Belgen kopen gemiddeld om de twee uur een Spaanse woning
Vooral Costa Blanca steeds populairder
2 mei 2019
Exact 4.108 landgenoten hebben vorig jaar een Spaanse casa gekocht. Gemiddeld zet dus om de twee uur en acht minuten een Belg zijn handtekening voor de aankoop van een woning in Spanje. Dat blijkt uit de nieuwe jaaranalyse van Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed, op basis van officiële cijfers van de Spaanse registratiekantoren. De Belg is bovendien meer dan ooit verslaafd aan nieuwbouw: in maar liefst één op de drie gevallen gaat het om een nieuwbouwproject. Vooral de Costa Blanca is populair, goed voor 31% van de Belgische aankopen. En opmerkelijk: met de Brexit in het achterhoofd, blijken ook de Britten steeds meer verknocht aan Spanje, dat onlangs door Bloomberg uitgeroepen werd tot ‘gezondste land ter wereld’.
De Belgische rush op het Spaanse vastgoed heeft een indrukwekkend hoogtepunt bereikt: vorig jaar kochten de Belgen gemiddeld om de twee uur en acht minuten een woning in Spanje. Daarmee kwam het totaal op maar liefst 4.108 aankopen door landgenoten, een aantal dat ondertussen al meer dan zeven (!) keer hoger ligt dan 10 jaar geleden, toen het er nog maar 540 waren. Dat blijkt uit de nieuwe jaaranalyse van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, die de officiële cijfers van de Spaanse registratiekantoren onderzocht.
Ook opvallend: de Belgen zijn nummer één als het op nieuwbouw aankomt. Eén op de drie aankopen door een Belg is - of maakt deel uit van - een nieuwbouwproject, goed voor 1.349 woningen. Zelfs de Britten, die meer dan dubbel zo veel Spaanse woningen kopen dan onze landgenoten, kochten ‘maar’ 1.307 nieuwbouwwoningen.
“Van de typische, rustieke Spaanse casa, moeten veel Belgen niets hebben. Hun tweede verblijf hebben ze het liefst strak en modern. En dan kom je bijna automatisch bij nieuwbouw terecht. Je ziet dat bijvoorbeeld ook aan de grootte van de ramen. Een Spanjaard wil die zo klein mogelijk, om de warmte buiten te houden. Maar de Belg vindt het belangrijker om een mooi, open zicht naar buiten te hebben.” Marleen De Vijt, CEO van Azull
Het gaat ook duidelijk niet alleen om studio’s of kleine appartementen. Onze landgenoten hebben het graag groot: 33,1% van de woningen die we in 2018 kochten was groter dan 100m2. En dat ondanks het feit dat de prijzen in Spanje jaar na jaar blijven stijgen. Ook nu is er opnieuw een stijging van 8% ten opzichte van 2017.
Costa Blanca steeds populairder
De Belgen trekken vooral naar de Costa Blanca, goed voor 31% procent van de verkochte woningen en daarmee met voorsprong het populairst. Daarna volgt de Costa del Sol met 18%. De Balearen, de eilandengroep met Mallorca en Ibiza, liggen het minst goed in de markt, daar kochten vorig jaar maar een 60-tal Belgen (1,4%).
“Om op vakantie te gaan, blijft de Costa del Sol wel nog het populairst bij de Belgen. Maar voor de aankoop van hun tweede verblijf, staat de Costa Blanca met stip op de eerste plaats. Dat is voor het grootste deel te verklaren door de hoge prijzen. Voor een redelijk bescheiden nieuwbouw villa betaal je er al snel 450.000 euro, terwijl je voor een gelijkaardig pand aan de Costa Blanca maar 350.000 euro nodig hebt. Zo komen we elke maand wel een Belg tegen die in eerste instantie aan de Costa del Sol wil kopen, maar uiteindelijk toch voor de Costa Blanca kiest.” Marleen De Vijt, CEO van Azull
Tenerife doet het dan weer onverwacht goed bij de Belg. In 2018 verwierven onze landgenoten er bijna 500 woningen (12%), terwijl onze buurlanden net van het eiland wegblijven. De Fransen kochten er bijvoorbeeld maar een 130-tal woningen en de Nederlanders zelfs geen enkele.
Spanje als toevluchtsoord voor Brexit
Ook de cijfers van de Britten - al jarenlang de koplopers - tonen een opmerkelijke trend. In 2017, het jaar na het referendum over de Brexit, kende de verkoop aan Britten een daling van 10%. Maar in 2018 kochten de Britten terug 11 procent méér woningen in Spanje, goed voor meer dan 10.000 verkopen.
“In 2017 waren de Britten wat terughoudender, omdat het nog koffiedik kijken was wat de Brexit zou teweegbrengen, vandaar de dip in de verkoop. Maar sinds vorig jaar, toen het almaar duidelijker werd dat Groot-Brittannië er economisch niet goed uit gaat komen, richten ze terug volop hun pijlen op Spanje. Ze gaan uiteraard niet opeens massaal naar Spanje verhuizen, maar de meer vermogende Britten zijn duidelijk wel hun geld in het buitenland aan het investeren. Ze weten dat de waarde van de pond - en bijgevolg het Britse vastgoed - een moeilijke periode tegemoet gaat.“ Marleen De Vijt, CEO van Azull
Gezondste land ter wereld
Een andere mogelijke verklaring voor de rush op het Spaanse vastgoed? Uit een recent onderzoek van Bloomberg, gebaseerd op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), blijkt dat Spanje het ‘gezondste land ter wereld’ is. Tot voor kort stond Italië steevast bovenaan Bloomberg’s lijst, maar vorig jaar stak Spanje zijn buurland voorbij. Het Mediterrane eetpatroon - veel groenten, fruit, noten, olijfolie, vis en kip - en de hoge levensverwachting van Spanjaarden zijn de belangrijkste factoren. België moet voorlopig tevreden zijn met een 28e plaats op de lijst.