Aantal bouwgronden krimpt zienderogen: Belgische vastgoedspelers trekken naar Luxemburg

Internationale uitbreiding voor Antwerpse speler Antonissen Development Group

Nu het aantal beschikbare bouwgronden in België zienderogen slinkt, kijken steeds meer Belgische vastgoedspelers en -investeerders over de grens, richting Luxemburg. Die markt boomt als nooit tevoren. Zo steeg de prijs per vierkante meter voor een nieuwbouwappartement er het afgelopen jaar tot 6.307 euro, oftewel liefst 4% meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een marktanalyse die Antonissen Development Group heeft gemaakt om zijn eerste stappen op de Luxemburgse markt voor te bereiden. De Antwerpse vastgoedspeler breidt dan ook zijn activiteiten uit en huurt daarvoor zelfs een nieuw kantoor in de Luxemburgse hoofdstad.

Het aantal bruikbare bouwgronden in Vlaanderen krimpt zienderogen. Tussen 2010 en 2017 daalde het aantal onbebouwde percelen in Vlaanderen met maar liefst bijna een kwart (24%). Anders gesteld: in  7 jaar tijd is een kwart van de onbebouwde percelen verdwenen. Met de bouwshift in het achterhoofd zet die trend zich ook de komende jaren verder. En dat begint de vastgoedsector te voelen. Voor reconversie - oftewel de herontwikkeling van bestaande, verloederde of leegstaande sites - is er evenwel nog ruimte, maar volgens projectontwikkelaars is  ook daar een heuse ratrace aan de gang.

“Het aantal bouwgronden en sites die in aanmerking komen om herontwikkeld te worden in ons land, wordt steeds kleiner. Tegelijk neemt het aantal vastgoedbedrijven toe. Daardoor ben je als bedrijf verplicht om tegen elkaar op te bieden en meer risico’s te nemen. En op de lange termijn jaagt dit de prijzen van nieuwbouwprojecten de hoogte in, waardoor het voor gezinnen net moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Daarom kijken meer Belgische vastgoedontwikkelaars naar het buitenland om hun activiteiten verder te zetten. Antonissen Development Group huurt daarvoor nu zelfs speciaal een kantoor in de hoofdstad van het Groothertogdom. De Antwerpse vastgoedspeler investeerde tot voor kort uitsluitend in België. Met de nieuwe vestiging over de grens zet het de deuren open voor verdere buitenlandse investeringen. 

“Vanuit Antwerpen slagen we er vandaag al in om de Vlaamse woningmarkt te bereiken met onder andere ontwikkelingen in Antwerpen, Brussel en Kortrijk. Maar vanuit Luxemburg willen we nu verder uitbreiden naar het buitenland. Het uitgangspunt van deze expansie is geen snelle, maar wel een kwalitatieve uitbouw van onze activiteiten.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Luxemburgse vastgoedmarkt

Dat nu ook de Antwerpse groep bewust voor Luxemburg kiest - in het zog van andere grote spelers zoals het Gentse Alides of Cushman & Wakefield - hoeft niet te verwonderen. Luxemburg is namelijk een interessante markt. Vooral op het vlak van residentieel vastgoed is er een zeer grote vraag naar nieuwbouw en vinden maar weinig gezinnen voorlopig hun gading. Dat is goed te zien aan de vastgoedprijzen voor nieuwbouw die de laatste jaren de hoogte ingaan. 

Concreet stegen volgens de Bank van Luxemburg de prijzen per vierkante meter voor een nieuwbouwappartement het afgelopen jaar tot 6.307 euro. Dat is maar liefst 4% meer dan in 2017. Gemiddeld betaal je daar 434.701 euro voor een appartement en 729.516 euro voor een bestaand huis. Dat is een pak meer dan in België, waar een woonhuis gemiddeld 260.145 euro kost en een appartement 229.820 euro. 

“De honger naar nieuwbouw is in Luxemburg nog veel groter dan in België. Maar er is nog maar heel weinig nieuwbouw en daardoor vliegen de nieuwbouwappartementen en woningen er razendsnel de deur uit. De verkoopprijzen per vierkante meter liggen er ook een pak hoger dan in België.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Al even opvallend: de Antwerpse groep haalde meteen al een vergunning binnen voor de ontwikkeling van een woonproject van acht appartementen en vier woningen in Useldange, in het Luxemburgse kanton Redange. Daar starten de werken nog in oktober van dit jaar.

Expansie

De expansie van Antonissen Development Group komt niet uit het niets. Het bedrijf is sinds haar oprichting in 2009 in snel tempo geëvolueerd van een éénmanszaak naar een onderneming met meer dan 20 medewerkers, met een hoofdkantoor op ‘t Eilandje. Vandaag realiseerde de ontwikkelaar al meer dan 500 woningen in Antwerpen en Brussel en heeft het bijna 1.000 appartementen in ontwikkeling. Ze bouwden onder andere Canal View in Brussel, het Steendok in Antwerpen en het Releghem Business Park in Asse.

“Alle ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan in Antwerpen en Brussel nemen we mee naar Luxemburg. Tegelijk willen we daar ook met lokale experten samenwerken zoals makelaars, architecten en bodemanalisten.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

De dienstverlening van het nieuwe kantoor in Luxemburg zal zich vooral toespitsen op het zoeken naar nieuwe projecten. Het hoofdkantoor blijft op het Antwerpse Eilandje.

Sven Potvin

CEO, Antonissen Development Group

Hannelore Schmid

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be