Bouw gloednieuwe woonbuurt ‘Maarten’ gaat van start op oude site AZ Sint-Maarten

De voormalige campus van het AZ Sint-Maarten aan de Leopoldstraat in Mechelen gaat definitief tegen de vlakte. Op dezelfde plek verrijst weldra de compleet nieuwe woonbuurt 'Maarten'. Tussen het station, de Vesten en de vaart komen nieuwe appartementen, woningen, een stadshotel en kantoor- en winkelruimte. Een publiek park en een leefstraat – samen goed voor ongeveer 32 are nieuwe publieke ruimte - maken van dit project een herwonnen stukje Mechelen voor iedereen. De eerste bewoners worden tegen het midden van 2023 verwacht.

De afbraak van het ziekenhuis op de oude site van het AZ Sint-Maarten aan de Leopoldstraat in Mechelen is een feit. De nagenoeg 10.000 m² grote site wachtte op een herbestemming sinds de opening van het nieuwe AZ Sint-Maarten aan de Liersesteenweg in oktober 2018. Voor het volgende hoofdstuk van de site plant projectontwikkelaar Ciril er het nieuwe woonproject ‘Maarten’. 

Nieuw stukje stad

Concreet komen er 74 appartementen en 21 woningen in een volledig nieuw binnengebied, met onder andere een verkeersvrije leefstraat en een nieuw buurtpark. Voorts komen er ook 400 private fietsstallingen en is er plaats voor 190 wagens. In samenspraak met de stad Mechelen zal de nieuw ontwikkelde site ook plaats bieden aan een stadshotel en winkel- en kantoorruimte. Kortom, de site wordt omgevormd tot een nieuw stukje stad met wonen en werken.

“De stationsbuurt is een buurt in volle ontwikkeling waarin Maarten een belangrijke rol speelt. Nog voor het oude ziekenhuis verkocht werd, hebben we de krijtlijnen van het project uitgetekend. Op deze locatie hadden wij een duurzame en groene stadswijk voor ogen. Het was voor ons belangrijk dat er niet alleen woonruimte zou komen op de site, maar ook leefruimte. De komst van een nieuw park, en de leefstraat maakt van Maarten een aangename thuis voor de bewoners en zorgt voor extra groen voor de buurt.”

Greet Geypen, schepen van Stedenbouw

De bouw van Maarten zal in verschillende fasen verlopen. De afbraakwerken zijn gestart en zullen ongeveer tot de zomer lopen. Er moet ongeveer 25.000 ton bouwafval afgevoerd worden. Simultaan met enkele afbraakwerken, starten in maart ook al de eerste opbouwwerken.

Het oude ziekenhuis in de Leopoldstraat werd in februari 2019 al professioneel opgeruimd. Projectontwikkelaar Ciril schonk toen alle nog bruikbare materiaal aan goede doelen. Volledig in de geest van dokter Désiré Peeters, die ruim 100 jaar geleden met eigen handen het eerste ziekenhuis op de site uitbouwde (zie de opmerkelijke geschiedenis in de bijlage). Tientallen jaren later werkten nog altijd heel wat van zijn nakomelingen en familieleden in het ziekenhuis - van artsen en apothekers tot kinesisten en laboranten. Om de link te leggen met het verleden worden de verschillende gebouwen van de woonbuurt Maarten vernoemd naar leden van de familie Peeters. 

Ruim 80% verkocht

Intussen is ook al een eerste fase van de gebouwen volledig uitverkocht, de tweede fase is reeds voor 80% verkocht. De eerste bewoners van ‘Maarten’ zullen in principe in het midden van 2023 hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning.

"Alles bij elkaar wordt 'Maarten' een groene plek waar iedereen heerlijk kan wandelen, ontspannen en wonen. Een levendige buurt ook, waar wonen en werken mooi samen komen. En zo ademt het project nog steeds de visie van dokter Désiré Peeters uit: een plek die een hart vormt voor de buurt en waar iedereen – jong en oud – welkom is."

Pieter Vanhout, managing director van projectontwikkelaar Ciril
 

Wie graag meer te weten komt over de opmerkelijke en bijzondere geschiedenis van het AZ Sint-Maarten en de grote bijdrage van (de familie van) dokter Désiré Peeters vindt in de bijlage (onder de foto's en logo Ciril) een terugblik op meer dan 100 jaar ziekenverzorging aan de Leopoldstraat in Mechelen.

Bijzondere geschiedenis Maarten .pdf

PDF - 2.5 Mb

Thomas Bijnens

Marketing manager, Ciril

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be