Brexit zorgt voor zenuwachtigheid op Spaanse vastgoedmarkt

Ook Belgen kochten in 2019 voor het eerst minder huizen aan de costa’s

Het tumult rond de ‘deal- or no deal-Brexit’ heeft voor grote onzekerheid gezorgd bij heel wat Britten. Die was zelfs voelbaar tot op de Spaanse vastgoedmarkt, waar Britten traditioneel de grootste kopers van tweede verblijven zijn. In 2019 zijn er onder de Spaanse zon maar liefst 11% minder transacties met Britse kopers opgetekend. Ook bij de Belgen is er - voor het eerst in twaalf jaar - een daling te zien in het aantal aankopen van Spaanse casa’s. Dat blijkt uit de nieuwe jaaranalyse van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, op basis van onder meer cijfers van de Spaanse registratiekantoren.

De Brexit-perikelen hebben duidelijk hun weerslag tot op de Spaanse vastgoedmarkt. Het aantal vastgoedtransacties in Spanje met Britse kopers daalde het afgelopen jaar van 10.126 naar 8.987. Dat is een terugval van zo maar even 11%. De Britten, traditioneel de grootste kopers van tweede verblijven in Spanje, blijven wel nog op nummer één staan in het lijstje met buitenlandse kopers.

“De onzekerheid rond de Brexit houdt veel Britten in zijn greep, ook op financieel vlak. Aangezien ze niet weten hoe het nu verder moet in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, en wat de gevolgen ervan op hun bankrekening zullen zijn, staan ze meer weigerachtig tegenover grotere uitgaven. Die weerslag zien we ook op de Spaanse huizenmarkt, waar de Britten meestal gretig kopen. De impasse rond de Brexit heeft er dus mee voor gezorgd dat het aantal Britten dat in Spanje een tweede verblijf kocht in 2019, sterk is teruggevallen. Voorlopig is het koffiedik kijken of de effectieve exit ook in 2020 zijn weerslag zal hebben.”

Marleen De Vijt, CEO van Azull

Ook Belgen kopen minder Spaans vastgoed

Niet alleen de Britten toonden minder interesse in Spaans vastgoed, voor het eerst in twaalf jaar tijd kochten ook minder Belgen een huis in Spanje. In totaal tekenden vorig jaar zo’n 3.620 Belgen een koopovereenkomst voor een Spaans huis, ongeveer 12% minder dan in 2018. Daarmee vallen de Belgen voor het eerst in acht jaar uit de top vijf buitenlanders die in Spanje een verblijf kopen. Na de Britten, zijn de Fransen, Duitsers, Marokkanen en Roemenen nu de meest fervente buitenlandse kopers van woningen aan de costa’s.

“Het is opvallend dat de Belgen voor het eerst in twaalf jaar minder vastgoed kopen in Spanje. Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds waren 2017 en 2018 dermate sterke ‘boerenjaren’ dat een kleine terugval onvermijdelijk was. Maar anderzijds mogen we ook niet vergeten dat de prijzen in Spanje die voorbije twaalf jaren ook stap voor stap terug gestegen zijn. En dat blijkt nu toch al een klein deel van de Belgen af te schrikken - hoewel de gemiddelde prijs nog steeds 11% onder de piek van 2007 ligt.”

Marleen De Vijt, CEO van Azull

Overaanbod bij nieuwbouw

Het afgelopen jaar hebben Spaanse projectontwikkelaars erg veel nieuwe woningen gebouwd. Op die manier is er stilaan een overaanbod aan het ontstaan in de nieuwbouw, het geliefde segment voor buitenlandse kopers. Zo komen er aan de Costa Del Sol alleen al zo’n 15.000 nieuwe woningen bij, terwijl maar liefst één op de drie nog geen koper gevonden heeft. Daardoor zullen er de komende maanden grotere onderhandelingsmarges zijn, zeker in het segment met woningen boven de 400.000 euro, zo stelt Azull. 

“De projectontwikkelaars zitten in bepaalde regio’s stilaan met een overaanbod aan nieuwbouwwoningen die - mede door de afgenomen interesse van buitenlandse kopers - op korte termijn minder snel verkocht geraken. Dat zorgt ervoor dat de koper in de huidige situatie de macht heeft om de prijs bij de ontwikkelaars te drukken. Die onderhandelingsmarge is uiteraard niet van die grootteorde dat je de prijsstijgingen van de voorbije 10 jaar kan compenseren, maar je kan momenteel wel op zo’n 5 tot zelfs 10 procent van de prijs onderhandelen.”

Marleen De Vijt, CEO van Azull

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be