Antwerpse projectontwikkelaar LIFE verstevigt balans met kapitaalverhoging van 61,5 miljoen euro

“We creëren extra waarde door eigen projecten ​
langer in portefeuille te kunnen houden als investeerder”

LIFE, voluit Living In Funky Environments, specialist in residentiële ontwikkeling met bijzondere expertise in studentenkamers en co-livingprojecten, trekt haar kapitaal op via een kapitaalverhoging van 61,5 miljoen euro. De familie Cigrang stapt met haar investeringsmaatschappij C. Participations voor dat bedrag in de projectontwikkelaar van duurzame en unieke woonplekken die zich voortaan naast vastgoedontwikkelaar ook vastgoedinvesteerder wil noemen. Want opvallend: de kapitaalverhoging is financieel gezien niet noodzakelijk, met amper schulden op de balans. “We spekken onze kas om verder te groeien en om projecten langer in portefeuille te kunnen houden”, zegt LIFE-oprichter en bestuursvoorzitter Serge Hannecart. "We willen gebruik maken van de huidige markt om onze projecten langer in portefeuille te kunnen houden en ons te positioneren als investerende ontwikkelaar."

++++ zie onderaan voor rechtenvrije foto's en toelichting projecten ++++

De Antwerpse projectontwikkelaar LIFE bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt al meer dan dertig jaar grootschalige innovatieve stedelijke woonconcepten. Voorop staan oog voor schoonheid en detail en het creëren van unieke en kwaliteitsvolle woon-, werk- en leefomgevingen. Volgens deze filosofie werkt LIFE in verschillende landen samen met haar managing partners (LIFE.be, LIFE.es, LIFE.it...). ​ Zo participeert LIFE ook samen met Gijbels Groep en oprichters Frederik Baert en Gunther Biddelo in Futurn, dat oude bedrijfspanden omvormt tot moderne, duurzame en maatschappelijk verantwoorde industriele gebouwen en bedrijvenparken. Met haar participatie in Maison Osaïn brengt LIFE oude karaktervolle woningen tot nieuw leven. LIFE is tevens de bezieler van het co-working concept Fosbury & Sons. LIFE en haar joint-ventures staan voor hoge standaarden rond duurzaamheid, met een beperkte ecologische voetafdruk zowel tijdens de bouwfase als nadien voor de gebruikers en bewoners van haar projecten.

“De komende jaren willen we onze ontwikkelingsactiviteiten en onze vastgoedportefeuille uitbreiden in de landen waar we vandaag al actief zijn, waaronder België, Italië, Nederland en Spanje. De kapitaalverhoging is tegelijk een erkenning voor onze visie en aanpak en een hefboom voor verdere groei. Dankzij het nieuwe kapitaal versterken we onze positie in de vastgoedmarkt. We hebben, ondanks de uitdagende marktomstandigheden, de wind in de zeilen om onze portfolio met unieke projecten verder te versterken.” – Serge Hannecart, LIFE-oprichter en bestuursvoorzitter.

Ook de komende jaren mikt LIFE op nieuwe, betaalbare en duurzame stedelijke woonvormen voor een zo breed mogelijk publiek, met focus op co-living en studentenhuisvesting. LIFE is ervan overtuigd dat niet alleen individuele maar ook gemeenschappelijke levenskwaliteit van de eindgebruikers resulteert in een grote aantrek van haar woonconcepten.


Investerende ontwikkelaar

De kapitaalverhoging luidt voor LIFE een nieuwe fase van groei en professionalisering in. Een nieuwe aandeelhouder treedt toe en tekent voor 49,6 procent van de aandelen, even veel als oprichter en bestuursvoorzitter Serge Hannecart. De overige 0,8 procent van de aandelen zijn in handen van het management. LIFE zal tegelijk met het optrekken van haar kaspositie ook haar operationele structuur verder uitbouwen, om haar groeiplannen als investerende ontwikkelaar te realiseren.

“We zien voor de komende periode veel interessante projecten die we als ontwikkelaar met beide handen willen aanpakken, maar we zien ook dat de marktomstandigheden minder meezitten om ontwikkelde projecten meteen na oplevering weer te verkopen. We zetten daarom een model op waarbij we als investeerder de mogelijkheid hebben om eigen projecten op toplocaties langer in portefeuille te houden. Daarop anticiperen we door onze balans te verstevigen. Duurzame herontwikkelingen van karaktervolle gebouwen en sites krijgen zo meer tijd om te rijpen. We zijn overtuigd dat de projecten ook na de ontwikkeling nog sterk aan waarde winnen.” – Serge Hannecart, LIFE-oprichter en bestuursvoorzitter.

