Antwerpse vastgoedmakelaars ERA Housing en ERA Immo Noord fuseren

Met zo’n 1.500 transacties per jaar wordt ERA ONE één van de vijf grootste makelaarskantoren van de provincie

De Antwerpse makelaars ERA Housing en ERA Immo Noord gaan voortaan samen verder onder één naam: ERA ONE. De fusie van de twee voormalige franchisenemers van ’s lands grootste makelaarsgroep ERA zal met zeven kantoren en zo’n 30 werknemers garant staan voor 1.500 vastgoedtransacties per jaar. Daarmee wordt ERA ONE één van de vijf grootste spelers van de provincie. Karel Vanacker, voormalig zaakvoerder van ERA Housing, krijgt de leiding over het nieuwe netwerk. Zijn ambitie is alvast niet min: tegen 2023 moet de omzet de 5 miljoen euro overstijgen, een verdubbeling. ERA ONE gaat bovendien meteen een unieke samenwerking aan met KBC, om consumenten vanuit hun makelaarskantoren door te kunnen verwijzen naar relevante bank- en verzekeringsproducten. 

De twee sleutelfiguren van de fusie, Karel Vanacker en Jan Coenegrachts, respectievelijk zaakvoerder van ERA Housing en bestuurder van ERA Immo Noord, kennen elkaar al langer, sinds 2015. Tijdens de coronacrisis kwamen de gesprekken over een eventuele fusie in een stroomversnelling. 

“Wij volgden ERA Housing – en vooral Karel Vanacker – al een tijdje. Want wat hij met het kantoor in Deurne gedaan heeft doorheen de jaren, is best indrukwekkend. Zo’n 5 jaar geleden zat Housing namelijk in een heel moeilijke periode. Toen Karel echter aan het roer kwam, ging het stap voor stap terug de goede richting uit en nu is het een van de snelst groeiende kantoren van het ERA-netwerk. Het vertrouwen in Karel en zijn team is dus enorm groot, wat natuurlijk de belangrijkste basis is voor een fusie.”

Jan Coenegrachts, bestuurder ERA Immo Noord 

Het nieuwe ERA ONE netwerk telt zeven kantoren, samen goed voor een 30-tal werknemers. Een derde van die werknemers komt van ERA Housing, twee derde van ERA Immo Noord. Zes van de zeven kantoren zijn voormalige Immo Noord-kantoren, want Housing telde maar één – weliswaar heel groot – kantoor, in Deurne. Karel Vanacker wordt de zaakvoerder van het geheel. Jan Coenegrachts blijft op papier wel aandeelhouder en bestuurder, maar zal zich voortaan enkel focussen op de projectontwikkelingsactiviteiten bij partnerbedrijf ICN, samen met zijn broer Nik Coenegrachts.  

Meer diensten aanbieden 

Ook opmerkelijk: het nieuwe netwerk gaat meteen een unieke samenwerking aan met KBC. Zo zullen ze rechtstreeks enkele relevante bank- en verzekeringsproducten gaan aanbieden - zoals woningkredieten - en daarnaast de consument ook kunnen doorverwijzen voor zaken als huurwaarborgen of brandverzekeringen. Eén medewerker bij ERA ONE volgt daarom alvast de nodige opleiding, om zo een officiële erkenning te krijgen van de financiële toezichthouder om deze producten te mogen verkopen. Bedoeling is om op die manier een totaalpakket aan te bieden en het de klanten zo een stuk makkelijker te maken. Het is vrij uitzonderlijk dat een makelaar op die manier te werk gaat. 

“De naam ERA ONE werd dus niet lukraak gekozen, hij staat bol van de symboliek. Enerzijds verwijst hij naar het idee dat we het nummer één aanspreekpunt willen zijn voor alles wat met vastgoed te maken heeft. Anderzijds duidt de naam natuurlijk ook op de éénwording van de twee bedrijven. En het feit dat de ‘o’ en de ‘n’ beide ook al in de namen van Housing én Immo Noord zaten, maakt het plaatje helemaal af.”

Karel Vanacker, zaakvoerder ERA ONE 

ERA ONE zal garant staan voor zo’n 1.500 transacties per jaar – het gaat dan om verkoop, verhuur en inkoop – en wordt daarmee één van de vijf grootste spelers op de Antwerpse vastgoedmarkt. Maar de ambities reiken verder. 

“We streven ernaar om de grootste van het ERA-netwerk in België te worden en zo op termijn tot de top drie vastgoedmakelaars van de provincie Antwerpen te behoren. Om dat te bereiken willen we tegen 2023 een omzet van meer dan 5 miljoen euro behalen, een verdubbeling. Daarnaast willen we uitbreiden in onze beheersactiviteiten en blijft ook het verbeteren van de skills van onze makelaars een prioriteit. Ze moeten zich als echte, doorwinterde experts kunnen onderscheiden van andere makelaars.”

Karel Vanacker, zaakvoerder ERA ONE 

Antwerpse vastgoedmarkt evolueert 

Volgens ERA ONE zien we op de korte termijn nog prijsstijgingen in de Antwerpse vastgoedmarkt. Dit omdat de coronapandemie ervoor gezorgd heeft dat veel koppels uit elkaar zijn gegaan en meer jongeren sneller het nest verlieten waardoor de vraag naar nieuwe woningen - en dus ook de prijs - zal stijgen. Maar tegelijkertijd maakt Vanacker zich sterk dat de oververhitte markt op langere termijn niet kan blijven duren en de grootste groei daarom achter ons ligt. De prijzen zullen volgens hem op de langere termijn dus eerder een beperkte groei hebben. Een andere trend die ERA ONE vaststelt, is dat klanten steeds vaker kopen om te renoveren en opnieuw te verkopen, in plaats van te kopen voor de lange termijn. Ze wonen dan vaak nog maximaal drie jaren in die gerenoveerde woning, om nadien op een opportuun moment weer te verkopen.

Karel Vanacker

CEO, ERA ONE

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be