Antwerpen wereldtop op vlak van ecologische duurzaamheid
Goede fietsinfrastructuur en efficiënt afvalbeleid zorgt voor hoge score in wereldwijde Arcadis Sustainable Cities Index
10 juni 2022
15 juni 2022 – Antwerpen hoort tot de beste leerlingen wereldwijd als het komt op fietsinfrastructuur, openbaar vervoer en hernieuwbare energie. Dat blijkt uit de Sustainable Cities Index, een onderzoek van ontwerp- en adviesbureau Arcadis dat 100 wereldsteden rangschikt volgens drie duurzaamheidspijlers ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’. De stad Antwerpen neemt in de categorie ‘Planet’ de achtste plaats in en eindigt over alle categorieën samen als 27e. “Antwerpen heeft erg veel geïnvesteerd in onder meer fietsostrades, warmtenetten en een efficiënt afvalbeleid om hun klimaatambities waar te kunnen maken”, duidt specialist Rik Menten van Arcadis.
Steden blijven groeien en worden steeds belangrijker. Ze nemen slechts 2 procent van de aardbol in, maar trekken wel 60 procent van de totale wereldbevolking aan. Arcadis lichtte voor de vijfde keer 100 wereldsteden door voor haar Sustainable Cities Index. Daarbij onderzocht het ontwerp- en adviesbureau hoe duurzaam die steden effectief zijn op basis van 51 parameters en drie pijlers. De onderzoekers kijken niet alleen naar welvaart in de steden. Die is natuurlijk nodig om aan duurzame stadsontwikkeling te kunnen doen, maar ook de levenskwaliteit van de stedelingen en de ecologische duurzaamheid van een stad worden onder de loep genomen. De drie pijlers wegen even zwaar door in de eindafrekening.
“De focus binnen steden is de voorbije jaren enorm verschoven. Waar in het verleden de aandacht vooral lag op (economische) winst maken, heeft de klimaatverandering nu een prominente plaats gekregen. Ook de levenskwaliteit van burgers heeft aan belang gewonnen. Dat is tijdens de coronapandemie duidelijk tot uiting gekomen. Met dit rapport krijgen steden een goed zicht op wat ze momenteel al goed doen en wat beter kan.” – Rik Menten, directeur Gebouwen Arcadis
Antwerpen beloond voor concrete klimaatacties
Op de 27e plaats op de overall ranking prijkt Antwerpen. Dat dankt de stad aan de aandacht die het besteedde aan het klimaat en aan de levenskwaliteit van haar inwoners. Zo blinkt Antwerpen op de achtste plaats in de categorie ‘Planet’, net achter de Scandinavische hoofdsteden en metropolen als Berlijn, Parijs, Londen en Tokyo.
Antwerpen scoort al een aantal jaar goede punten dankzij de goeie fietsinfrastructuur en een efficiënt afvalbeleid. De stad zet echter meer en meer in op hernieuwbare energie door zoveel mogelijk gebouwen duurzaam te verwarmen. Denk maar aan de vier warmtenetten, zoals Nieuw Zuid en de Slachthuissite, en negen pilootzones waar er potentieel is voor een warmtenet. Voorts zet de stad volgens het rapport veel stappen op vlak van luchtverontreiniging en probeert het de uitstoot van broeikasgassen zo veel mogelijk te beperken.
Ook in de categorie ‘People’ doet Antwerpen het met een 23e plaats wereldwijd en een 17e plaats in Europa goed. Daar krijgen onder meer gezondheidszorg, onderwijs, inkomens, work-life balance en een goed openbaar vervoer heel wat aandacht. In Antwerpen staat volgens de onderzoekers de kwaliteit van gezondheidszorg en onderwijs hoog aangeschreven, de criminaliteit daalt en de Scheldestad scoort goed op vlak van inkomensgelijkheid en work-life balance.
Alleen in de categorie ‘Profit’ scoort Antwerpen met een 67e plaats minder goed. De hoge prijzen op de huizenmarkt, economische ontwikkeling en de 12 procent werklozen zijn daar de meest voor de hand liggende redenen.
"Antwerpen is goed op weg om de meest leefbare stad van Vlaanderen te worden. Deze studie bewijst opnieuw dat we die ambitie niet alleen koesteren, maar ook kunnen waarmaken. Inzetten op duurzaamheid en welzijn gaat voor ons bovendien hand in hand met welvaartscreatie en technologische innovatie. Op die manier maken we de stad zowel ecologisch als economisch leefbaar, en zorgen we ervoor dat het in Antwerpen goed leven, wonen, werken en studeren is.” Burgemeester Bart De Wever
“Antwerpen heeft duidelijk grote stappen gezet op het vlak van ecologische duurzaamheid. De stad is voor ons land en zelfs wereldwijd echt een voorbeeld als het op fietsinfrastructuur en efficiënte afvalophaling komt. Een aandachtspunt blijft wel de hoge werkloosheidcijfers, die dubbel zo hoog zijn als het Vlaams gemiddelde.” - Rik Menten, directeur Gebouwen Arcadis
Ook de duurzaamheid van Brussel nam Arcadis onder de loep. Onze hoofdstad eindigt in de hogere middenmoot op plaats 38 in de overall ranking. Brussel scoorde vooral punten in de categorie ‘People’, waar het 21" eindigde dankzij onder meer de goeie gezondheidszorg, de vele onderwijsinstellingen en de levenskwaliteit waar de Brusselaar zeer tevreden over is. Enkel in de categorie 'Profit' deed Brussel het een pak minder, met een 59e plaats. De hoge werkloosheidsgraad is hier een van de belangrijkste boosdoeners.
Oslo meest duurzame stad ter wereld
Europese steden scoren globaal gezien het best in het rapport. In de top 20 staan maar liefst 13 Europese steden. Oslo mag zich met voorsprong de meest duurzame stad ter wereld noemen, gevolgd door de Zweedse hoofdstad Stockholm en het Japanse Tokyo. De Deense hoofdstad Kopenhagen en het Duitse Berlijn maken de top vijf compleet. Onderaan de lijst bengelen, van plaats 95 tot en met 100, het Indiase New Delhi, De Keniaanse hoofdstad Nairobi, het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, het Pakistaanse Karachi, de Nigeriaanse stad Lagos en de Congolese hoofdstad Kinshasa.
Het volledige rapport kan je hier downloaden.
Noot: Door die aandachtverschuiving van ‘Profit’ naar ‘Planet’ is het moeilijk om de huidige rangschikking te vergelijken met voorgaande rankings.
Over Arcadis
Arcadis is een toonaangevend internationaal ontwerp- en consultancybureau voor de natuurlijke en gebouwde omgeving. Wij maken het verschil voor onze klanten en de maatschappij met doeltreffende, duurzame en digitale oplossingen. Met 27.000 mensen in meer dan 70 landen genereerden we in 2020 een omzet van €3,3 miljard. Wij ondersteunen UN-Habitat met kennis en expertise om moeilijke leefomstandigheden te verbeteren in gebieden getroffen door de klimaatopwarming. www.arcadis.com