België heer en meester op de eerste European Architecture Awards

Beste architecturale nieuwbouwprojecten van Europa bekroond

De meest “buitengewone” architecturale nieuwbouwprojecten van Europa werden vandaag bekroond tijdens de allereerste European Architecture Awards, zeg maar de Oscaruitreiking voor architecten in heel Europa. België kwam als grote winnaar uit de bus. Niet minder dan vier Belgische architecten gingen tijdens de druk bijgewoonde award-uitreiking, op het grootste vastgoedevent van ons land, aan de haal met enkele voorname prijzen.

Op de laatste dag van Realty, hét Belgische vastgoedevent voor professionelen, werden deze middag de allereerste European Architecture Awards 2017 uitgereikt, een initiatief van het grootste Europese architectenforum Archi-Europe en Realty. De awards prijzen buitengewone internationale bouwprojecten in de meest uiteenlopende maatschappelijke sectoren, gaande van commercieel vastgoed over logistiek vastgoed tot stadsontwikkelingen, residentieel vastgoed en zorgvastgoed. Architecten uit heel Europa konden de voorbije maanden hun meest in het oog springende projecten indienen, en dat deden ze ook massaal.

Zo waren er in totaal 327 inzendingen - uit 32 verschillende landen - waaruit uiteindelijk 24 projecten genomineerd werden. Het was een vakjury van Europese architecten en experten die deze middag de zes winnende projecten bekend maakte, gevolgd door nog eens twee “special prizes” voor duurzaamheid.

De Belgen

Wat op z’n minst kan gezegd worden over de Belgen, is dat ze vrij massaal in de prijzen vielen.  Zo won het Brusselse JDS Architects in de categorie ‘Urban Development’ met een ontwerp voor een nieuwe publieke badplaats in Denemarken, genaamd Faaborg Harbour Bath. Dichter bij huis was het TV COUSSEE & GORIS architecten uit Gent, die in samenwerking met het Spaanse RCR Arquitectes op de eerste plaats belandde in de categorie ‘Industry’. Het ging om een ontwerp voor Crematorium Hofheide in Holsbeek. De derde Belg die met een award aan de haal ging, was Philippe Samyn and Partners in de categorie ‘City Housing Development’, en dat voor de renovatie van 150 sociale woningen in Brussel.

Gingen verder nog met de prijzen lopen: het Griekse Georges Batzios Architects voor het ontwerp van een “Tea House” genaamd To Tsai, de Deense architecten van C.F. Møller Architects met een kantorencomplex “Bestseller”, en het Duitse Huber Staudt Architekten voor het ontwerp van het Psychiatric Center Friedrichshafen.

Professionaliteit

Dat er tussen de 327 inzendingen uiteindelijk vier Belgische winnaars uit de bus kwamen, mag uitzonderlijk genoemd worden. Volgens de organisatie wijst het op de professionaliteit van de sector en het opleidingsniveau in ons land.

“België is er soms te bescheiden in, maar we hebben heel wat architecturaal talent in huis. En dat ondanks het feit dat het voor onze architecten niet altijd makkelijk is om hun visionaire ideeën gerealiseerd te krijgen. Architecten worden bij elk project onderworpen aan almaar strengere regelgeving, en zeker de laatste jaren zijn de voorschriften er in aantal niet op verminderd. Dat we dan toch nog zo kunnen scoren, toont op z’n minst dat onze Belgische architecten de lat hoog leggen.”

Jacques Allard, Archi-Europe

Special prizes

Naast de zes hoofdprijzen werden er ook twee “special prizes” uitgereikt: één voor het meest duurzame en innovatie project en één voor het meest duurzame “mixed use” project.

In die eerste categorie was het het Italiaanse bureau “Labics” dat de prijs wegkaapte met het project City of the Sun, een stadsvernieuwingscomplex waar wonen, werken en winkelen elkaar kruisen. In de tweede categorie “mixed use” was het opnieuw een Belg die de prijs in ontvangst mocht nemen. Veelaert Architecten uit Antwerpen won met het project Annonciaden, een site met assistentiewoningen, een kinderdagverblijf, handel en kantoren.

European-Architecture-Awards-2017---winnaars.pdf

PDF - 922 Kb

Jacques Allard

CEO, Archi-Europe

Younes Al Bouchouari

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be