België krijgt eerste Airbnb voor magazijnen

Stockspots biedt antwoord op toenemende vraag naar innovatie in Belgische logistieke sector

Als eerste in ons land lanceert de beursgenoteerde vastgoedgroep Montea een Airbnb voor de logistieke sector. Bedrijven die opslagruimte te over hebben, kunnen die vanaf nu via het online platform Stockspots aanbieden aan bedrijven die er nood aan hebben. En omgekeerd, wie voor een korte periode op zoek is naar extra magazijnruimte, kan die voortaan ook makkelijk online vinden. Montea, één van de marktleiders in de logistieke vastgoedsector, investeert mee in de veelbelovende Nederlandse start-up en heeft grote verwachtingen over de lancering in België en Frankrijk.

Airbnb, maar dan voor alles en iedereen in de logistieke sector. Dat is het concept achter het nieuwe online platform Stockspots, dat vandaag gelanceerd wordt.

De idee is simpel: bedrijven benutten hun magazijnen vandaag niet altijd ten volle. Meer nog: de meeste bedrijven hebben volgens onderzoek opslagruimte die meer dan geregeld voor 30 procent leeg staat. En dat terwijl sommige andere ondernemingen, groot of klein, juist voor een heel specifieke periode op zoek zijn naar extra opslagruimte. Bijvoorbeeld als het gaat om seizoensgebonden artikelen, promotionele acties, overproductie, enz.

Stockspots speelt hierop in door beide groepen met elkaar te ‘matchen’, helemaal vergelijkbaar met het Airbnb-model. Alleen gaan ze nog een stap verder dan de klassieke Airbnb en verwerken ze intern de facturatie, zorgen ze voor de verzekering, enz.

Innovatie

In Nederland is het online platform sinds vorig jaar actief. Met resultaat, want op amper acht maanden tijd groeide het met een 500-tal geregistreerde opslagplaatsen uit tot een succesverhaal, of beter gezegd tot één van de belangrijkste logistieke online platformen. In ons land springt Montea nu als eerste op de kar door een exclusief partnership met de start-up af te sluiten.

De vastgoedgroep lanceert vandaag het platform en rekent erop dit najaar al een aanbod van honderd magazijnen met beschikbare ruimte te hebben. Met enkele tientallen bedrijven die al lieten weten op zoek te zijn naar extra tijdelijke opslagcapaciteit, lijkt de vraag op de markt gegarandeerd. Dit is de innovatie die de Belgische logistieke sector nodig heeft, stelt Montea alvast.

“De wereld is in volle verandering en de logistiek moet volgen. Zo zijn er meer en meer bedrijven die geen groot magazijn nodig hebben, maar een stockageplaats voor slechts een aantal paletten. En niet voor negen jaar, maar voor een aantal weken of maanden, en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij een heel specifieke locatie. Het is aan dit soort disruptieve innovaties dat onze logistieke sector nood heeft.” Peter Demuynck, CCO Montea

Schaarse ruimte

Montea lanceert het platform meteen voor de hele Belgische markt. Een noodzaak, zeker met de almaar schaarser wordende ruimte in ons land.

“Het meest duurzame gebouw is het gebouw dat niet hoeft gebouwd te worden. In dat opzicht is Stockspots zeker ook een duurzaam verhaal. Veel speelruimte heeft ons land niet meer als het gaat over het creëren van bijkomende fysieke opslagruimte. Ruimte is schaars aan het worden. En dus zijn we genoodzaakt om de bestaande ruimte veel meer en beter te optimaliseren.” Peter Demuynck, CCO Montea

Logistiek in de cloud

Met sharing logistics - waarbij verschillende bedrijven een magazijn of opslagruimte delen - slaat de Belgische logistieke sector de juiste richting in, zo luidt het. En daarbij richt de vastgoedgroep zich zowel tot kleine als grote bedrijven. In Nederland werken bijvoorbeeld heel wat kleine en middelgrote ondernemingen samen met Stockspots, maar het platform zit eveneens met de Haven van Rotterdam rond de tafel.

“Dit systeem van ‘logistiek in de cloud’ zorgt ervoor dat bedrijven flexibeler kunnen zijn, minder magazijnen moeten bouwen, en meer kunnen optimaliseren. Dat wordt almaar belangrijker in tijden waarin niemand nog goed kan inschatten wat volgend jaar de markttendens zal zijn.” Peter Demuynck, CCO Montea

Er is al bijzonder veel interesse in het nieuwe concept en het sluit bovendien perfect aan bij de nieuwe logistieke ambities van grote spelers als de Haven van Antwerpen en Brussels Airport. En nog dit: grote spelers zoals Bol.com of Coolblue vestigen zich voor hun logistiek nog steeds vlak over de taalgrens. Maar door online platformen zoals Stockspots wordt het ook voor hen plots interessant om in ons land hyperflexibele ruimtes te benutten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be