Bouw woontoren Hertog II op Hertogensite kan van start gaan

Leuven geeft groen licht voor woontoren met 42 appartementen en twee penthouses

Op de Hertogensite in Leuven kan de bouw van de nieuwe woontoren Hertog II van start gaan. Het stadsbestuur heeft projectontwikkelaar Resiterra zopas groen licht gegeven om de werkzaamheden voor te bereiden en ze na het zomerse bouwverlof helemaal aan te vatten. Hertog II zal 42 appartementen en twee penthouses tellen en is ontworpen door het gerenommeerde Londense architectenbureau Sergison Bates architects. Tegen eind 2025 kunnen de eerste bewoners er hun intrek nemen.

De Hertogensite bevindt zich op de voormalige ziekenhuissite in de Leuvense benedenstad, vlak aan het historisch centrum. Met zijn bijna zeven hectare is het een van de grootste binnenstedelijke projecten in Vlaanderen. Het project is al enkele jaren in volle ontwikkeling en gaat nu een nieuwe fase in. De Stad Leuven heeft projectontwikkelaar Resiterra zopas de nodige vergunning verleend voor de bouw van woontoren Hertog II op de site. Dit gebouw zal elf bouwlagen tellen en niet alleen 42 appartementen huisvesten, maar ook twee penthouses van 200 vierkante meter groot met terrassen van in totaal 42 vierkante meter. Op het gelijkvloers bevinden zich twee commerciële ruimtes. Na het zomerse bouwverlof, zullen de effectieve werken aan Hertog II van start gaan. Die zullen tot eind 2025 duren.

“Het ontwerp van de nieuwe woontoren is van de hand van het gerenommeerde architectenbureau Sergison Bates architects. Zij tekenden ook al het ontwerp voor de Podiumkunstenzaal van de stad Leuven. De Londense architecten zorgen ervoor dat Hertog II zich inschrijft in de historische context van de site. De zehoekige toren weerspiegelt de unieke geometrische vormen van enkele beschermde gebouwen in de onmiddelijke nabijheid.”

Olivier van ’t Hof van projectontwikkelaar Resiterra

“Op de Hertogensite bouwen we aan een inclusieve stad, waar sociale woningen worden afgewisseld met starterswoningen, cohousing, assistentiewoningen, stadswoningen met tuintje voor jonge gezinnen en luxelofts. Ook sluit het project aan bij de 15-minutenstad, voorzien van vele  gemeenschapsfuncties, zoals handel en horeca, duurzaam vervoer, zorg, cultuur en publieke ruimte in een groen en erfgoedkundig kader.“

Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid

2,5 hectare openbare ruimte

Voor de toekomstige bewoners is er een privé binnentuin voorzien en Hertog II is zo ontworpen dat elk appartement uitkijkt op de opengelegde Dijle of op deze binnentuin. De hoger gelegen appartementen hebben een zicht over de Leuvense skyline. Naast de nieuwe woontoren voorziet projectontwikkelaar Resiterra ook een nieuw openbaar park, goed voor een totaal van 2,5 hectare openbare ruimte. Wirtz, een internationaal gerenommeerd landschapsbureau, maakte het ontwerp op.

Het 1,6 hectare grote centrale stadspark met haar schuinaflopende ligweide richting Dijle-oevers vormt een centraal rustpunt. De gekozen boomsoorten garanderen een ecologische diversiteit. Op het nieuwe Sint-Raphaelplein voor Hertog II komen  twee horecazaken voor de buurt en de bewoners.

Duurzaam wonen

De Hertogensite wordt ook zo duurzaam mogelijk. Zo zullen bijna alle gebouwen op de site worden aangesloten op een geothermisch net, ook wel BEO-veld genoemd. Dat staat voor Boorgat Energie Opslag en is een aaneenschakeling van buizen waarin een vloeistof door de bodem gekoeld of verwarmd wordt.

“In de winter zorgt een BEO-veld voor verwarming en in de zomer voor verkoeling op een natuurlijke manier. Ook Hertog II zal hierop aangesloten worden. Verder krijgt de woontoren zonnepanelen en zal het regenwater maximaal opgevangen en gefilterd worden zodat het daarna onder andere kan gebruikt worden voor het spoelen van toiletten, wasmachines en het bewateren van de tuin.”

Olivier van ’t Hof van projectontwikkelaar Resiterra

“Wanneer de Hertogensite gerealiseerd is, mogen we er prat opgaan dat een groot deel van de Leuvense binnenstad op een ecologisch verantwoorde manier verwarmd wordt. Het geothermische verhaal past ook in het ‘Leuven 2030’-project, waarbij we streven naar een Leuven zonder CO2-uitstoot. Zo kunnen we dure en vervuilende fossiele brandstoffen en gas aan de kant schuiven. Deze innovatieve energieopwekking vormt samen met de blauwgroene aders – het centrale stadspark, de private binnentuin, de opgengelegde Dijle met Dijlepad – de duurzame pijler van de Hertogensite.”

Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid

In het torenvolume voorziet Resiterra per bouwlaag twee appartementen die indien gewenst kunnen samengevoegd worden. Twee penthouses sieren de twee bovenste bouwlagen. In januari van dit jaar is de verkoop gestart en die loopt vlot. Zo hebben de meeste appartementen in de toren reeds een eigenaar gevonden.

Autoluw woongebied

De Hertogensite telt drie ondergrondse parkings die allen ontsloten worden via een van de omliggende straten. De site zelf is autoluw en enkel toegankelijk voor een verhuiswagen, hulpdiensten of de onderhoudsploegen van de stad. Bewoners van Hertog II zullen hun fiets veilig kunnen plaatsen in een van de 123 fietsenstallingen en er is plaats voor zes buitenmaatse fietsen zoals een bakfiets of tandem.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be