Bouw volledig nieuwe buurt mét wijkpark en hotel kan van start gaan

Voormalige site AZ Sint-Maarten wordt groene plek met 74 appartementen en 21 woningen

De Mechelaars krijgen er op de voormalige site van het AZ Sint-Maarten campus Leopoldstraat weldra een volledig nieuwe buurt bij: Maarten. Dat maakt projectontwikkelaar Ciril bekend. De vastgoedspecialist uit Limburg heeft zopas een vergunning verkregen voor de bouw van 74 appartementen, 21 woningen, een stadshotel en kantoor- en winkelruimte. Op de nagenoeg 10.000m² grote site komt bovendien ook een gloednieuw wijkpark en een verkeersvrije leefstraat. “Zo maken we van Maarten een herwonnen stukje Mechelen voor iedereen”, klinkt het bij Ciril.

In februari vorig jaar werd het oude ziekenhuis in de Leopoldstraat al professioneel opgeruimd en schonk projectontwikkelaar Ciril - toen nog bekend als DMI Vastgoed - alle nog bruikbare materiaal aan goede doelen. Intussen is de site volledig leeg en krijgt die een nieuwe invulling. Ciril heeft vorige week de omgevingsvergunning verkregen voor de gloednieuwe buurt Maarten.

Concreet komen er in het woonproject 74 appartementen gaande van 1 tot 3 slaapkamers en 21 woningen in een volledig nieuw binnengebied dat o.a. bestaat uit een verkeersvrije leefstraat en een nieuw wijkpark - samen goed voor ruim 3.800 m² nieuwe publieke ruimte. De woningen worden volgens BEN-normen (Bijna Energie Neutraal) gebouwd en beschikken over eigen tuintjes en een 1.000 m² collectieve tuin. Bewoners en bezoekers zullen hun fietsen rechtstreeks aan de woningen kunnen stallen en kinderen zullen in de nieuwe straat veilig kunnen spelen zonder verkeer van auto’s. 

“In samenspraak met Stad Mechelen zal de nieuw ontwikkelde site ook plaats bieden aan een stadshotel en winkel- en kantoorruimte. Alles bij elkaar, wordt Maarten een groene plek waar iedereen heerlijk kan wandelen, ontspannen en wonen. Een levendige buurt ook, waar wonen en werken mooi samen komen.”

Thomas Bijnens van Ciril

Aansluiting met omgeving

Al die functies krijgen uiteindelijk plaats in verschillende nieuwe gebouwen ontworpen door het gerenommeerde Antwerpse bureau Polo Architects. Ze zorgen daarbij voor een knappe aansluiting met de omgeving en inplanting rondom de groene buitenruimte, getekend door OKRA Landschapsarchitecten. 

“Zo voorziet het project iets hogere bebouwing aan de drukkere Leopoldstraat voor het hotel en voor iets lagere bebouwing in het binnengebied waar de woningen komen. Belangrijk nog: het monumentale pand op de hoek van de Leopoldstraat en Willem Rosierstraat wordt behouden en mee opgenomen in de nieuwe ontwikkeling.”

Thomas Bijnens van Ciril

Toegankelijk en bereikbaar

Maarten komt in het centrum van Mechelen te liggen, op 500 meter van de historische binnenstad. Maar tegelijk ligt het ook aan het rustige water van de Vaart, op vijf minuten van het station. Een ondergrondse rotatieparking, ruime fietsenstallingen en enkele nieuwe fiets- en wandelpaden doorheen de site maken Maarten vlot toegankelijk voor iedereen.

De afbraakwerken worden voorzien in het najaar van 2020 - de eerste bewoners van Maarten zouden dan in het voorjaar van 2023 hun intrek kunnen nemen. Het totale project heeft een investeringswaarde van 45 miljoen euro.

 

Over Ciril

Ciril (www.ciril.be) is de nieuwe naam van DMI Vastgoed. Met de naam beklemtoont het bedrijf 30 jaar ervaring in projectontwikkeling en een sterke focus op stadsontwikkeling: Ci-ril verwijst naar oprichter Cyriel Demot en naar City Real estate. Als onderdeel van Democo Group zoekt Ciril naar opportuniteiten in onze steden om beter te kunnen wonen, werken en ontspannen. In 2019 ontwikkelde het zo meer dan 200 wooneenheden. Dat doet het samen met andere bedrijven, de steden zelf en de mensen die er wonen: City real estate for real people. 

Over Democo Group 

Democo Group verzamelt de expertise van 8 gespecialiseerde bedrijven en meer dan 800 medewerkers om toegevoegde waarde te leveren in Aanneming, Ontwikkeling, Technieken en Afwerking. De groep brengt ideeën, materialen en mensen samen om bij elk bouwproject de verwachtingen van klanten en partners te overtreffen. 

Thomas Bijnens

Marketing manager, Ciril

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be