Bouw van luxeproject aan historische Broeltorens officieel gestart

Opvallend veel interesse: al 20 procent van flats verkocht voor eerste steen gelegd is

Op de site aan de historische Broeltorens in Kortrijk zijn arbeiders vandaag gestart met de bouw van het nieuwbouwproject ‘Residentie Broelhotel’. Burgemeester Vincent Van Quickenborne legde daarvoor deze ochtend de symbolische eerste steen. En opvallend: hoewel de bouw nog maar pas gestart is, is toch al 20 procent van de 20 flats verkocht. Dat blijkt uit de eerste officiële cijfers van projectontwikkelaar Global Estate Group.

Nog voor de verkoop goed en wel gestart was, kon het nieuwbouwproject al op heel wat interesse rekenen. Meer dan drie kandidaten per flat - oftewel meer dan 70 geïnteresseerden voor 20 luxeflats. Sinds de lancering vliegen de nieuwe woningen dan ook bijna letterlijk de deur uit. Na amper een maand zijn al 4 van de 20 appartementen verkocht.

De sprekende cijfers tonen dat één van de meest tot de verbeelding sprekende nieuwbouwontwikkelingen in de Kortrijkse binnenstad stevig uit de startblokken is geschoten. Dat is best opmerkelijk aangezien de bovengrondse werken pas vandaag gestart zijn. Dat er bij de Kortrijkzanen zoveel interesse is, is trouwens niet verwonderlijk als je weet dat verwacht wordt dat binnen tien jaar de bevolking in Kortrijk met meer dan 1500 inwoners zal stijgen.

“Er is enorm veel interesse in het project, dat trouwens ook bestaat uit handelspanden. Voor de invulling van die ruimtes willen we vooral vrije beroepen aantrekken. Welke bedrijven er zich precies zullen vestigen, ligt nog niet vast. We zullen elke kandidatuur eerst aan het stadsbestuur voorleggen.”

Luc Beke, CEO Global Estate Group

Eerste steen

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group - gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen - legde vandaag samen met het Kortrijkse stadsbestuur de eerste steen van het exclusieve woonproject. De plek waar vroeger hotel Broel op de Broelkaai in Kortrijk stond - eigendom van de familie Vandecasteele en ruim 30 jaar een icoon voor de stad - ging drie jaar geleden failliet en stond sindsdien leeg. Global Estate Group sloopte het vertrouwde witte gebouw. Het hotel maakt nu plaats voor ‘Residentie Broelhotel’, een woonproject dat uit maar liefst zestien luxeflats, vier dakappartementen - waarvan één duplex - en vijf handelsruimtes op het gelijkvloers bestaat.

“Zoals in vele Vlaamse steden is stadsverdichting ook in Kortrijk noodzakelijk. Maar het is vooral belangrijk dat dit op een leefbare manier gebeurt, met respect voor de historische omgeving. Dit mooie project respecteert deze visie.”

Vincent van Quickenborne, burgemeester Kortrijk

Respect voor de omgeving

Het project komt er na overleg met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen. De buurtbewoners vreesden eerder dat de nieuwbouw de historische omgeving zou overvleugelen, maar die zorgen zijn nu definitief van de baan. Global Estate Group zal het complex - dat met zijn drie bouwlagen anderhalve meter lager is dan het gewezen hotel - twee meter achteruit trekken, om zo de Broeltorens en het voormalige Broelmuseum nog meer tot hun recht te laten komen. Doordat ‘Residentie Broelhotel’ kleiner is dan het gewezen hotel Broel, zal de projectontwikkelaar de Burgemeester Tayaertstraat opnieuw aanleggen in dezelfde kasseitjes als de nieuwe Leieboorden.  

“In samenspraak met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen hebben wij enkele maatregelen voorzien om ‘Residentie Broelhotel’ zo goed mogelijk te integreren in de historische omgeving rond de Broeltorens. Op die manier willen wij verzekeren dat de nieuwbouw perfect geïntegreerd kan worden in de huidige omgeving.”

Damiaan Vanhoutte, architect

Groene ruimte

Global Estate Group zal ‘Residentie Broelhotel’ ook voorzien van groen. In totaal komt er ook groene ruimte bij. De projectontwikkelaar zal die groene ruimte inrichten als een binnentuin waar iedereen kan doorwandelen en zal zowel de groezelige parking aan de achterkant van het project als de kale muur tussen die parking en de Orangerie en de Budatuin vernieuwen. De nissen in die muur kunnen opengemaakt worden om een extra doorgang te creëren. De eerste bewoners zullen er hun intrek kunnen nemen in de loop van 2021.

Kathleen Dewulf

Global Estate Group

Koen Cypers

Business Manager, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be