Bornem bereidt zich voor op vergrijzingsgolf met 80 assistentiewoningen in prestigieus complex

Van fitnessruimte tot bruisende brasserie: site wemelt van activiteiten

Volgens de bevolkingsvooruitzichten zal het aantal 65-plussers in Bornem de komende tien jaar met een kwart toenemen. Om zich op die nakende vergrijzing voor te bereiden, maakt de Antwerpse gemeente plaats voor een nieuwe, moderne site met ruim tachtig assistentiewoningen. Aan het grootschalige woonproject van projectontwikkelaar DCA zijn tal van diensten verbonden, gaande van een moderne brasserie over een fitnessruimte en wellness tot woonassistentie voor elke bewoner. Residentie Baudry, zo heet het prestigieuze complex, opent zaterdag officieel de deuren.

De gemeente Bornem telt vandaag 4.574 65-plussers, wat liefst 21,6 procent van de gemeentelijke bevolking inhoudt. Volgens de bevolkingsvooruitzichten zal dat aandeel in 2028 stijgen naar 26,7 procent, of goed 5.782 bewoners. Om zich voor te bereiden op die groeiende vergrijzing lanceert projectontwikkelaar DCA, samen met Zorgwonen vzw,  een prestigieus woonproject met 80 assistentiewoningen. Residentie Baudry, zo heet de site, is gelegen op een terrein van 6.687 vierkante meter tussen de Barelveldweg en de Sint-Amandsesteenweg, vlakbij de gekende watertoren. Het moderne, melkwitte gebouw telt maximaal vijf bouwlagen en is een residentieel complex met een uitgesproken familiale sfeer.

“Residentie Baudry ligt op een ideale locatie, op wandelafstand- en fietsafstand van supermarkten, handelaars en het bruisende cultureel centrum Ter Dilft, waar altijd wel iets mee te pikken valt. Gaande van theatervoorstellingen en muzikale performances tot exposities, creatieve cursussen, enzovoort. Ook winkelstraten en het station zijn makkelijk bereikbaar dankzij de bushalte voor de deur. Het is een buurt waar altijd wel iets te beleven valt en waar je met plezier wil wonen.”

Luc Neefs, bestuurder DCA

Ook Luc De boeck, burgemeester van Bornem, is tevreden met de komst van het woonproject.

“Een complex als dit is zeker een meerwaarde voor onze gemeente. Soms wordt er te snel beslist om te verhuizen naar een woonzorgcentrum, terwijl de persoon in kwestie eigenlijk nog midden in het leven staat. Blijvende sociale integratie en zelfstandigheid van oudere of zorgbehoevende personen is iets dat we in Bornem absoluut willen stimuleren. Residentie Baudry biedt daarop zeker een antwoord.”

Luc De boeck, burgemeester van Bornem

Zelfstandig wonen
Het kloppende hart van de site is het Grand Café De Watertoren, dat eind vorige maand al de deuren opende. De gloednieuwe eetgelegenheid is toegankelijk voor iedereen. Bewoners kunnen er uiteraard terecht, maar ook anderen kunnen er een hapje eten. De brasserie heeft trouwens ook een groot terras met zicht op de binnentuin van de residentie.

Wat op de hele site opvalt, is dat er tal van diensten aanwezig zijn en je er moeilijk naast de activiteiten zal kunnen kijken. Zo heeft de aangelegde binnentuin een petanquebaan waar bewoners samen een balletje kunnen gooien. Maar er is ook een gemeenschappelijke ontspannings- en televisieruimte, een fitness- en sportruimte en wellness met infraroodcabine. Zowel actieve senioren als senioren met een hogere zorgnood of jongere zorgbehoevende personen kunnen hier gerust hun hart ophalen. Wie liever in de privacy van zijn eigen woonst blijft, kan daarenboven een beroep doen op een huishoudhulp, traiteur- of boodschappendienst of een thuiskapper. Een woonassistent helpt elke bewoner bij het opstellen van een persoonlijk zorgplan, geeft advies en zorgt voor een goed uitgebouwd netwerk van mensen en organisaties in de buurt.

“Mensen hebben vaak nog een fout beeld over assistentiewoningen. Dit is geen ‘bejaardentehuis’, zoals soms denigrerend gedacht wordt. Centraal in ons hele project staat juist de missie om iedereen zo zelfstandig mogelijk te laten leven. Dankzij de samenwerking met Zorgwonen vzw  is er zorg en dienstverlening in overvloed, maar de bewoners beslissen zelf in welke mate ze ervan gebruik wensen te maken.”

Luc Neefs, bestuurder DCA

De verkoop van de assistentiewoningen liep als een trein en alle appartementen zijn intussen uitverkocht. Via Zorgwonen vzw kunnen er wel nog appartementen worden gehuurd. De huurprijzen op de privémarkt kunnen oplopen tot 60 euro per dag, terwijl je een assistentiewoning in Residentie Baudry kan huren vanaf 41 euro per dag.

 

Karlien Collen

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be