Belgische expert ontdekt onaangeroerde bibliotheek van 200 jaar oud

Meer dan 180 boeken van 18e eeuwse Franse intellectueel voor het eerst onder de hamer

Het is zonder twijfel de droom van elke boekenverzamelaar: binnenstappen in een authentieke 18e eeuwse bibliotheek uit Bouillon waar in bijna tweehonderd jaar geen boek meer werd aangeraakt. Het overkwam een Belgische expert van het Brusselse veilinghuis Henri Godts. Hij ontdekte de verborgen parel als bij toeval na een gouden tip van de nabestaanden. “Ronduit uniek. Men heeft er de deur achter zich dichtgetrokken en vervolgens heeft niemand die boeken ooit nog aangeraakt”, klinkt het bij de veilingmeester. Hij stootte er op een rijke verzameling waarvan 182 uiterst zeldzame boeken. De volledige bibliotheek - geschat op een bedrag tussen de 35.000 euro en de 50.000 euro - gaat op 20 juni onder de hamer in Brussel.

Voor het Brusselse veilinghuis Henri Godts, dat eind vorig jaar fusioneerde met The Romantic Agony, was de ontdekking van de 18e eeuwse bibliotheek een poort naar het verleden. Expert Godts botste er op het levenswerk van een Franse intellectueel die tijdens de Franse Revolutie naar Bouillon vluchtte. Over wie het precies gaat, mag van de familie niet bekend gemaakt worden. Maar meest opvallende: elk boek dat in de bibliotheek werd aantroffen, lag er exact bij alsof de oorspronkelijke eigenaar het zo achterliet. Naar de reden daarvan blijft het voorlopig gissen.

Eén iets is duidelijk: dit is dé ultieme droom van elke boekenverzamelaar. Niet alleen vond het veilinghuis er 182 authentieke 18e en 19e eeuwse boeken met uitzonderlijke beschrijvingen van landen en streken, volkeren en culturen van de meest exotische locaties. Ook het meubilair zoals de tafeltjes, stoelen en zetels zijn minstens 150 jaar oud en quasi onaangeroerd gebleven.

“Het gebeurt uiterst zelden dat je zo’n authentieke bibliotheek terugvindt. Het is alsof je in een teletijdmachine naar de 18e eeuw gekatapulteerd wordt. De boeken zijn stuk voor stuk in goede staat bewaard en zien er nog uit zoals ze destijds van de pers gerold zijn, in hun oorspronkelijke papieren kaft.”

Henri Godts, expert veilinghuis Godts

Gouden tip

Na tweehonderd jaar geeft de bibliotheek uit Bouillon voor het eerst haar geheimen prijs. En dat is op z’n minst toevallig te noemen. De gouden tip kwam er toen enkele nabestaanden van de oorspronkelijke eigenaar het Brusselse veilinghuis binnenstapten en lieten vallen dat zij een nog onaangeroerde bibliotheek in het zuiden van ons land hadden.

“Toen ik de deur van de bibliotheek voor de eerste keer open trok, was ik aangenaam verrast van de authenticiteit en de 18e eeuwse atmosfeer die er hing. Het heeft me zeker twee dagen gekost om alles gedetailleerd te kunnen inventariseren. Ik heb elk boek in mijn handen gehad en ben daarbij heel voorzichtig te werk gegaan om niets te beschadigen.”

Henri Godts, expert veilinghuis Godts

De hele bibliotheek gaat nu voor het eerst onder de hamer en wordt geschat op een waarde tussen de 35.000 en de 50.000 euro. Verwacht wordt dat er zowel uit binnen- als buitenland heel wat kopers interesse zullen tonen.

Eerste moderne atlas

Naast de uitzonderlijke authentieke bibliotheek uit Bouillon veilt het Brusselse veilinghuis op 20 juni bijna 400 andere loten. Eén van de opmerkelijkste is ongetwijfeld een bijna 500-jaar oude atlas van de Antwerpenaar Abraham Ortelius - samen met Mercator de grootste cartograaf van zijn tijd. De atlas uit 1575 - waarvan destijds slechts een 100-tal exemplaren werden gedrukt - geldt als ‘de eerste moderne atlas ooit’. Volgens experten blijven er daar vandaag maar een 20-tal van over. Het uitzonderlijke werk wordt al vlug geschat op 40.000 tot 45.000 euro maar zou omwille van de historische waarde gemakkelijk meer kunnen opbrengen.

Deze en andere topstukken zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van 16 juni tot en met 18 juni in Veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan te Brussel.

Henri Godts

Expert Veilinghuis, Librairie Henri Godts, The Romantic Agony

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be