Bouw van woonproject Edwardshof in Mortsel officieel gestart

Voormalige kleuterschool De Perenpit maakt plaats voor 26 nieuwe woningen

De kogel is door de kerk: eind februari start de aannemer met de afbraak van de voormalige kleuterschool De Perenpit in Mortsel. Daarmee krijgt de site tussen de Eduard Arsenstraat en de Van Peborghlei na bijna vier jaar leegstand eindelijk een nieuwe toekomst. De Limburgse projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling realiseert hier het Edwardshof, een hip woonproject met 26 woningen met een mix van woonvormen naar de plannen van BULK architecten uit Deurne. En opvallend: ruim een derde van de vandaag volledig versteende site wordt omgetoverd in een buurtpark dat voor licht en lucht moet zorgen in de dichtbevolkte wijk. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners eind 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Op 6 februari licht de projectontwikkelaar de plannen toe aan kandidaat-kopers.

De gebouwen van de voormalige kleuterschool staan leeg sinds de verhuis van de leerlingen naar de nieuwe Parkschool midden 2017. De stad Mortsel smeedde onmiddellijk plannen voor een stadsinbreidingsproject met veel aandacht voor een sociale mix, voldoende groene ruimte en een hoge architecturale kwaliteit. Projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling uit Alken - samen met BULK architecten uit Deurne en LAND landschapsarchitecten uit Antwerpen - sleepte de opdracht uiteindelijk in de wacht. 

“We willen letterlijk licht en lucht geven aan deze buurt. Een derde van het terrein - zowat 700 vierkante meter - wordt een buurtpark waar iedereen van kan genieten. Het buurtpark komt aan de zuidkant van de site, zodat het park in elk seizoen baadt in het zonlicht. De site wordt ook volledig autovrij, maar er komt wel een doorsteek voor voetgangers en fietsers tussen de Van Peborghlei en de Eduard Arsenstraat. Op die manier willen we dit stukje van de stad teruggeven aan de buurtbewoners.”

Philip Carens, hoofd Projectontwikkeling Dethier Ontwikkeling

Cohousing

In totaal komen er in het Edwardshof 26 woningen, verdeeld over vier verschillende woonvormen: acht appartementen, vier gezinswoningen, vier starterswoningen en een cohousingproject met tien woonunits. De oppervlakte van de woningen varieert van 63 tot 140 vierkante meter. De woningen hebben 2, 3 of 4 slaapkamers. Het project omvat naast een gedeelde privétuin ook een buurtpark en een ondergrondse garage voor 27 auto’s met ingang op de kop van het project aan de Eduard Arsenstraat.

“Het was onze bedoeling om al in het najaar van vorig jaar te starten met de werken, maar de plannen van de overheid voor een BTW-verlaging van 21 naar 6 procent voor projecten met sloop en heropbouw hebben ons even doen afwachten. Ondertussen is de regelgeving van kracht. Wie een woning wil kopen in het Edwardshof kan dit dus doen aan het verlaagde BTW-tarief van 6 procent, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Dat scheelt toch een flinke slok op een borrel voor heel wat kandidaat-kopers.”

Kevin Dethier, afgevaardigd bestuurder Dethier Ontwikkeling

BEN-woningen

Het project wordt ook bijzonder op het vlak van duurzaamheid. De woningen zijn allemaal BEN-woningen, wat betekent dat ze zeer goed geïsoleerd zijn en weinig energie vragen voor de verwarming. 

“We kiezen ook bewust voor compacte woningen, met een zongerichte oriëntatie, zodat de bewoners zoveel als mogelijk kunnen genieten van de warmte van de zon voor de verwarming van hun woning. Ook mobiliteit is in een dichtbevolkte buurt als deze een belangrijk punt. We hebben veel aandacht voor voetgangers en fietsers. Zo voorzien we in de gedeelde privétuin een gemeenschappelijke fietsenstalling met plaats voor 66 fietsen.”

Kevin Dethier, afgevaardigd bestuurder Dethier Ontwikkeling

De aannemer start eind februari met de sloop van de voormalige kleuterschool. De eigenlijke bouwwerken starten onmiddellijk daarna. Het project wordt in één keer gerealiseerd en zal ongeveer 1,5 jaar duren. Dat betekent dat de eerste bewoners eind 2022 hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning. 

Infomoment

Dethier Ontwikkeling organiseert op 6 februari een infomoment over het project. Dit zal plaatsvinden in BLWRK, op wandelafstand van de site. Om dit op een veilige manier te organiseren, zullen de infosessies één op één plaatsvinden. De ruimte zal na elk contact ontsmet worden. Geïnteresseerden wordt gevraagd om een mondmasker te dragen. Handgel wordt voorzien. Inschrijven is verplicht en kan door te surfen naar https://doodle.com/poll/4q45v586qdwckaf5

Philip Carens

Hoofd Projectontwikkeling, Dethier Ontwikkeling

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be