Bouw nieuwe woon- en werkbuurt Roelevard schiet uit de startblokken

Roeselaars stadsbestuur geeft officiële startschot van innovatief stadsvernieuwingsproject

Nu de voorbereidende werken achter de rug zijn, is het zover: Roelevard, het grootste herontwikkelingsproject in jaren in Roeselare, is nu echt gestart. De komende jaren verrijzen aan het Stationsplein twee architecturale pareltjes - Lux en Bronze - met een mix van appartementen, kantoren, handelsruimtes en een ondergrondse parking. Opvallend is dat het ganse project vroeger klaar zal zijn dan eerst gepland. De eerste kantoren en handelsruimtes worden al eind volgend jaar opgeleverd, de appartementen volgen in 2023. De voorverkoop loopt ondertussen als een trein. De Roeselaarse burgemeester Kris Declercq en schepen van Stadsontwikkeling Nathalie Muylle gaven vandaag samen met de projectontwikkelaars Steenoven en ION het officiële startschot van de werken.

Roeselare heeft als centrumstad de afgelopen jaren een serieuze doorstart genomen. Dat blijkt niet alleen uit het stijgend aantal inwoners, maar ook uit de visie van het stadsbestuur om de stad op een duurzame manier te vernieuwen. Zo moet het nieuwe stadhuis het meest duurzame van Vlaanderen worden, onder meer door het gebruik van de modernste technieken en de beslissing om het complex op te trekken in houtskeletbouw. Roelevard is de kers op de taart van die stadsvernieuwing. Het project omvat liefst 81 appartementen, 6.000 vierkante meter kantoren, 650 vierkante meter winkels, een ondergrondse parking voor 144 auto’s, 82 bergingen, 288 private fietsenstallingen en een publieke fietsenparking voor 60 fietsen. 

Referentieproject

Roelevard zal de stationsomgeving van Roeselare niet alleen een volledig nieuwe look geven, het wordt ook een referentieproject voor gans Vlaanderen op het vlak van duurzaam bouwen.

“Duurzaam en energiezuinig wonen zit in ons DNA. Doordat we Roelevard aansluiten op het warmtenet van intercommunale MIROM moeten er geen fossiele brandstoffen gebruikt worden voor de verwarming en de aanmaak van sanitair warm water. Geen fossiele brandstof gebruiken betekent geen CO2-uitstoot en dat is goed voor het klimaat. Roeselare is trouwens een pionier in Vlaanderen als het gaat om warmtenetten. De restwarmte die vrijkomt in de afvalverbrandingsinstallatie van MIROM wordt al sinds 1986 via een ondergronds netwerk van leidingen getransporteerd naar tal van gebouwen in de stad.”

Katleen Spriet, Managing Director Steenoven

Meer beleving in de stad

Het project is een ontwerp van de architectentandem Snøhetta/B2Ai. Het Noorse Snøhetta tekende onder meer voor het Opera House in Oslo, het vernieuwde Times Square in New York en het Memorial Museum op Ground Zero. Maar ook B2Ai, dat zijn roots heeft in Roeselare, zijn geen kleine jongens. Zij werkten onder meer mee aan het ontwerp voor het nieuwe stadion van Club Brugge, AZ Zeno in Knokke-Heist en de Leopoldskazerne in Gent.

“Roelevard toont hoe je met sterke architectuur en een goede ruimtelijke ordening voor meer beleving kan zorgen in de stad. Doordat we wonen en werken combineren zal Roelevard overdag én ‘s avonds bruisen van het leven. De gezellige publieke ruimtes nodigen uit om elkaar te ontmoeten. De 46 meter hoge toren Lux wordt een echte landmark. De ontwerpers hebben veel aandacht voor gezelligheid, duurzaamheid, tijdloos design en kwaliteit. De appartementen zijn als het ware villa’s met tuin in de stad op hoogte.”

Davy Demuynck, CEO ION

Speciale waterkerende wand

De inwoners van Roeselare zagen de voorbije maanden al wat bedrijvigheid op de site tussen het Stationsplein en de Spoorweglaan. Zo werden er tussen oktober 2020 en midden februari aanpassingen uitgevoerd aan de straatriolering en werd de aansluiting voor het warmtenet al gerealiseerd. Begin mei startten de aannemers dan met de eigenlijke bouwwerken. Nu de site bouwrijp is gemaakt, wordt een zogenaamde ‘cutter soil mix’-wand geplaatst tot in de kleilaag op een diepte van 19 meter. 

“Steenoven en ION hechten bij elk project veel belang aan duurzaamheid. Dat is bij Roelevard niet anders. Dankzij deze speciale waterkerende wand blijft het grondwater buiten de bouwkuip op hetzelfde niveau en wordt enkel het water in de bouwkuip opgepompt, wat goed nieuws is voor de bomen en planten in de buurt. Het opgepompte water wordt vervolgens niet rechtstreeks geloosd in de riolering, maar opgevangen in speciale containers. De stadsdiensten zullen dit water tijdens de zomer kunnen gebruiken om het stadsgroen te bewateren en ook landbouwers kunnen dit water eventueel gebruiken op hun akkers.”

Katleen Spriet, Managing Director Steenoven

Strakke planning

Zodra de keerwand geplaatst is, vermoedelijk midden deze maand, starten de eigenlijke graafwerken. De aannemer houdt er een bijzonder strakke planning op na. Als alles goed gaat, zullen de twee gebouwen Lux en Bronze eind volgend jaar al volledig wind- en waterdicht zijn. Dat is een stuk sneller dan eerst gepland. 

“Dat betekent dat de kantoor- en handelsruimtes in Lux al eind 2022 casco opgeleverd zullen worden. De kantoor- en handelsruimtes in Bronze zullen tegen de zomer van 2023 semi-afgewerkt zijn. De interesse vanuit het bedrijfsleven is trouwens groot. Vóór de start van de werken hebben we al 35 procent van de beschikbare commerciële ruimte verkocht, onder meer aan een bank- en verzekeringsgroep en een uitzendgroep. We verwachten trouwens dat Roelevard nog meer interesse zal wekken van ondernemers door de strakke planning die we hanteren, en dit zowel voor koop als huur.”

Davy Demuynck, CEO ION

Ook de appartementen in Roelevard verkopen als zoete broodjes. Liefst 35 procent van de flats is vandaag, twee jaar voor de oplevering, al verkocht. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2023 hun intrek nemen in het Bronze-gebouw. De bewoners van het Lux-gebouw krijgen eind 2023 de sleutels van hun nieuwe woning.

Katleen Spriet

Managing Director, Steenoven

Davy Demuynck

CEO, ION

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Hannelore Schmid

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be