Brexit: Belgische vastgoedsector lanceert grootschalige campagne om Britse bedrijven naar België te halen

Business2Belgium.be stelt 700.000 m2 kantoorruimte ter beschikking van Londense bedrijven

De Belgische vastgoedsector bundelt de krachten en start een grootschalige campagne om Britse bedrijven te overtuigen zich na de Brexit in ons land te vestigen. UPSI-BVS, de sectororganisatie die zo’n 150 vastgoedspelers in ons land vertegenwoordigt, lanceert een speciale portaalwebsite die alle belangrijke, leegstaande kantoorgebouwen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië in kaart brengt én tegelijk als visitekaartje voor ons land moet dienen. Momenteel staat er al op de website 700.000 m2 kantoorruimte - vergelijkbaar met de oppervlakte van iets meer dan honderd voetbalvelden - ter beschikking van Britse bedrijven, goed om ruim 35.000 werknemers te huisvesten. Het initiatief krijgt onder meer de steun van minister van Werk, Economie en Buitenlandse Handel Kris Peeters. 

Heel wat bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn, kijken sinds het hele Brexit-debacle meer en meer naar het Europese vasteland. Daarbij komen Amsterdam, Frankfurt en Parijs in het vizier, maar ook Brussel - en bij uitbreiding België - wordt alsmaar vaker aangestipt. Lloyd’s of London - één van ‘s werelds grootste verzekeraars - liet zo recent nog weten voor Brussel te kiezen bij de oprichting van een nieuwe dochtermaatschappij. En twee dagen geleden nog kondigde de Japanse verzekeraar MS Amlin aan dat ze een Europees filiaal zullen openen in Brussel omwille van de Brexit. Net zoals verzekeraar QBE die al eerder haar wens uitsprak om in ons land een antenne op te richten. Maar daar stopt het niet bij: ook andere grote bedrijven in Londen overwegen om door de Brexit delen van hun activiteit en personeel van Londen naar Brussel over te hevelen.

Meer dan ooit wil de Belgische vastgoedsector hier - samen met o.a. staatssecretaris voor Buitenlandse Handel van het Brusselse Gewest Cécile Jodogne - op inspelen en start daarom met een grootscheepse campagne. Die wordt getrokken door de Beroepsvereniging  van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die met www.business2belgium.be een nieuwe portaalsite lanceert. Die moet de belangrijkste troeven van ons land extra in de picture zetten. Maar minstens even belangrijk: de website moet zo goed als alle leegstaande en beschikbare kantoorruimtes in België - die in aanmerking komen voor heel wat spelers in het Verenigd Koninkrijk - in kaart brengen. Dat betekent dat de website meteen één van de belangrijkste informatiebronnen wordt voor bedrijven die het Verenigd Koninkrijk willen inruilen voor België.

Het initiatief kan alvast rekenen op de steun van minister van Werk, Economie en Buitenlandse Handel Kris Peeters.

“Ons land heeft heel wat troeven in handen om instellingen en bedrijven aan te trekken die het Verenigd Koninkrijk verlaten. België heeft goed opgeleide werkkrachten en heeft een moderne en open economie. We zijn een internationaal centrum met een grote concentratie aan bedrijven en instellingen. Kantoorruimte in ons land is bovendien betaalbaar en van een goede kwaliteit. Als bedrijven een kosten-batenanalyse maken ben ik er gerust in dat ons land goed zal scoren. Het is een goede zaak dat de vastgoedsector met het initiatief Business2Belgium.be de handen in elkaar slaat om beschikbare kantoorruimte in de markt te zetten en om ons land economisch te promoten.”

Kris Peeters, federaal minister van Werk, Economie en Buitenlandse Handel

Ook staatssecretaris voor Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Cécile Jodogne, schaart zich achter het initiatief en belooft het initiatief mee te promoten. 

