Afbraak van tientallen leegstaande huizen luidt startschot in voor heropwaardering buurt tussen Sportpaleis en ‘Azijnbrug’

61 moderne appartementen bieden antwoord op verloedering en leegstand

Zopas werd het startschot gegeven voor de werken die de heropwaardering moeten inluiden van de hele buurt tussen het Antwerpse Sportpaleis en de Deurnebrug, in de volksmond ook de brug van ‘den Azijn’ genoemd. Zo zijn de afbraakwerken van tientallen leegstaande panden reeds van start gegaan. Ze ruimen plaats voor niet minder dan 61 sociale nieuwbouwappartementen op een terrein van 6000 m2, bijna één voetbalveld groot. Het bouwproject dat de naam “Azijn” krijgt, kan op veel bijval rekenen en moet eind volgend jaar voltooid zijn.

61 nieuwe appartementen op de hoek van de Merksemsesteenweg, de Van Cortbeemdenlei en de Tweemontstraat in Deurne, incluis een ondergrondse parking en meer dan 230 fietsenstallingen. Met dat project wordt het startschot gegeven voor de heropwaardering van een buurt die bij quasi elke Vlaming wel gekend is, al was het maar omwille van de nabijheid van het Sportpaleis. Het project is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), projectontwikkelaar Timeless Developers en huisvestingsmaatschappij ABC, en zal bestaan uit verschillende moderne appartementsgebouwen van zowel vijf, vier als drie bouwlagen. Het kostenplaatje wordt gerekend op zo’n 9,5 miljoen euro.

Bedoeling is dat de appartementen beheerd en verhuurd zullen worden door de sociale huisvestingsmaatschappij ABC. Daar is nood aan, want het aantal inwoners in Deurne nam de laatste tien jaar alleen maar toe, zo blijkt uit de officiële statistieken van stad Antwerpen. Vandaag telt Deurne 78.747 inwoners, amper tien jaar geleden waren er dat 70.383.

“Hoewel dit een dichtbevolkte buurt is, zal niemand ontkennen dat deze wijk echt nood heeft aan een grondige heropwaardering. Met Azijn maken we daar nu werk van. We gaan zorgen dat hier een frisse wind kan waaien. Niet alleen door betaalbare woningen aan te bieden, maar ook door de verloedering van de buurt aan te pakken.”

Rob Van de Velde, Antwerps schepen van Stadsontwikkeling

Leegstand  

De afbraakwerken zijn reeds gestart, want volgende maand wordt het startschot gegeven voor de eerste bouwwerken. Niets te vroeg, want ondanks het hoge aantal inwoners wordt de buurt tussen de brug van ‘den Azijn’ en het Sportpaleis getypeerd door heel wat leegstand. De site waar de werken starten, omvat ruim 6000 m2 en staat - op een handvol woningen na - al jarenlang leeg. Daarbij gaat het zowel om woningen als om kantoren- en winkelvastgoed.

“Er zijn nog meer bouwplannen voor deze buurt. En dat zal de buurt alleen maar ten goede komen. Vandaag is er veel verdoken criminaliteit in deze wijk, wat een logisch gevolg is van leegstand en verloedering. Ook voor heel wat buurtbewoners is dit een verbetering.”

Ludovic Vekemans, vastgoedontwikkelaar Timeless Developers

Leefbaarheid

Bij de opmaak van de plannen hielden zowel de stad, als de huisvestingsmaatschappij en vastgoedontwikkelaar Timeless Developers niet alleen rekening met betaalbaar wonen, ook het versterken van de leefbaarheid en het community-gevoel in de buurt werd vooropgesteld. De appartementen zullen zo aan alle laatste energievereisten voldoen en worden voorzien van een grote, private binnentuin. Een ondergrondse parking met ruim 40 staanplaatsen en een grote fietsenstalling voor 230 fietsen moet een antwoord zijn op de parkeerproblematiek.

Opzet is dat de werken eind 2019 gefinaliseerd zijn.

 

*bron: https://stadincijfers.antwerpen.be/dashboard

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be