Belgen bouwen grootste bakkerij van Europa

Montea bouwt productiehal zo groot als acht voetbalvelden, ​ goed voor productie van meer dan 40.000 broden per uur

  • De Belgische vastgoedgroep Montea bouwt in Nederland de grootste en meest moderne bakkerij van Europa. Het complex is zo groot als acht voetbalvelden, goed voor de productie van meer dan 40.000 broden per uur.
  • Eind dit jaar nog, allicht in oktober, zal het hele complex worden opgeleverd. Ten laatste begin volgend jaar moeten de drie productielijnen dan 600.000 broden en gebakjes per dag produceren.
  • Als het over logistiek vastgoed gaat, kloppen de Nederlanders almaar vaker aan bij Belgische experten. Montea was zo ook al betrokken bij de bouw van de grootste internetapotheek van Europa.

                                                                                ***

Het Belgische vastgoedbedrijf Montea is gevraagd om de grootste en meest moderne bakkerij van Europa te bouwen. Het complex zelf wordt dan wel in Nederland neergepoot, om het huzarenstukje te bouwen wordt niet toevallig naar de expertise van de Belgen gekeken. Montea, één van de grootste spelers in logistiek vastgoed met hoofdzetel in Aalst, is pas gestart met de bouwwerken maar eind dit jaar al zal de bouw gefinaliseerd zijn. Begin volgend jaar zullen er niet minder dan 40.000 broden en gebakjes per uur geproduceerd worden. Het hele project is goed voor een investeringswaarde van 40 miljoen euro.

De opdracht klonk als volgt: bouw een logistiek gebouw waarin de grootste en modernste bakkerij van Europa aan de slag kan. Het was Montea, één van de grootste logistieke vastgoedspelers in ons land, die door Borgesius-Bakkersland gevraagd werd om de uitdaging aan te gaan. Montea kocht daarvoor in Aalsmeer, vlakbij Schiphol in Nederland, een perceel met een oppervlakte van 6 hectare. Het gebouw dat er op moet komen, zal 40.000 m2 tellen - vergelijkbaar met een oppervlakte van acht voetbalvelden.

Intussen zijn de eerste bouwwerken van start gegaan. Eind dit jaar nog, allicht in oktober, zal het hele complex worden opgeleverd. Ten laatste begin volgend jaar moeten de drie productielijnen dan uiteindelijk 600.000 broden en gebakjes per dag produceren. Die zullen onder andere geleverd worden aan 250 Albert Heijn winkels.

“Het hele gebouw zal er staan in zes maanden tijd. Het wordt een absoluut huzarenstuk, ook al gaat het om een vrij eenvoudige structuur. Niet alleen wordt dit de grootste bakkerij, het zal ook de meest moderne constructie worden. Zo zal er in heel het gebouw meer dan 8.000 m3 beton steken. Er worden meer dan 800 palen gebruikt en je mag rekenen op ongeveer 1.500 ton staal. Naar normale bouwnormen is dat bijzonder groots.”

Jo De Wolf, CEO Montea

Gegeerd in Nederland  

Bedrijven mogen als locatie voor hun logistiek vastgoed dan nog altijd vaker voor onze Noorderburen kiezen, het is geen toeval dat een Nederlands bedrijf zoals Borgesius-Bakkersland voor een Belgische speler kiest om dit mega-project neer te poten. Als het over logistiek vastgoed gaat, kijken de Nederlanders almaar vaker naar de expertise van de Belgen. Montea, het beursgenoteerde bedrijf uit Aalst, ging al eerder dit soort uitdaging aan. Vorig jaar waren ze betrokken bij de ontwikkeling van de grootste internetapotheek van Europa in het Nederlandse Heerlen, al ging het toen om ‘slechts’ 14.800 m2 - oftewel een gebouw van ‘amper’ drie voetbalvelden groot.

Volgens Montea ligt er voor de Belgen nog bijzonder veel groeipotentieel in Nederland, als het over logistiek vastgoed gaat. En dat heeft alles te maken met de wetgeving en arbeidsvoorwaarden die voor bedrijven in Nederland nog altijd aantrekkelijker zijn dan in België. De sterkte van de Belgen is dan weer dat ze de specialisten in huis hebben om de juiste logistieke locaties te vinden en logistieke panden van enige grootorde te bouwen.

“We hebben niet alleen de expertise in huis, we zijn ook eerder geneigd om te investeren in logistiek vastgoed dan dat de Nederlanders dat doen. Doordat de vastgoedmarkt bij onze Noorderburen de voorbije jaren door een diepe malaise is gegaan, zijn de Nederlandse investeerders niet dik gezaaid. Wij, Belgen, zijn altijd blijven geloven in die Nederlandse logistieke markt en durven er vandaag dus ook meer dan ooit productiehallen van dit soort kaliber te bouwen.”

Jo De Wolf, CEO Montea

40 miljoen euro

Borgesius-Bakkersland - dat een familiebedrijf is met tientallen bakkerijen en goed voor enkele duizenden jobs - tekende alvast een huurovereenkomst om zich er minstens twintig jaar te kunnen vestigen. Het hele project dat in de regio voor 120 jobs zorgt, is goed voor een investeringswaarde van ruim 40 miljoen euro. De Belgische speler Montea ziet haar vastgoedportefeuille intussen jaarlijks met 25 procent stijgen, waarvan een almaar groter deel in Nederland.

 

Bekijk de videoreportage hieronder. 

 

Christine De Glas

Communications & Marketing Manager, Montea

Dajo Hermans

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be