Koopjes?

De rentestijgingen hebben dan wel veel snelheid uit de markt gehaald en het model van ontwikkelen en meteen verkopen mag dan wel onder druk staan, toch is van echte koopjes nog geen sprake, zegt Sigrid Hermans, de CFO van LIFE die in de nieuwe structuur gedelegeerd bestuurder is geworden.

“Echte koopjes hebben we nog niet gezien, maar wat niet is, kan nog komen. Met een zeer solide eigen vermogen zijn we klaar om te investeren in nieuwe projecten. Als er opportuniteiten komen in de markt, ​ zijn we klaar, maar intussen blijven we focussen op onze eigen plannen en projecten. We zijn heel kieskeurig. Een streng aankoopbeleid blijft de hoeksteen van onze aanpak. We zijn geïnteresseerd in toplocaties, gebouwen met karakter en unieke kansen voor duurzame herontwikkeling tot gemengde residentiële projecten met waar mogelijk een bepaalde vorm van collectiviteit (co-living, co-working en studentenhuisvesting).” – Sigrid Hermans, gedelegeerd bestuurder LIFE.
Serge Hannecart
Serge Hannecart
Sigrid Hermans
Sigrid Hermans

Jurgen D'Ours

communicatie, Bereal


Recente en huidige projecten van LIFE

Kammenstraat, Antwerpen

LIFE is begin 2023 eigenaar geworden van de gebouwen van de familie Van Noten, gedurende decennia gekend onder de naam ’t Meuleken (actief in confectie, maatkostuums en uniformen), en gelegen naast het Modepaleis van Dries Van Noten, onderdeel van het kloppend hart van de Antwerpse mode-industrie. ​

De bestaande constructie van 7.000 m² retail en kantoren zal zo goed als volledig geconserveerd worden voor een gemengde herontwikkeling met horeca, retail, residentieel en een grote professionele co-living, en zal op die manier deze unieke site in het hartje van Antwerpen nieuw leven inblazen en de ziel van de oude dame laten voortleven.

Westgate, Groot-Bijgaarden

Futurn verwierf in 2016 de Corelio-site gelegen aan de Alfons Gossetlaan in Groot-Bijgaarden Deze site van 5h omvatte onder meer de drukkerij en de redacties van De Standaard en Het Nieuwsblad. Intussen toverde Futurn deze site om tot de duurzame, meerlagige en multifunctionele bedrijvencampus Westgate. 

Deze grootschalige reconversie startte met een volledige make-over van het voormalig opslaggebouw die ondertussen coworkingspace Fosbury & Sons huisvest evenals de Belgische hoofdzetel van AstraZeneca. Daarnaast werden nieuwe bedrijfsgebouwen opgericht met het nieuw hoofdkantoor van Brico als blikvanger in een state-of-the-art BEN-gebouw. Momenteel worden de vroegere drukkerij en opslaggebouwen gerenoveerd, waar o.a. Novo Nordisk zijn nieuw hoofdkantoor zal krijgen. Ook zal er plaats zijn voor een parkeergebouw en heeft Zenith Graphics een productiegebouw op 2 verdiepingen laten oprichten.

Westgate wil meer zijn dan een klassiek bedrijventerrein en streeft naar een campus-concept waar het aangenaam is om te werken en te inspireren. Een palet aan diensten zoals lunchfaciliteiten, meeting rooms, event space, flexibele ateliers en opslag, sport, … binnen een groen en duurzaam kader. 

House Lana, Antwerpen 

House Lana aan de Pieter Potstraat is een bijzonder pand in het hart van Antwerpen, dat de rijke geschiedenis van de stad weerspiegelt. Maison Osaïn streeft ernaar om dit unieke en authentieke gebouw te behouden en te restaureren, met behoud van karakteristieke elementen zoals het originele hijssysteem. Het betreft het enige hijssysteem van deze tijd dat niet werd gedemonteerd en nog steeds op zijn oorspronkelijke locatie staat in Antwerpen. Het neemt een prominente plaats in de woning. Er werd gekozen om de nieuwe verticale circulatie, de traphal, te laten dialogeren met het oude hijssysteem. Op deze manier tracht Maison Osaïn oud en nieuw te verbinden. Met volledig respect en eerbied voor de geschiedenis streeft Maison Osaïn naar doordachte en eigentijdse toevoegingen. Het uiteindelijke doel is een waardevolle interventie te realiseren in een gebouw dat de historie van Antwerpen ademt. ​ 

