Bouwwerken langverwachte Stadsterras Mortsel gaan van start

Ontwikkeling van nieuwe, bijna-energieneutrale woonbuurt is als eerste aan de beurt

Nu de grootste graafwerken achter de rug zijn en de torenkraan is opgebouwd, kunnen de effectieve bouwwerken van het langverwachte nieuwe Stadsterras in centrum Mortsel van start gaan. In een eerste fase bouwt aannemer Democo, in opdracht van stadsontwikkelaar Ciril, een nieuwe, bijna-energieneutrale woonbuurt op de oude site van de Sint-Lutgardisschool. In een volgende fase staan de restauratie van de school, de bouw van sociale woningen, eengezinswoningen en commerciële ruimten op het programma. De eerste bewoners worden eind 2024 verwacht.

De voorbije jaren heeft de site Oude-God in Mortsel al verschillende veranderingen gekend. Zo kregen de nieuwe Parkschool, de scouts en de buitenschoolse kinderopvang al nieuwe gebouwen.

“Het Stadsterras vormt het sluitstuk van de vernieuwing van Oude-God. Het zal het 1,5 hectare grote park uiteindelijk met 1 hectare uitbreiden. Samen goed voor 2,5 hectare groene ruimte waar Mortselaars elkaar straks kunnen ontmoeten, waar ze kunnen ontspannen en waar regelmatig wat te beleven zal zijn. Het wordt een groene, aangename site, waar ook ruimte is om te wonen. Op die manier zal niet alleen het uitzicht van dit deel van de stad voor een belangrijk stuk veranderen, maar maken we het ook leefbaar en aangenaam voor de komende generaties.” ​
Erik Broeckx, burgemeester van Mortsel

Concreet starten arbeiders volgende week met de bouwwerken van een nieuwe, bijna-energieneutrale woonbuurt. Langs twee nieuwe lanen die uitgeven op een buurtplein, ontwikkelt Ciril in totaal drie appartementsgebouwen: Mimir, Iduna en Gefion. Allen zijn ze genoemd naar oud-Germaanse goden, een knipoog ook naar de iconen op de historische gevel van Sint-Lutgardis.

“In totaal zullen de gebouwen plaats bieden aan 67 wooneenheden. Elk gebouw wordt in een eigen kleurtoon uitgewerkt - natuurlijke, aardse tinten, die terugkomen in de omgeving van het park. In het hart van Stadsterras komt een buurtplein, met in het midden een suikeresdoorn en ernaast ook een speelplein voor de allerkleinsten. Een ondergrondse parking met 250 parkeerplaatsen houdt de lanen en het plein autovrij, zodat er plaats is voor meer groen en extra bomen. Hét uitgangspunt is om een zachte overgang te maken tussen de energieke stad en het rustige park.” ​
Gert Voets, projectontwikkelaar van Ciril

Drie goden

Met zeven bovengrondse bouwlagen is Gefion alvast het hoogste gebouw van Stadsterras. Het is van de hand van het Antwerpse MikeViktorViktor Architects en komt vlak aan Oude-God te liggen. Het zal 21 twee- en 18 drieslaapkamerappertementen tellen en één commerciële ruimte. Alle woningen bieden ruime terrassen en grote ramen, waardoor je een prachtig zicht krijgt over het park.

Aan de overkant, grenzend aan de Mechelsesteenweg, wordt Mimir opgetrokken. Dat zal 12 drieslaapkamerappartementen met terrassen tellen en drie commerciële ruimtes op het gelijkvloers. Dankzij een slim volumespel hebben de architecten van het Antwerpse META architectuurbureau er voor maximale lichtinval en uitzichten gezorgd.

Tussen Mimir en Gefion in, vlak naast het LBC-gebouw en het nieuwe buurtplein, komt Iduna te liggen - eveneens van de hand van META architectuurbureau. Het kleinschalige gebouw is vijf bouwlagen hoog en bestaat uit 8 één- en 8 tweeslaapkamerappartementen met ruime terrassen en veel glaswerk.

Energiezuinig en groen

Aannemer Democo zal de appartementen volgens de zogeheten BEN-normen bouwen, ze zijn dus bijna-energieneutraal.

“Dat wil zeggen dat ze zeer goed geïsoleerd zijn en een minimum aan energie zullen verbruiken voor verwarming, ventilatie en koeling. We werken overigens met vloerverwarming, wat voor een optimaal comfort zal zorgen. Op het dak leggen we zonnepanelen om groene stroom op te wekken. Op de site voorzien we uiteraard ook groene zones én wadi’s. Die laatste zorgen voor betere verkoeling tijdens warme dagen en hete zomers en vangen hemelwater op bij hevige regenbuien. Je kan dus gerust stellen dat we hier klimaatproof bouwen.”
Gert Voets, projectontwikkelaar van Ciril

Tweede fase

Als alles volgens plan verloopt, volgen de restauratie van de Sint-Lutgardisschool en de bouw van appartementen, sociale woningen, eengezinswoningen en commerciële ruimten richting de Edegemsestraat in een tweede fase.

De eerste bewoners van de appartementsgebouwen Mimir, Iduna en Gefion - waarvan de verkoop overigens dit weekend start - zullen wellicht al hun intrek kunnen nemen in het najaar van 2024.

“Voor de duidelijkheid, Stadsterras snijdt géén nieuwe gronden aan: we bouwen op de plaats van verouderde en vervallen gebouwen en terreinen. De waardevolle delen van de Sint-Lutgardisschool gaan we renoveren en blijven dus behouden. Met deze combinatie van nieuwbouw en renovatie herontwikkelen we de site tot een verantwoord en klimaatvriendelijk stadsdeel.”
Gert Voets, projectontwikkelaar van Ciril

Meer informatie over het project vind je hier: https://stadsterras.be/

Vanmiddag op het persmoment in Mortsel.
Vanmiddag op het persmoment in Mortsel.

Thomas Bijnens

Marketing Directeur, Ciril

Gert Willems

Stad Mortsel

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be