Boorwerken voor grootste geothermisch warmtenet van Vlaams-Brabant van start

Schepen Carl Devlies wil milieuvriendelijk warmtenet voor alle grote nieuwbouwprojecten in Leuven

Op de Hertogensite in Leuven zijn de boorwerken gestart om een geothermisch warmtenet aan te leggen. Zo’n netwerk gebruikt aardwarmte om de gebouwen en woningen te verwarmen. Om die aardwarmte uit de grond naar boven te halen, boort projectontwikkelaar Resiterra nu zo’n 300 lussen en dat tot wel 150 meter diep. Het is een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor de traditionele energiebronnen, omdat er geen fossiele brandstoffen en C02 bij komen kijken. Op deze manier spaart de Hertogensite tot 1000 ton CO2 per jaar uit. De toekomstige bewoners zullen ook minder betalen om hun huizen te verwarmen. Dat tonen de cijfers van het nabijgelegen Janseniushof aan, waar ook een geothermisch netwerk ligt. In die wijk bespaart het gemiddelde gezin nu zo’n 200 euro per jaar. 

Verspreid over de bijna 7 hectare grote Hertogensite worden zo’n 300 putten geboord tot 150 meter diep. In die putten komen leidingen die 150 meter diep gaan en via een lus weer naar boven komen. Door die leidingen vloeit een mengsel van glycol en water dat opgewarmd wordt door de bodem of warmte afgeeft aan die bodem. Via dit warmtenet van 100 kilometer ondergrondse leidingen wordt de warmte verdeeld over de 400 wooneenheden en andere gebouwen op de hele site. 

De winst voor het milieu is enorm. We kunnen de vergelijking maken met een gelijkaardige site, het Janseniushof, waar we in 2017 al een geothermisch netwerk aanlegden en geen CO2 uitstoot meer hebben. Een woning met een gasboiler stoot elk jaar zo’n 1 ton CO2 uit. Dat wil zeggen dat we de afgelopen 3 jaar in het Janseniushof al 300 ton CO2 hebben uitgespaard. En die lijn willen doortrekken op de Hertogensite: zowel voor de huizen als voor de gebouwen gaan we de CO2-uitstoot volledig bannen.

Erik Van Hoof, CEO Resiterra 

Door woningen en gebouwen te verwarmen via het warmtenet zal de Hertogensite dus zo’n 1000 ton CO2-uistoot per jaar uitsparen.  

Goedkopere energiefactuur 
Voor de portemonnee van de toekomstige bewoners van de Hertogensite is dat goed nieuws. Want milieuvriendelijke energie wil niet zeggen dat die per sé duurder is. Integendeel, wie op de Hertogensite komt wonen, zal minder betalen om zijn huis te verwarmen.   

Ook hier hebben we met het Janseniushof een perfect voorbeeld van hoe het anders kan. In tijden waarin energie alsmaar duurder wordt, zien we dat een gemiddeld gezin in het Janseniushof net minder gaat betalen voor zijn energiefactuur: ze besparen zo’n 200 euro per jaar. En wat extra mooi meegenomen is: nu de prijzen van stookolie en gas verder stijgen, zal de winst voor de bewoners van de Hertogensite dus nóg groter zijn.

 Erik Van Hoof, CEO Resiterra 

Geothermie voor alle grote nieuwbouwprojecten in Leuven 
Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies is tevreden dat de boringen van start gaan. De Hertogensite is de grootste binnenstedelijke ontwikkeling van Leuven en speelt dan ook een pioniersrol in de ontwikkeling van een warmtenetwerk van dit formaat. 

De Hertogensite is een goed voorbeeld van hoe Leuven sterk inzet op duurzame stadsontwikkeling. De stadsvernieuwing in Leuven staat niet stil. Het bannen van fossiele brandstoffen is actueler dan ooit. Als alle grote toekomstige nieuwbouwprojecten in Leuven kiezen voor een ecologisch en duurzaam alternatief als geothermie is dat een win-win, voor stad én de Leuvenaar. 

Carl Devlies, schepen van Ruimtelijke Ordening 

De boorwerken zijn recent gestart en zullen duren tot het voorjaar van 2023. Anderhalf jaar geleden verhuisden de eerste bewoners naar hun gloednieuwe appartementen op de Hertogensite. De komende maanden bouwt Resiterra verder aan twee gebouwencomplexen waar tegen eind 2023 opnieuw een 300-tal bewoners hun intrek zullen nemen.  

Olivier van 't Hof

Projectontwikkelaar Resiterra

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be