82 groene sociale woningen voor Brusselse gezinnen

Passieve nieuwbouw geeft antwoord op tekort aan betaalbare woningen en bezorgt investeerders verzekerd rendement

82 Brusselse gezinnen zullen hun intrek kunnen nemen in een duurzame sociale woning aan de Capronnierstraat in Schaarbeek. Dat blijkt uit de plannen die projectontwikkelaar ION en Sociaal Verhuurkantoor Wijken zonet hebben voorgesteld. Komende zomer wordt gestart met de bouw van de passieve nieuwbouw. Terwijl de huurders op die manier terecht kunnen in een moderne woning die voldoet aan de strengste normen inzake duurzaamheid, zien de eigenaars van de woningen zich de komende 30 jaar verzekerd van hun huuropbrengsten.

Op het braakliggende stuk grond in de Capronnierstraat in Schaarbeek, waar vroeger een school stond, start in de zomer de bouw van een duurzaam appartementsgebouw. Alle vergunningen zijn goedgekeurd en ook het ontwerp van het gebouw staat vast. Het wordt 5 verdiepingen hoog, met op het gelijkvloers een Lidl-supermarkt. Alle parkeerplaatsen – 103 in totaal – gaan ondergronds. Rond een ruime binnentuin van bijna 700 vierkante meter komen 82 studio’s en appartementen, die stuk voor stuk passiefbouw zijn.

“Het hele appartementsgebouw is fossielvrij. Dat betekent dat er dus niet wordt verwarmd op gas, maar met warmtepompen die van energie voorzien worden door zonnepanelen. Bovendien voldoet alle isolatie aan de strengste normen. Dit zal helpen om de  energiefactuur van de bewoners onder controle te houden en hun kosten te drukken.”

Kristof Vanfleteren, CEO van ION

50.000 kandidaat-huurders

'Le Capronnier’ biedt mee een antwoord op het grote tekort aan sociale woningen in de hoofdstad. Goed 50.000 gezinnen met een beperkt inkomen zijn op zoek naar een betaalbare woning.

“Wij zijn ervan overtuigd dat we alle krachten moeten gebruiken, zowel publiek, privé als samenwerkingen. Op die manier wordt niet alleen werk gemaakt van meer woningen, maar voldoen ze aan de strengste eisen inzake duurzaamheid. Dit project is alweer een stap in de goede richting en toont aan dat ook  privé-investeerders geloven in onze sociale visie.”

Thibauld Collignon, directeur Sociaal Verhuurkantoor Wijken

Het gehele gebouw zal dertig jaar beheerd worden de erkende vzw Sociaal Verhuurkantoor Wijken, die zich als doel stelt kwaliteitsvolle woningen toegankelijker te maken. Het stelt de woning ter beschikking van personen met een laag inkomen en zorgt ervoor dat alle panden optimaal benut worden. Hun verhuurdienst neemt alle verhuringen, kleine reparaties en andere administratieve zorgen voor zijn rekening.

Belastingvoordeel

Het pand komt niet alleen tegemoet aan het tekort aan sociale woningen, het biedt ook kansen aan investeerders. Wie eigenaar wordt van een woning ziet zich de komende dertig jaar verzekerd van een geïndexeerd rendement. Ze kunnen daarbovenop rekenen op verschillende belastingvoordelen, zoals een verlaagd btw-tarief en vrijstelling van onroerende voorheffing.

“Door de indexatie van de huur zijn eigenaars de inflatie bovendien te slim af en zijn ze zeker van een mooi rendement voor een laag risico. Ze hoeven bovendien 30 jaar lang geen onroerende voorheffing te betalen en kunnen nog tot eind 2023 rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Bij geen enkele andere vastgoedinvestering krijg je zo veel zekerheid voor zo weinig zorgen”

Kristof Vanfleteren, CEO van ION

De Kanaalwijk in Brussel is momenteel in volle ontwikkeling, zeker op het vlak van huisvesting. Er wordt werk gemaakt van de juiste sociale mix, met renovaties van oude industriële panden en de bouw van wooncomplexen voor gezinnen van alle inkomens.

De bouw van het project, een ontwerp van DDS+ architecten, begint komende zomer. De bedoeling is dat het eind 2024 af is. De verkoop van de panden is al begonnen. 

Jérôme Herinckx

Project developer ION

Bram Van Hemelryck

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be