaurant kunnen de bewoners genieten van de culinaire hoogstandjes van onze chef-kok, maar we leveren indien gewenst ook maaltijden in de appartementen. We helpen onze bewoners ook met hun administratie, bieden hulp bij het huishouden aan en hebben een was- en strijkdienst.”

Quince Muyldermans, Sales Manager Domitys België 

Dit unieke concept is het handelsmerk van Domitys. De Domitys Group is de Franse leider in seniorenresidenties met meer dan 140 van deze residenties in Frankrijk, België en Italië.  In ons land is Domitys ook al aanwezig in Antwerpen, Leuven, Oudergem en Court-Saint-Étienne (Waals-Brabant). De keuze van Domitys voor Brugge als volgende locatie voor een nieuwe residentie is logisch. De bevolking van Brugge is immers gemiddeld genomen wat ouder in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Liefst 31 procent van de inwoners van de West-Vlaamse hoofdstad is 60 jaar of ouder. En tegen 2030 zal het aantal 67-plussers in de stad al met bijna 13% zijn gestegen. Het is dus belangrijk dat er een voldoende groot aanbod aan aangepaste woningen is voor deze doelgroepen. 

Comfort en veiligheid 

Concreet omvat ‘Het Reihof’ 113 appartementen met 1 of 2 slaapkamers, verdeeld over drie vleugels die verbonden zijn met het centrale inkomgebouw. De appartementen zijn uitgerust met een keuken, een salon en een badkamer met inloopdouche. De grote ramen zorgen ervoor dat het daglicht rijkelijk binnenstroomt. Bredere deuren, in de hoogte aangepaste schakelaars en stopcontacten en een badkamer met inloopdouche staan garant voor een groot comfort en veiligheid.  

“De kelderverdieping is al volledig klaar en we zijn nu bezig met de realisatie van het gelijkvloers van de eerste vleugel. Het ontwerp voor ‘Het Reihof’ komt van de tekentafel van A1AR architecten. Om de privacy van de buurtbewoners te respecteren telt het complex aan de kant van Ten Boomgaard twee volwaardige verdiepingen en één teruggetrokken verdieping. Aan de zijde van het park telt ‘Het Reihof’ vier bouwlagen. Dit alles rond een unieke patio die alle appartementen en gemeenschappelijke delen van licht voorziet.” 

Kristof Vanfleteren, CEO ION

Parkeren volledig ondergronds 

Om de buurt te ontlasten, wordt het parkeren volledig ondergronds georganiseerd. In de kelder zijn er 80 plaatsen voor de auto’s van bewoners, personeel en bezoekers. Er is ondergronds ook een fietsenberging met plaats voor 83 fietsen en er zijn oplaadpunten voor elektrische fietsen. ‘Het Reihof’ is dan ook ideaal gelegen, vlak naast een comfortabel en veilig fietspad waarlangs de bewoners op tien minuten naar de Brugse binnenstad fietsen.  

De bewoners van ‘Het Reihof’ zullen wonen in een bijzonder rustige en groene omgeving. Rond de gebouwen komen mooie groenzones met grasvelden en hagen met een hoogte tussen 60 en 90 centimeter die voor een afscheiding zorgen tussen de private en publieke delen. Aan de kant van Ter Beke en het fietspad komt er een groene buffer met een breedte van 15 meter.  

Nieuw wijkpark 

En dat is nog niet alles. De stad Brugge legt de komende maanden immers vlak naast ‘Het Reihof’ het nieuwe wijkpark Ten Boomgaard aan. Dit nieuwe wijkpark met een oppervlakte van 21.500 vierkante meter moet een voorbeeldproject worden waarbij natuur, veiligheid, mobiliteit en klimaat hand in hand gaan. 

“In Brugge zorgen we goed voor onze senioren. We ondernemen voor hen talloze acties zodat zij in de meest aangename omstandigheden ouder kunnen worden. Senioren zijn tegenwoordig dynamischer dan ooit. Toch verlangen zij soms ook naar een plek met extra comfort waar ze zich tegelijkertijd thuis kunnen voelen. Dan is een appartement met dienstverlening de ideale oplossing. Serviceresidentie ‘Het Reihof’ wordt zo’n plek. De komst van deze nieuwe serviceresidentie zal er mee voor zorgen dat het in Brugge aangenaam wonen is voor iedereen, ook voor onze senioren.” 

Dirk De fauw, burgemeester stad Brugge 

Timing 

De werken voor de bouw van ‘Het Reihof’ verlopen vlot. De ruwbouw moet eind april van volgend jaar klaar zijn. Daarna volgen de technieken. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2023 verhuizen naar hun nieuwe appartement. Er is overeenstemming bereikt met het investeringsfonds ABRDN om het gebouw na voltooiing en oplevering aan te kopen.

Meer info vind je op www.domitys.be 

 

Wouter Vantornout

Projectontwikkelaar, ION

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be