Bekende Akzo Nobel-site in Vilvoorde transformeert naar bruisende woon- en winkelwijk ‘De Perken’

Voormalig industrieterrein krijgt zelfs eigen hennepplantage om isolatiemateriaal te kweken

De Akzo Nobel-site in Vilvoorde, in de volksmond beter bekend als ‘De Levis’, krijgt eindelijk een nieuwe toekomst. De Limburgse projectontwikkelaar Kolmont wil op de 1,5 hectare grote site ‘De Perken’ realiseren, een nieuwbouwproject met een mix van functies. De ambitieuze plannen omvatten 45 huizen, 16 appartementen en 3.100 vierkante meter buurtondersteunende retail met een ondergrondse parking voor 130 auto’s. Maar opvallend: in afwachting van de goedkeuring van het project door de stad Vilvoorde worden de voormalige fabrieksterreinen ingezaaid met meer dan 1,5 miljoen hennepplanten. Eens die volgroeid zijn, willen Kolmont en expert duurzaam bouwen ReLife er een natuurlijk isolatiemateriaal van maken.

Na een aantal jaren van stilstand komt er eindelijk beweging in het dossier van de Akzo Nobel-site in de Vilvoordse Faubourgwijk. Projectontwikkelaar Kolmont kocht de site tussen de Leuvensesteenweg, de Perksestraat en de Zavelstraat en wil er een stedelijk project met een mix van functies realiseren. 

“We zijn fier dat deze site eindelijk een nieuwe invulling krijgt. Met dit project zal Vilvoorde opnieuw een oude verlaten industriële site omtoveren tot een kwaliteitsvol en levendig stadsdeel. Het zal de wijk Faubourg nog meer op de kaart zetten als aantrekkelijk woonwijk dicht bij het station. Het project wordt de ontbrekende schakel tussen de woningen ten noorden van de site en de industriële bedrijvigheid ten zuiden van de wijk. Er komen niet alleen nieuwe woningen en een deel buurtondersteunende retail, maar er wordt ook een verkeersvrije doorsteek gerealiseerd tussen de Leuvensesteenweg en de Perksestraat. Boven de ondergrondse parking komt er ook een stedelijk plein dat de hele site een eigen identiteit zal geven.”

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

Stedelijk plein

Concreet omvatten de plannen voor ‘De Perken’ 45 grondgebonden woningen en 16 appartementen. De huizen verrijzen langs de Perksestraat en de nieuwe doorsteek naar de Leuvensesteenweg. De appartementen komen langs het stedelijk plein en op de hoek van de Leuvensesteenweg en de Zavelstraat. Het retailgedeelte bestaat uit twee winkelruimtes met een oppervlakte van respectievelijk 2.500 en 600 vierkante meter bovenop een ondergrondse parking met plaats voor 130 auto’s.

“Als projectontwikkelaar zetten we resoluut in op projecten die een mix van functies combineren. Betaalbare woningen en appartementen, buurtondersteunende winkels, extra groen op de hoek van de Zavelstraat en de Perksestraat, gezellige publieke ruimtes, het zit allemaal in onz plannen voor ‘De Perken’. De Leuvensesteenweg, die aansluit op de grootschalige kmo-zone ten zuiden van de Faubourg-wijk en aantakt op de Woluwelaan, wordt de enige ontsluitingsweg voor de winkels, zowel voor de klanten als voor het laden en lossen. De bewoners van de aanpalende straten moeten dus geen schrik hebben van verkeersoverlast.”

Michel Verhoeven, projectontwikkelaar Kolmont

Het masterplan voor de site is van de hand van Blauwdruk. Kolmont laat zich voor de uitwerking van dit project bijstaan door Styfhals architecten en diverse gespecialiseerde bureaus. Zo waakt Antea Group als bodemsaneringsdeskundige over de goede uitvoering van de sanering en het grondverzet, zodat een gezonde en groene leefomgeving gecreëerd wordt. Consultancybureau SuReal werd aangesteld als duurzaamheidsmanager en zag een uitgelezen kans om de braakliggende site een unieke invulling te geven. Kolmont zal in een latere fase ook een minder hinder-consulent aanstellen waarbij de buurtbewoner terecht kunnen met al hun vragen of opmerkingen over dit project. Kolmont hoopt nog dit jaar de omgevingsvergunning aan te kunnen vragen voor de buurtondersteunende retail en de appartementen. 

Hennep als tijdelijke invulling

Maar één van de opvallendste zaken van het project is de tijdelijke invulling van het voormalige industrieterrein. In afwachting van de definitieve goedkeuring van het project heeft de projectontwikkelaar namelijk beslist om ongeveer één hectare in te zaaien met hennepzaad. Bedoeling is om van die hennep - ruim 1,5 miljoen planten - over enkele maanden een natuurlijk isolatiemateriaal te maken. 

“Door te kiezen voor hennep als tijdelijke invulling wint het milieu twee keer. De geoogste planten kunnen niet alleen gebruikt worden als isolatiemateriaal, hennep is ook een CO2-negatief product. De planten nemen tijdens de groeifase 22 ton CO2 op. Met de opbrengst van één oogst kunnen maximaal vier woningen geïsoleerd worden. Van de bloemetjes van de hennepplant, die niet bruikbaar zijn om er isolatie van te maken, maakt een Zottegemse brouwerij bier.”

Frederik Verstraete, duurzaamheidsexpert ReLife

Hennepplanten hebben nog een aantal andere voordelen. Zo vraagt de plant maar weinig water en zijn pesticiden of kunstmest overbodig. Daarnaast is hennep ook een natuurlijke onkruidbestrijder en is het fijner voor de buurtbewoners om uit te kijken op een groene vlakte dan op een braakliggend terrein. 

Infomoment

Kolmont organiseert op dinsdag 31 augustus van 17 tot 20 uur op de Akzo Nobel-site een infomoment voor de buurt over het project ‘De Perken’. Je kan het terrein zowel via de Leuvensesteenweg als via de Perksestraat betreden. Iedereen is van harte welkom om de plannen te ontdekken.

Michel Verhoeven

Projectontwikkelaar, Kolmont

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be