House Morello, Antwerpen 

House Morello is een harmonieuze blend van circulair bouwen en ecologische innovatie door het gebruik van een houtmassiefconstructie. Deze unieke gezinswoning is een toonbeeld van modern design en een eerbetoon aan de natuurlijke schoonheid van zijn rijke omgeving. Met een focus op duurzaamheid is House Morello gebouwd met hoogwaardige, ecologische materialen die de impact op het milieu minimaliseren. De woning bevindt zich te midden van groen, en in nabijheid van belangrijke invalswegen en het centrum van Antwerpen. De hedendaagse exclusieve architectuur en top-notch afwerking zorgen voor ruime, luxueuze ruimtes die naadloos aansluiten bij de moderne behoeften en esthetiek. House Morello zal in de zomer 2024 te koop worden aangeboden. 

Francescopaviljoen, Herentals

In september 2023 kocht LIFE de scholensite aan van de Franciscanessen in Herentals. De voormalige scholensite is gelegen in het hart van de stad tussen de winkelstraat de Bovenrij en de unieke kloostertuin, en bestaat uit een 8-tal gebouwen, gerealiseerd tussen 1910 en 1980 en heeft een totale bruto vloeroppervlakte van +/- 9.250m². ​
LIFE wenst de site om te vormen naar een gemengd woonproject bestaande uit een co-living, koop- en huurappartementen, woningen en aanvullende functies van kantoren, retail, horeca, en ateliers. ​

Bij de reconversie wordt er maximaal uitgegaan van het behoud en de opwaardering van het erg gevarieerde en waardevolle bestaand patrimonium, met respect voor de rijke geschiedenis van de site. Met onderhavige transactie positioneert LIFE zich verder als voortrekker in de ontwikkeling van innovatieve woonvormen en co-livings, ook in kleinere steden in Vlaanderen Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

ARC, Luik

ARC maakt deel uit van de historische Val Benoit-site, die sinds 1924 onderdak bood aan de faculteit ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Luik, maar werd uiteindelijk in 2006 verlaten. In 2016 koopt LIFE het gebouw 'Mécanique' aan, en startte met de ontwikkeling van dit project tot een innovatieve en inclusieve co-living, de eerste in haar stoort in België. Op een oppervlakte van 15.000m² werden 232 lofts ondergebracht aangevuld met 2.000m² gemeenschappelijke ruimte met een leefkeuken, skylounge met rooftop, een wellness-ruimte, fitness en yoga-studio en een groene binnentuin voor de bewoners.

Naast ecologische duurzaamheid, stond in onderhavige ontwikkeling sociale duurzaamheid centraal met eindgebruikers van meer dan 20 nationaliteiten, met een leeftijd van 22 tot 72 jaar, een schoolvoorbeeld dus van hoe bakstenen mensen kunnen samenbrengen.

Zwartzustersklooster, Antwerpen

De bouw van dit unieke klooster in het hartje van Antwerpen begon in 1350. Met glas-in-lood, prachtige originele houten vloeren, een houten koppelgebint, 400 jaar oude plafondlijsten, 300 jaar oude Delftse tegels en een schat aan herinneringen en voelbare warmte, is dit een absolute parel in de stad.

In 2013 verlieten de laatste Zwartzusters (een orde van Augustijner nonnen) met pijn in het hart hun vertrouwde huis na 700 jaar. Het kloostercomplex bleef verweesd achter. Het bisdom was op zoek naar een oplossing die het onderhoud en het voortbestaan van het patrimonium garandeert en die het gebouw een nieuwe bestemming geeft voor de komende decennia, dit alles met respect voor de prachtige geschiedenis van het gebouw. Een concessie van 99 jaar werd toegekend aan LIFE. ​

LIFE reconveert dit 3.800 m² tellende beschermd patrimonium tot co-living met een grote diversiteit aan woningtypologiën, aangevuld met co-atelier ruimtes en tal van unieke gemeenschappelijke ruimtes en functies. Van de gebouwen zal LIFE het historisch patrimonium in ere houden, en tegelijkertijd een optimaal ruimtegebruik nastreven. Sereniteit, rust zijn de sleutelwoorden vertaald in een minimalistisch ontwerp. De rest van de diversiteit en het unieke karakter wordt gegarandeerd door de bewoners van dit innovatieve woonproject.

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be