Bouwgroep Camino stelt in samenwerking met stad Brugge klooster ter beschikking voor opvang Oekraïense vluchtelingen

75 tot 100 mensen zullen onderdak krijgen in voormalig Karmelitessen-klooster

Miljoenen Oekraïense mensen zijn op de vlucht voor de oorlog in hun thuisland. Ook heel wat families zullen uiteindelijk in België onderdak zoeken en dus wil bouwgroep Camino zich sociaal engageren om deze families een veilige en warme thuis te geven. Camino zat samen met schepen voor wonen Franky Demon om de mogelijkheden tot opvangplaatsen te bekijken. In afwachting van de verdere ontwikkeling van het Karmelitessen-klooster in hartje Brugge, zullen 75 tot 100 mensen er mogen verblijven. Alle nutsvoorzieningen zijn aanwezig en in de grote binnentuin kunnen deze mensen tot rust komen. De Oekraïense vluchtelingen zullen er zeker tot het einde van dit jaar kunnen wonen. 

In afwachting van het verkrijgen van de vergunning voor de herontwikkeling van het Karmelitessen-klooster in de Schuttersstraat in Brugge, heeft bouwgroep Camino beslist het klooster ter beschikking te stellen aan Oekraïense vluchtelingen. Projectontwikkelaar Istoir, dat onderdeel is van Camino, kan pas begin 2023 starten met de bouwwerken en daarom zullen tot dan zo een 75 tot 100-tal mensen er nog zeker tot het einde van dit jaar kunnen verblijven.  

“Dit is een mooie kans om ons maatschappelijk engagement aan te wenden om deze mensen te helpen. Heel het team stak de koppen bij elkaar om dit praktisch op korte tijd te kunnen organiseren. Ook stad Brugge wilde meteen hun schouders onder dit project zetten. We schatten dat we tussen de 75 en 100 mensen onderdak zullen kunnen bieden dankzij de vele zusterkamers die er zijn en grote ruimtes die dienst kunnen doen als slaapzaal.” 

Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir

Alles is aanwezig in het klooster om de mensen een comfortabel verblijf te geven. Zo zijn alle nutsvoorzieningen als water en elektriciteit aanwezig en is er nog een grootkeuken van vroeger. Enkel de verwarming moet opnieuw opgestart worden maar dat is een euvel dat heel snel aangepakt kan worden. Een grote troef is de riante binnentuin die voor heel wat rust kan zorgen voor deze mensen en voor de kinderen een veilige plek is om te spelen. Dankzij de uitstekende ligging in het centrum van Brugge zijn faciliteiten als winkels ook vlakbij.  

Ook sociaal steentje bijdragen

Naast het puur faciliteren wil Camino ook kijken of het op menselijk en sociaal vlak een steentje kan bijdragen. Maar dat zal het traject moeten uitwijzen in welke mate de bewoners daar zelf nood aan hebben.  

“Samen zullen we kijken welke noden deze mensen hebben en hoe wij die kunnen inlossen. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze medewerkers massaal gereageerd hebben op mijn oproep. Ze geven aan solidair te willen zijn en hun steentje te zullen bijdragen. Onze hulp bestaat vooral in het faciliteren van opvangplaatsen en praktische zaken zoals tolken zoeken en vervoer regelen. We staan klaar om te helpen waar we kunnen.”  

Joost Callens, CEO Camino 

Traditie van barmhartigheid verderzetten 

De stad Brugge was meteen te vinden om vluchtelingen tijdelijk onderdak te geven in het klooster. Al meer dan 180 jaar werd er aan barmhartigheid gedaan door de Karmelitessen voor mensen die het moeilijk hadden. Dat die traditie nu een vervolg krijgt is voor het Brugse stadsbestuur een extra motivatie om ervoor te zorgen dat deze mensen zich er thuis zullen voelen en zich welkom zullen voelen in Brugge. 

“We merken dat heel veel Bruggelingen solidair zijn met gezinnen uit Oekraïne die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land. We kunnen het ons moeilijk voorstellen dat we ons hele hebben en houden en familie moeten achterlaten omdat we niet meer veilig zijn in ons eigen huis. Samen met de private sector slaan we nu de handen in elkaar om een veilige, tijdelijke thuis te kunnen geven aan oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Als schepen van wonen en federaal parlementslid van de commissie asiel en migratie ben ik blij dat we ons steentje kunnen bijdragen door deze mensen een dak boven hun hoofd te bieden. We zullen er in elk geval alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze mensen zich thuis zullen voelen in onze stad.” 

Brugs schepen voor Wonen, Franky Demon

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Brugse gezinnen tijdelijk onderdak willen bieden voor vluchtelingen uit Oekraïne. Brugge is duidelijk een solidaire stad, de teller staat al op meer dan 300 Brugse gezinnen. We moeten als stad en OCMW Brugge echter ook structurele opvang voorzien. Deze opportuniteit van het Karmelitessen-klooster, een mooie samenwerking tussen ondernemers en service clubs, helpt ons om ook in deze structurele noden te voorzien.” 

Brugs schepen van Sociale Zaken, Werk en Ondernemen, Pablo Annys

“We staan voor een grote uitdaging om de vele vluchtelingen die we verwachten in ons land op te vangen en ook onze stad staat klaar om haar bijdrage te leveren. Dit initiatief is een mooi voorbeeld van de kracht van samenwerken. De komende maanden gaan we onze rol blijven opnemen om verschillende partners en Bruggelingen samen te brengen om ervoor te zorgen dat we de Oekraïnse vluchtelingen goed kunnen opvangen en te ondersteunen. Brugge is een warme stad” 

Brugs schepen voor Welzijn, Pieter Marechal

Jessica Vandorpe

Marketing Manager, Camino Group

Sofie Santermans

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be