Bouw ‘Tonkin’, de energiezuinigste woonbuurt van Oudenaarde, begint na de zomer

21 gezinnen worden buren van natuurgebied ‘t Spei

In het najaar starten de werken van het nieuwbouwproject Tonkin in de Oudenaardse deelgemeente Leupegem. Projectontwikkelaars Alheembouw-Steenoven ontwikkelen er vlak naast natuurgebied ’t Spei 21 volledig gasloze en energieneutrale woningen. De publieke verkoop is vandaag gestart, tegen het voorjaar van 2025 zullen de eerste gezinnen er kunnen wonen. “De toekomstige bewoners komen terecht in de energiezuinigste buurt van Oudenaarde”, zegt Bart Vanderdonckt, CEO van Steenoven.

De stad Oudenaarde is niet alleen populair bij wielerminnend Vlaanderen, maar lokt ook steeds meer nieuwe inwoners. Op 1 januari van dit jaar waren 32.463 mensen ingeschreven in het rijksregister, terwijl dat 10 jaar geleden er 2.000 minder waren. Dat is een stijging van net geen 7 procent. Om aan die steeds luider klinkende woonvraag tegemoet te komen, zocht de stad een gespecialiseerde partner voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk in de buurt van Diependale in deelgemeente Leupegem. De tandem Alheembouw-Steenoven, al jaren een toonaangevende speler in publiek-private samenwerkingen (PPS), diende het beste ontwerp in en mag zo, na stadsvernieuwingsproject De Ham, een tweede duurzaam bouwproject realiseren in Oudenaarde. Het stadsbestuur staat in voor de verkoop van de bouwpercelen, Alheembouw-Steenoven bouwt de bijhorende woningen.

Start werken dit najaar, oplevering voorjaar 2025

Vlak naast het natuurgebied t Spei voorziet Alheembouw-Steenoven met Tonkin een nieuwe, verkeersluwe buurt. De naam verwijst naar een nabijgelegen bocht in de Schelde. Dit oude Scheldetracé kan je vandaag nog zelf visueel vaststellen aan de Jan-Baptist Eeckhoutskaai, door de bomengroei op een strook vruchtbare grond als gevolg van eeuwenlange slibafzetting. De werkzaamheden aan de nieuwbouwwijk, bestaande uit 21 woningen en 27 parkeerplaatsen, starten in het najaar en zullen iets minder dan twee jaar tijd in beslag nemen. Zo zullen de eerste woningen in het voorjaar van 2025 opgeleverd worden.

“De nieuwe buurt ligt op een absolute toplocatie, met natuurgebied ’t Spei letterlijk in je achtertuin. De Markt van Oudenaarde met zijn gezellige terrasjes ligt op slechts vijf minuten fietsen en openbaar vervoer is op wandelafstand aanwezig. Door in te zetten op zacht verkeer en de wijk verkeersluw te maken, wordt het er niet alleen aangenaam maar ook veilig wonen. Ideaal dus voor starters en jonge gezinnen.” – Louis Vercaemst, Project Developer Steenoven

Volledig gasloos en energieneutraal

De ontwikkelaars zetten opnieuw sterk in op duurzaamheid. Zo zijn de huizen volledig gasloos en worden ze standaard uitgerust met een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen, wat resulteert in een maximale hoeveelheid aan hernieuwbare energie. Daarnaast wordt door het gebruik van kwalitatieve materialen en een performante isolatie het E-peil tot 0 gereduceerd. Het resultaat: volledig energieneutrale woningen (E0), die op jaarbasis evenveel energie verbruiken als ze zelf opwekken. ​ ​

De projectontwikkelaars hielden ten slotte ook rekening met een duurzame omgang met regenwater. Zo hebben de huizen een groendak als buffer en een regenwaterput waarmee maximaal regenwater kan gerecupereerd worden om bijvoorbeeld de toiletten te spoelen of de tuin te besproeien.

“Tonkin is met voorsprong de duurzaamste buurt van Oudenaarde. Door volledig gasloze en energieneutrale woningen te realiseren, proberen wij ons steentje bij te dragen tot een beter klimaat en leefmilieu. Een woning verbruikt op jaarbasis evenveel als die opwekt, waardoor de toekomstige bewoners fors besparen op hun energiefactuur.” – Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven

Publieke verkoop gestart

Sinds 2 mei is de publieke verkoop gestart. Elke woning telt minimum drie slaapkamers en heeft een eigen zuidelijk of westelijk georiënteerde en volledig afgewerkte tuin, met handige fietsenberging. De prijzen voor een woning met parkeerplaats starten vanaf €328.750 (excl. aankoopkosten). Meer info is terug te vinden op de www.tonkin.be.

Perscontact:

Louis Vercaemst

Project Developer, Steenoven

Jürgen Eeckhout

PR Consultant, Bereal

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be