Bouw stadsontwikkeling Heizijde officieel van start met eerste steenlegging

Woonwijk biedt antwoord op snel stijgend bevolkingsaantal Turnhout

Met de eerste bovengrondse werken komt de bouw van één van de meest duurzame woonwijken uit de regio in een stroomversnelling. Heizijde transformeert de komende jaren tot een bruisende, autoluwe woonbuurt waar 491 gezinnen terecht kunnen. Daarmee speelt projectontwikkelaar Vooruitzicht vol in op de groeiende bevolking in Turnhout. Maar trekt ze ook de groene kaart. Want er komt niet alleen 10.000 vierkante meter openbaar groen en speelruimte, ook zijn er plannen voor een geothermiecentrale waarmee alle fossiele brandstoffen uit de wijk worden geweerd, uniek in Turnhout. De eerste bewoners trekken er in het voorjaar van 2024 in.

Met een spatel in de hand, een emmer cement en enkele bakstenen, werden de eerste stenen gelegd van de nieuwe stadsontwikkeling Heizijde aan de Fonteinstraat en de Veldekensweg in Turnhout. Onder andere de eerste gedeputeerde van Antwerpen Luk Lemmens, burgemeester Paul Van Miert en CEO van Vooruitzicht Luc Van Maercke, ​ waren voor een keer metser van dienst. Met 491 wooneenheden wordt Heizijde een woongebied voor jong én ouder.

Deze nieuwe stadsontwikkeling van de Antwerpse projectontwikkelaar Vooruitzicht moet de stad Turnhout klaarmaken voor de verwachte bevolkingsgroei. Dit jaar telt Turnhout liefst 46.466 inwoners. Verwacht wordt dat dat aantal tegen 2030 zal stijgen tot rond de 50.000 inwoners. De Kempische hoofdstad is dus erg in trek en de demografische groei stijgt ook sneller dan aanvankelijk verwacht. Een nieuw woongebied als Heizijde moet een antwoord bieden op de stijgende vraag naar woongelegenheden in de stad.

"Wonen op Heizijdse Velden is wonen anno 2030. Leven in een groene en kindvriendelijke omgeving, nabijheid van scholen en winkels en op fietsafstand van vele tewerkstellingsmogelijkheden. Waar vind je dat nog in Vlaanderen? Het vennengebied op wandelafstand is een troef bovenop alle levenskwaliteit die dit gebied kan bieden. Onze industrie en werkgevers schreeuwen om werkkrachten, met deze unieke woongebieden biedt Turnhout alle troeven om deze mensen naar de stad te halen.” - burgemeester Paul Van Miert

Unieke geothermiecentrale

Heizijde wordt een nieuwe stadsontwikkeling met 491 wooneenheden waaronder appartementen, ééngezinswoningen en luxe parkappartementen. Duurzaamheid is een erg belangrijke factor in dit project. Zo komen er drie tot vier geothermiecentrales [LVL1] in Turnhout, zeg maar dé nieuwe manier van verwarmen zonder aardgas of stookolie. De eerste centrale staat gepland op Heizijde en zal verbonden zijn aan het nieuwe ziekenhuis, dat in 2027 opent. Daarmee is dit project uniek in Turnhout.

Daarnaast bevat de nieuwbouwwijk ook zo’n 10.000 vierkante meter openbaar groen en speelruimte. Er is een uitgestrekt park, inclusief plons- en spettervijver, ligweides en een grote speeltuin. Die is ontworpen op basis van inzendingen van jonge creatievelingen.

“Het gevarieerde aanbod zorgt ervoor dat Heizijde een inclusieve wijk wordt. Door daarbovenop in te zetten op kwalitatieve buitenruimtes, autoluwe zones, voldoende groen en ruimte voor ontmoeting, wordt de leefbaarheid op Heizijde erg groot. Het resultaat is een wijk ​ waar zowel de huidige als de toekomstige buurtbewoners zich goed in kunnen voelen en die Turnhout nog meer als aangename woon- en leefstad positioneert.” Colin Sewalt, commercieel directeur Vooruitzicht

Bouwfase van start

De afgelopen maanden werd de bodem klaargemaakt voor de bouw. Funderingen werden gelegd en de betonplaat gegoten. Nu die werken achter de rug zijn, start aannemer Hooyberghs met de bovengrondse werken richting gelijkvloers en de eerste verdiepingen. Voor de woningen zijn de eerste funderingen gestort en gaan de eerste huizen gebouwd worden. In het voorjaar van 2023 zal aan de luxe parkflats begonnen worden. De architectenbureaus die de wooneenheden uittekenden zijn TRiAS - een Turnhoutse speler die zowel de regio als de Heizijde bijzonder goed kent -, S3Architecten en Schellen architecten.

De verkoop loopt erg vlot en binnenkort start Vooruitzicht aan de commercialisatie van de tweede fase. Meer info over het project is te vinden op www.heizijde.be

Lauranne Van Loock

Marketing Manager Vooruitzicht, Vooruitzicht

David Acke

PR Consultant, Bereal

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be