“Op het terrein hebben we duidelijk gemerkt dat we een concreet instrument missen om de beschikbaarheid, kwaliteit en vooral de competitieve prijzen van het kantorenvastgoed in Brussel naar voor te brengen. Deze website voldoet volledig aan die behoefte en zal dan ook in al onze initiatieven gebruikt worden om buitenlandse bedrijven te overtuigen zich in onze regio te vestigen."

Cécile Jodogne, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel van het Brussels Gewest

Gigantisch potentieel

Het portaal wordt vandaag gelanceerd en heeft momenteel zo’n zestig kantoorgebouwen in de etalage staan. In totaal gaat het om 700.000 m2 beschikbare kantoorruimte, goed om 35.000 werknemers te huisvesten. Qua potentieel wordt volgens diverse bronnen echter gerekend op 60.000 werknemers die op termijn samen met hun bedrijf vanuit Londen naar België zouden kunnen verhuizen. Het potentieel is dus groot, stelt de sector die meent dat de website op korte termijn ruim honderd geschikte kantoorgebouwen zal etaleren.

“Ons opzet is in eerste instantie om bedrijven die de UK willen verlaten, zoveel mogelijk te overtuigen om zich in ons land te vestigen en op die manier de werkgelegenheid verder aan te wakkeren. Daarin willen we zeker een belangrijke maatschappelijke rol spelen. Maar uiteraard, de concurrentie van andere Europese landen is groot. Precies daarom willen we overheden, ambassades, bedrijven en organisaties een handig instrument in handen geven waarmee ze echt kunnen overtuigen. Als we daarin slagen, komt dat zowel onze economie als de vastgoedmarkt ten goede.”

Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder UPSI-BVS

Sterk signaal

Dat de Belgische vastgoedsector op deze manier de krachten bundelt, mag gezien worden als een sterk signaal richting buitenlandse bedrijven en investeerders. Ook opmerkelijk: het initiatief kan op heel wat politieke steun rekenen, zowel vanuit federale hoek als vanuit de verschillende gewesten. Opzet is alvast dat overheden, ambassades, bedrijven, en andere spelers het portaal voortaan zullen gebruiken om Britse bedrijven op de Belgische troeven én op het vastgoedaanbod te wijzen.

“De website heeft intussen al de aandacht van een aantal bedrijven in het Verenigd Koninkrijk getrokken, maar ook van bedrijven uit de Verenigde Staten en verschillende Europese landen. De mond aan mond reclame werkt dus goed, wat veelbelovend is voor de toekomst.”

Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder UPSI-BVS

Belgische troeven

Opzet van de sector is niet alleen om de beschikbare kantoorgebouwen in de etalage te zetten, maar ook om de troeven van ons land extra in de verf te zetten.  Zo wordt op de website onder meer verwezen naar het hoge opleidingsniveau in ons land, onze strategische ligging, de talrijke Europese instellingen, en de relatief betaalbare vastgoedprijzen.

“Bedrijven die het Verenigd Koninkrijk willen verlaten, kijken meer en meer naar Brussel, maar hebben vooral nood aan informatie. Daar willen we echt een antwoord op bieden. Zo werden we recent nog gecontacteerd door een bedrijf dat eraan dacht om zich in België te vestigen, maar geen weet had van mogelijke interessante locaties. Onze portaalwebsite biedt op dat vlak meer dan ooit een concrete oplossing.”

Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder UPSI-BVS

 

 

UPSI-BVS is de sectororganisatie die zowel in Vlaanderen als in Wallonië en Brussel de vastgoedontwikkelaars, -investeerders en verkavelaars in ons land vertegenwoordigt. De leden van UPSI-BVS zijn goed voor 60 procent van de omzet in de vastgoedsector, 40.000 jobs, en een jaarlijkse belastingsbijdrage van 5,7 miljard euro. 

Olivier Carrette

Gedelegeerd bestuurder, UPSI-BVS

Younes Al Bouchouari

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be