Archief met historische brieven aan Gentse kunstenaars komt voor het eerst op de markt

Correspondentie van Gentenaar Paul Eeckhout geeft uniek beeld van Gentse culturele leven op einde 19e eeuw

Het archief van de rasechte Gentenaar Paul Eeckhout, die meer dan twintig jaar lang directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent was, gaat voor het eerst onder de hamer. Het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony wist de brieven - afkomstig uit zijn eigen privé-collectie - te verzamelen. De correspondentie is samen meer dan 4.000 euro waard en is van grote historische en culturele waarde voor Gent.

Amper vier jaar na de dood van Gentenaar Paul Eeckhout, komt zijn privé-correspondentie al op de markt. Het gaat in totaal om een 350-tal brieven, allen gericht aan bekende Vlaamse kunstenaars met een hart voor Gent. Alles samen zijn ze meer dan 4.000 euro waard, maar waarschijnlijk zullen ze voor nog meer geld geveild worden.

“Het is zeldzaam dat zo’n uitgebreide collecties op de markt komen. Wie de brieven leest, krijgt een prachtig beeld van hoe het Gentse culturele leven er op het einde van de 19de en begin 20ste eeuw uitzag.”

Johan Devroe, expert bij veilinghuis The Romantic Agony

Museumdirecteur

Paul Eeckhout was vierentwintig jaar lang directeur van het Museum voor Schone Kunsten aan het Citadelpark. Hij was zelf een fervent kunstverzamelaar en onderhield tijdens zijn leven nauwe contacten met de Gentse kunstwereld. Al zijn persoonlijke schriftelijke contacten bewaarde hij zorgvuldig. Daarnaast was hij architect en restaureerde hij verschillende monumenten en huizen zoals de typerende huizen op de Korenlei die bijdragen aan de authentieke Gentse sfeer.

“Velen beseffen niet dat we deze typisch Gentse huizen deels te danken hebben aan Paul Eeckhout wanneer ze op de Korenlei wandelen. Zijn archief is voor elke Gent-liefhebber een must-see”

Johan Devroe

Georges Minne

Paul Eeckhout bewaarde zijn eigen correspondenties met Vlaamse kunstenaars, maar verzamelde daarnaast ook nog de briefwisseling van andere Gentse kunstenaars. De meest opmerkelijke tussen al deze brieven zijn die van de Vlaamse kunstenaar Georges Minne (1866-1941), gericht aan heel wat toenmalige politici en mensen uit de adellijke kringen. Minne was beeldhouwer, schilder en tekenaar en is nog altijd het meest gekend voor zijn ‘Fontein der geknielden’ aan het Gentse Belfort. Zijn brieven worden geveild vanaf 250 euro.

Daarnaast omvat het archief van Paul Eeckhout ook nog verschillende brieven van etser Jules De Bruycker, schilder en kunstcriticus Georges Marlier en nog een twintigtal andere Vlaamse kunstenaars.

Deze originele handschriften worden - samen met meer dan 1.400 andere unieke loten - verkocht tijdens een tweedaagse veiling op 25 en 26 november in het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony. Wie wil, kan deze stukken ook komen bekijken tijdens een tentoonstelling van 18 t.e.m. 24 november.

 

Johan Devroe

expert, The Romantic Agony

Koen Cypers

communicatie-adviseur, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be