Antwerpenaar Peter De Boeck wint internationale award voor grafische kunstenaars

Internationale kunstwereld kijkt naar Antwerpen voor ​ “Koningin Elisabethwedstrijd voor jong, grafisch talent”

De belangrijkste internationale award voor grafische kunstenaars, zeg maar de Koningin Elisabethwedstrijd voor de grafische wereld, vond gisterenavond plaats in Antwerpen. De winnaar die de zogeheten KoMASK Master Printmaking Award overhandigd kreeg, ging naar de 23-jarige Belg Peter De Boeck van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. In totaal dongen liefst 31 grafische kunstenaars uit 13 verschillende landen mee naar de prestigieuze award. De Fransman Leo Luccioni (23) en de Pool Pawel Krzywdziak (28) kregen een eervolle vermelding.

Voor het tweede jaar op rij werd gisterenavond in de Lange Zaal in Antwerpen de KoMASK Master Printmaking Award uitgereikt. Een initiatief van KoMASK, de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten, dat op almaar meer internationale belangstelling kan rekenen. Helemaal toevallig is dat niet, want het gaat om de grootste internationale kunstprijs voor jonge grafische kunstenaars.

Tot vorig jaar dongen uitsluitend Europese academies mee naar de prijs. Dit keer nam voor het eerst ook de gerenommeerde Amerikaanse academie - de Pennsylvania Academy of the Fine Arts in Philadelphia - deel.

Internationale springplank

Het opzet van de KoMASK Master Printmaking Award is even eenvoudig als nobel: een nieuwe lichting van talentvolle, internationale grafische kunstenaars in de schijnwerpers zetten én belonen. Voor het gros van de laureaten is de prijs dan ook een belangrijke springplank, die kan leiden tot een internationale carrière. Zo opende de prijs voor de vorige winnaar, Valentin Capony uit Frankrijk, de deuren naar heel wat exposities.

“Er zit ontzettend veel talent tussen al die grafische kunstenaars. Alleen geraken hun werken vaak moeilijk tot bij het grote publiek. Precies daarom is die aandacht en waardering zo belangrijk. De alumni die hun werk hier hebben kunnen verdedigen, hebben een enorm potentieel en kunnen een jong, groot publiek van liefhebbers en verzamelaars aanspreken.”

Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK

Winnaar

Peter De Boeck, zo heet alvast de grafische kunstenaar uit Antwerpen die de belangrijkste internationale prijs gisteren in de wacht sleepte met een naamloos werkstuk. De 23-jarige De Boeck studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Voor de jonge Belg betekent de prijs niet alleen een mooi bedrag van 2.000 euro, maar mogelijk ook een opstap naar een internationale carrière.

“Peter De Boecks grafiek is van een zeer hoge artistieke kwaliteit en geeft duidelijk aan dat de kunstenaar zich volledig verdiept heeft in het medium, wat leidt tot een uitgesproken technisch vakmanschap”

Jury Master Printmaking

De jury bestond uit vijf kunstexperten: de Bulgaar Veliko Marinchevski, Francesco Parisi uit Italië, Cyrille Noirjean uit Lyon, de Ier Stephen Lawlor en de Belgische Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus.

90-tal topwerken

De internationale award die vorig jaar voor het eerst in het leven werd geroepen, kan hoe langer hoe meer op internationale belangstelling rekenen. Dit jaar dongen maar liefst 13 internationale academies mee naar de prijs. Naast de Koninklijke Academies van Brussel en Antwerpen namen onder andere ook die van Helsinki, Krakau, Leipzig, Londen, München, Madrid, Rome, Stockholm en Philadelphia deel.

Elke Academie mocht drie kunstenaars afvaardigen die elk drie werken konden insturen. Een internationale vakjury koos de winnaar uit een 90-tal topwerken van 31 grafische kunstenaars uit 13 verschillende landen. Naast de 23-jarige Peter De Boeck dong ook de 24-jarige Dorothea Dejonckheere mee naar de award.

“Dit soort awards zijn uiteraard van belang voor de kunstenaars zelf, maar ook voor Antwerpen als kunststad. Hiermee wordt onze stad neer meer in de verf gezet als internationale kunstscène.”

Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK

Een groot deel van de kunstwerken die naar de prestigieuze award meedongen - waaronder de werken van winnaar De Boeck - zijn nog tot 6 mei te bewonderen tijdens een tentoonstelling in De Lange Zaal in de Venusstraat 36 in Antwerpen.

Meer info: www.komask.be

 

Bart'd Eyckermans

Voorzitter, KoMASK

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be