Beste vastgoedprojecten van ons land staan in Brussel, Antwerpen en Dilbeek
Multi (Brussel), Cadix School (Antwerpen) en Eylenbosch (Dilbeek) winnen RES Awards 2022
9 februari 2023
De beste Belgische vastgoedprojecten van 2022 zijn vanavond bekroond tijdens de vijfde editie van de Real Estate Society (RES) Awards, oftewel de Oscars van de vastgoedsector. Grote winnaars dit jaar zijn: Multi, een state-of-the-art kantorencomplex in Brussel, Cadix, een spraakmakend schoolgebouw in Antwerpen en project Eylenbosch, een herbestemde brouwerij in Dilbeek. Een tienkoppige jury van experts en prominenten, met onder hen Vlaams bouwmeester Erik Wieërs en professor ruimtelijke economie Ann Verhetsel (Universiteit Antwerpen) prees de winnaars voor hun sterke inspanningen op vlak van duurzaamheid, verscheidenheid en innovatie.
Vanavond werden voor de vijfde keer de ‘Beste Belgische Vastgoedprojecten’ bekroond. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards lauweren buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: (semi-) openbare-, commerciële en residentiële ontwikkeling. In totaal meer dan 40 projectontwikkelaars en architecten, uit alle uithoeken van het land, dongen mee voor het hoogste schavotje om één van de felbegeerde Belgische vastgoedprijzen in de wacht te slepen.
Het was een tienkoppige vakjury* van experts en prominenten met onder meer Erik Wieërs, professor Ann Verhetsel en architect Kristiaan Borret die de drie winnende projecten uit Brussel, Antwerpen en Dilbeek bekendmaakte.
“Met de Real Estate Society willen we het streven naar kwaliteit en verscheidenheid in de vastgoedsector aanmoedigen. Projecten die dat in uitzonderlijke mate gerealiseerd hebben, verdienen een bekroning. Met deze awards, zeg gerust de Belgische vastgoed-Oscars, proberen we het volhardend streven naar innovatie en duurzaamheid van talentvolle architecten, ontwikkelaars en bouwbedrijven extra in de kijker te zetten.” - Frederik Lesire, MRE, bestuurder RES
Commercieel vastgoed: Multi – Brussel
In de categorie voor commercieel vastgoed gaat Multi uit Brussel met de hoofdprijs lopen. Vlakbij het Brouckéreplein werd een verloederd gebouw volledig opgesmukt tot een state-of-the-art kantorencomplex. De zwarte doos van Brussel werd omgetoverd tot een transparant, uitnodigend geheel in een H-vorm. Het gebouw telt liefst 18 verdiepingen, biedt plaats aan 2.000 werknemers en is volledig CO2-neutraal. Grote spelers als Bpost en Total Energies nemen er hun intrek. De volledige herontwikkeling ontsproot aan de hersenpannen van het Antwerpse architectenbureau CONIX RDBM Architects en projectontwikkelaars Immobel en Whitewood.
“Het project is het schoolvoorbeeld van wat we een “State-of-the-art kantorencomplex” noemen. Het is een architecturaal pareltje en bevat alles wat een hedendaags kantoor moet hebben: openbaar vervoer nabij, in de stad én bovenal op-en-top duurzaam. Zo bestaat het gebouw bijna volledig uit allemaal gerecycleerde materialen. Bovendien maakt het van een verloederde omgeving een gebouw dat bijdraagt tot herwaardering van de hoofdstad. ” - Jury RES
(Semi-) publiek vastgoed: Campus Cadix – Antwerpen
In de categorie voor (semi-) publiek vastgoed schiet Cadix, een scholencampus op het Eilandje in Antwerpen, de oppergaai af. Het project omvat een nieuwbouwblok, de renovatie van het Van Averbekegebouw, beschermd als werk van de gelijknamige architect en een gedeelte van de oude CAD-loodsen. De scholencampus telt in totaal 24.000 vierkante meter en huist de opleidingen voor kunst, techniek en wetenschap. Daarbovenop zijn er ook wooneenheden voorzien. Korteknie Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam sleutelde liefst dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die volharding wordt nu beloond met een RES Award.
“Dit ambitieuze project stond voor enkele stevige uitdagingen. De renovatie van een iconisch pand gaat vaak gepaard met de nodige risico’s. De architecten en bouwheren zijn er met glans in geslaagd om de monumentale gebouwen uit het verleden te laten connecteren met nagelnieuwe architecturale parels. Daarbovenop heeft het door het creëren van kwalitatieve onderwijsplekken ook een niet te onderschatten maatschappelijke meerwaarde.” - Jury RES Awards
Residentieel vastgoed: Eylenbosch – Dilbeek
Bij het woonproject Eylenbosch, de winnaar in de categorie residentieel vastgoed, werd de gelijknamige oude brouwerij in Dilbeek omgetoverd tot een florerende woonbuurt. Ook al stond de brouwerij Eylenbosch al geruime tijd leeg, als bouwwerk vormde ze al meer dan honderd jaar een iconisch beeld voor de streek.
De herbestemde Brouwerij Eylenbosch biedt vandaag plaats aan 55 woningen en ongeveer 3.000 m2 commerciële ruimte. Om de rijkgevulde geschiedenis van het pand te respecteren, werd een deel van de brouwerij behouden. Het andere deel bestaat uit nieuwbouw. Centraal in het complex bevindt zich een gesloten binnenplaats, die omgevormd werd tot een publiek en autovrij plein. Bovenaan op de site werd een uitkijkpunt gebouwd met een uitzicht over het Pajottenland.
“Duurzaamheid, betaalbaarheid en respect voor erfgoed: het zijn de drie kernwaarden die centraal staan bij de RES Awards. Niet toevallig komen die alle drie terug bij dit woonproject in Dilbeek. Naast betaalbare woningen komen er ook commerciële ruimtes wat de lokale economie dan weer ten goede komt. Project Eylenbosch is op architecturaal én bouwkundig vlak een absolute voorloper.” - Jury RES
Het project zelf is overigens op-en-top Dilbeeks. Het komt uit de koker van architectenbureau OSK-AR, gevestigd in de Baron de Vironlaan, op een boogscheut van het winnende project.
Unieke Award
Naast de eer ontving elke winnaar ook een unieke creatie van de befaamde Brusselse architect Pierre Lallemand. Zijn uitgebreide en inspirerende portfolio omvat zowel kunst, architectuur als design. De Brusselaar is een naam als een klok in de internationale architectenwereld en o.a. bekend van de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw, de zetel van de Europese Commissie.
*Volledige jury: professor Ann Verhetsel (Universiteit Antwerpen), Kristiaan Borret (architect), Dirk Mattheeuws (architect), Ingrid Ceusters (CEUSTERS), Myriam Heuvelman (AG Vesta), Erik Wieërs (Vlaams bouwmeester), Serge Fautre (AG Real Estate), Sunita van Heers (SuReal).