Beste vastgoedprojecten van ons land staan in Brussel, Leuven en Tongeren

Tivoli GreenCity, Hoofdkantoor CERA en Chocoladefabriek winnen RES Awards

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2019 zijn vanavond bekroond tijdens de tweede editie van de Real Estate Society (RES) Awards, oftewel de Oscars van de vastgoedsector. Grote winnaars dit jaar zijn: Tivoli GreenCity, een nieuwe duurzame woonwijk middenin Brussel, het nieuwe hoofdkantoor van CERA in het centrum van Leuven, en de Chocoladefabriek in Tongeren. Een achtkoppige jury van experts en prominenten, onder wie Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, loofde de laureaten voor hun sterke inspanningen op het vlak van duurzaamheid, design en innovatie.

Op de eerste dag van Realty, dé vastgoedtop van het jaar, zijn vanavond de RES Awards 2019 uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards prijzen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en institutioneel investeringsvastgoed. Meer dan dertig projectontwikkelaars en architecten uit alle hoeken van het land dienden de voorbije weken hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om zo één van de felbegeerde Belgische vastgoed-Oscars in de wacht te slepen.

Het was een achtkoppige vakjury van experts en prominenten, onder wie Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani, Kati Lamens, voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), Kristiaan Borret en Peter Vanden Abeelde, bouwmeesters in respectievelijk Brussel en Gent, die de drie winnende projecten bekend maakte.

“Elk jaar opnieuw staan we bij RES versteld van de ambitieuze projecten die in ons land worden bedacht én gerealiseerd. Dat verdient een bekroning. Met de RES Awards, zeg maar de Belgische vastgoed-Oscars, proberen we het volhardend streven naar innovatie, kwaliteit en duurzaamheid van talentvolle architecten, ontwikkelaars en bouwbedrijven extra in de verf te zetten en nog verder aan te moedigen.”

Frederik Lesire, MRE, bestuurder RES

Hoofdkantoor CERA

Het eerste project dat in de prijzen viel, was Hoofdkantoor CERA, sinds kort de nieuwe hoofdzetel van de coöperatie CERA in de Muntstraat in hartje Leuven. Het project is niet alleen bijzonder omwille van de tact waarmee de historische monumenten een injectie aan moderniteit hebben gekregen. Met de restauratie van de historische panden keert CERA bovendien terug naar de roots van de ‘Volksbank van Leuven’ in het hart van de stad. Het gebouw is een realisatie van de Gentse architecten Robbrecht & Daem, het Leuvense AR-TE en Studio Roma. Hoofdkantoor CERA won in de categorie ‘Beste Project voor Institutionele Investeerders’.

“Dit is de perfecte symbiose tussen oud en nieuw, alsof het er altijd was. Deze respectvolle integratie in de binnenstad van Leuven is compleet door de harmonie en interactie tussen interieur en exterieur. Het geheel oogt licht, statig en straalt tegelijk een toegankelijke sereniteit uit. De Leuvenaars zelf hebben het gebouw al aanvaard als een nieuw stukje erfgoed en dat is in een architecturaal rijke binnenstad als die van Leuven een sterke prestatie.”

Jury RES Awards

Chocoladefabriek

In de categorie ‘Beste Residentiële Ontwikkeling’ werd vanavond de Chocoladefabriek in Nerem (Tongeren) als winnaar uitgeroepen. Dit monumentaal pand met industrieel karakter werd herbestemd tot een woongebouw midden in het groen. De Chocoladefabriek werd gerealiseerd door ontwikkelaar P&P Projects, samen met het Hasseltse a2o-architecten en het Tongerse BuroLandschap. 

“De verdienste van de Chocoladefabriek is dat dit project aangedurfd is in een omgeving buiten de grote stad. Het toont aan dat er nog kansen zijn voor vervallen industrieel patrimonium buiten de stadscentra. De finesse waarmee de herbestemming is aangepakt, door het respectvolle bewaren van wat bestond en de subtiele toevoegingen van het nieuwe, maakt dat het volledige project klopt. Ook de elegante aanpak van de omliggende groene ruimte doet het geheel erg gracieus oprijzen in het landschap.”

Jury RES Awards

Tivoli GreenCity

De prijs voor ‘Beste (semi-)Publieke Project’ ging naar Tivoli GreenCity in Brussel. De nieuwe wijk in Laken bestaat uit 271 appartementen, 126 sociale woningen, 2 crèches, winkels en diensten. Het DNA van Tivoli GreenCity is er een van duurzaamheid en sociale cohesie. Citydev.brussels maakte de realisatie van deze duurzame, gemengde wijk mogelijk in samenwerking met de Brusselse projectontwikkelaar PARBAM (Pargesy en Kairos). Het project werd ontworpen door tijdelijke vereniging Adriana (CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole).

“Een nieuwbouwwijk middenin Brussel, die bovendien bijzonder duurzaam is, is al een prestatie. Ze is dens, maar ook betaalbaar. Tivoli Green City biedt daarnaast ook plaats voor nieuwe vormen van eigendom en samenleven. Zo komt er een community land trust deelproject in de wijk. Als je al deze puzzelstukjes in elkaar past, dan verlegt het project de grenzen van wat een stedelijke duurzame wijk kan zijn. Sterker nog: het zet een nieuwe standaard. ”

Jury RES Awards

Unieke Award

Naast de eer ontving elke winnaar ook een unieke creatie van de befaamde Brusselse architect Pierre Lallemand. Zijn uitgebreide en inspirerende portfolio omvat zowel kunst, architectuur als design. De Brusselaar is een naam als een klok in de internationale architectenwereld en o.a. bekend van de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw, de zetel van de Europese Commissie.

res_awards2019_genomineerden_awardartist_edit3.mp4

MP4 - 72 Mb

res_awards2019_genomineerden_cera_edit3.mp4

MP4 - 143 Mb

res_awards2019_genomineerden_chocoladefabriek_edit4.mp4

MP4 - 145 Mb

res_awards2019_genomineerden_tivoligreencity_en_edit1.mp4

MP4 - 157 Mb

Frederik Lesire

Bestuurder, RES

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be