Antwerpen krijgt meest duurzame woontoren van Vlaanderen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ​ geeft startschot voor bouw van warmtecentrale

  • Woontoren met zo’n vooruitstrevende technieken dat  het energieverbruik er vier keer onder de huidige bouwnorm zal liggen.

  • Bewoners zullen er gemiddeld tot 534 euro per jaar kunnen besparen op verwarmingskosten.

  • Aansluiting op het warmtenet, een duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen.

  • Bovendien komt er een innovatief systeem van ecologisch waterbeheer.

  • Aansluitend wordt een park met 2.053 bomen en 3 km wandelpaden voorzien.

 

                                                                       ***

Antwerpen krijgt de meest duurzame woontoren van Vlaanderen. Het complex van 24 verdiepingen zal voldoen aan alle bouwnormen die normaal gezien pas tegen 2050 van toepassing zijn. De voorziene isolatie- en ventilatietechnieken zijn zo vooruitstrevend dat het energieverbruik er zelfs vier keer onder de huidige bouwnorm zal liggen. En meest opmerkelijk: de woontoren zal aangesloten worden op een warmtenet, zeg maar een duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Deze middag werd niet alleen de bouw van de woontoren in gang gezet, Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf ook het startschot voor de bouw van de warmtecentrale.

Zuiderzicht, zo zal de meest duurzame woontoren van Vlaanderen heten. De bouw van het 80 meter hoge appartementsgebouw - goed voor 24  verdiepingen en 141 appartementen - is voorzien in de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid, op het grootste stadsuitbreidingsproject in ons land. De hele site, die ontwikkeld wordt door Triple Living, werd eerder al bestempeld als toonvoorbeeld voor andere ecologische woonprojecten in heel België. Maar wat deze woontoren nu echt zo speciaal maakt, is het feit dat er straks een hele reeks baanbrekende ecologische ingrepen worden samengebracht.

Eyecatcher is de aansluiting op een warmtenet, een erg duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Het is het eerste warmtenet in ons land dat zoveel woningen tegelijk op zo’n beperkte oppervlakte zal verwarmen. Dat moet gebeuren via een vijf kilometer lang netwerk van super-geïsoleerde ondergrondse leidingen die de woontoren - en bij uitbreiding de hele site - moet verwarmen.

Opzet is dat het netwerk in de toekomst nog verder wordt uitgebreid en zelfs de helft van stad Antwerpen kan verwarmen via de restwarmte van bedrijven. Daarvoor zou op termijn mogelijk de restwarmte van de Isvag-verbrandingsoven langs de A12 in Wilrijk in aanmerking komen. Finaal moet het hierdoor mogelijk worden om straks op de meest duurzame manier te verwarmen.

Warmtecentrale

Het is minister van Energie Bart Tommelein die deze middag het officiële startschot gaf voor de bouw van de warmtecentrale. Dat is het kloppend hart van het warmtenet dat distributienetbeheerder Infrax in opdracht van warmte@zuid bouwt. Vanuit dit torenhoge gebouw (55 meter) zullen ondergrondse leidingen weldra warmte naar de individuele appartementen brengen. In een eerste fase wordt er nog met aardgas gewerkt, maar opzet is dus om op termijn op een slimme manier restwarmte van bedrijven te gebruiken. De centrale zelf wordt bovendien een visueel ijkpunt door haar moderne esthetiek en zal een educatieve ruimte krijgen voor bezoekers.

“In steden als Kopenhagen en Stockholm zijn bijna alle huizen aangesloten op een warmtenet. In Vlaanderen hebben we nog een hele weg af te leggen, maar met dit project maken we meteen werk van een inhaalbeweging. Deze woontoren - en bij uitbreiding de hele site - is een voorbeeld qua duurzaamheid voor heel Vlaanderen. Ik ben dan ook vereerd om vandaag het startschot te mogen geven voor de bouw van deze warmtecentrale.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein

2.053 bomen

Al even opmerkelijk: door de vooruitstrevende isolatie- en ventilatietechnieken die gebruikt worden, zal het gemiddelde energieverbruik in de woontoren beperkt blijven tot 15 kWh/m2. En dat in plaats van de 60 kWh/m2 die vandaag van toepassing is bij nieuwbouwappartementen. Zo valt het gebouw tot vier keer onder de strengste bouwnormen. Eén van de gevolgen daarvan is dat bewoners zo gemiddeld 534 euro per jaar zullen besparen op hun verwarmingskosten.

“Met deze nieuwe gebiedsontwikkeling en  het grootste residentiële warmtenet van Vlaanderen kan de stad zich koploper tonen op het gebied van duurzaamheid, maar daar stopt het niet. Bovendien zal er van de hele site - die 20 ha groot is - ruim 60 procent als groen worden ingevuld. Ter vergelijking: in een stad als Antwerpen schommelt de groeninvulling in de meeste buurten rond de 12 procent. In totaliteit komt er dus een groenoppervlakte bij van liefst 18 voetbalvelden groot, midden in de stad. Al dit groen en andere slimme maatregelen, zoals bijvoorbeeld wadi’s, maken deze wijk de eerste hemelwaterneutrale wijk van Vlaanderen.”

Nabilla Ait Daoud, Antwerps schepen van Leefmilieu

Concreet komen er in het aangrenzend park 2.053 bomen, 3 km wandelpaden en een behoorlijk innovatief systeem van ecologisch waterbeheer. Daardoor zal het regenwater niet naar de riolering worden afgeleid, maar via perkjes terug in de bodem sijpelen. Daarnaast zal er ook werk worden gemaakt van duurzaam energiegebruik, zoals autodelen en elektrische laadpunten.

“Met de bouw van deze duurzame woontoren - en bij uitbreiding van de hele site - speelt Antwerpen een absolute voortrekkersrol. We zetten grote stappen voorwaarts, want de hele omgeving is in volle ontwikkeling. Naast Nieuw Zuid zit bijvoorbeeld ook de aanleg van de Kaaien ter hoogte van Sint-Andries in de lift, net zoals de Gedempte Zuiderdokken worden aangepakt. In de loop van mei starten eveneens de werken aan het tijdelijke park en de buurtparking op de Konijnenwei.”

Rob Van de Velde, schepen van Stadsontwikkeling

Wie nog een stulpje wil kopen in de meest duurzame woontoren van Vlaanderen is eraan voor de moeite. Alle 141 appartementen zijn verkocht, stelt vastgoedontwikkelaar Triple Living. De eerste bewoners zullen er hun intrek nemen vanaf 2020. Wél is op termijn de bouw voorzien van nog zeven andere - minstens even duurzame - woontorens op de site Nieuw Zuid.

Noot: bekijk hieronder het videofragment van hoe de duurzaamste woontoren van Vlaanderen er weldra zal uitzien. 

Hoe-werkt-een-warmtenet_.png

PNG - 228 Kb

Margot Neyskens

Woordvoerder minister Tommelein

Dajo Hermans

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be