1 op 10 studenten huurt geen kot meer, maar koopt een appartement

Naar schatting 1 op 10 studenten die normaal gezien een studentenkot zouden huren, kopen tegenwoordig een klein, comfortabel appartement. Of in elk geval doen hun ouders dat toch. Dat stelt Century 21 Benelux op basis van een eigen marktanalyse bij haar makelaars in drie studentensteden. Volgens de grootste residentiële vastgoedspeler van ons land heeft dat alles te maken met de hogere wooneisen die studenten anno 2016 stellen.

                                                                               ***

Vroeger was de gemiddelde student al lang tevreden met een kamertje waar hij of zij bij wijze van spreken enkel een matras in kwijt kon. De eisen van de student anno 2016 liggen echter een stuk hoger. De gemiddelde huurprijs van een studentenkot bedraagt volgens Century 21 Benelux zo’n 350 euro. Maar studentenkoten die huurprijzen evenaren van 450 à 500 euro per maand zijn vandaag meer regel dan uitzondering.

“Studenten stellen tegenwoordig almaar hogere eisen op het vlak van comfort, luxe en privacy. Ze verwachten een ruime kamer, incluis private toilet en douche, liefst ook een keuken, parkeermogelijkheid, en als het kan moet het ook energiezuinig zijn. Dat heeft als positief gevolg dat de weinig kwalitatieve of onreglementaire studentenkoten er bijna automatisch tussenuit vallen. Maar tegelijkertijd zorgt het natuurlijk ook voor prijsverhogingen op de huurmarkt van studentenkoten. Luxe en comfort hebben nu eenmaal een prijs.”

Isabelle Vermeir, operationeel directeur Century 21 Benelux

150.000 euro

Precies die hoge huurprijzen zorgen ervoor dat ouders en hun studerende kinderen almaar vaker aan het rekenen gaan. Vastgoedspeler Century 21 ziet zo vandaag heel wat mensen kiezen voor de aankoop van een studio of een 1 à 2 slaapkamer appartement, in plaats van dat ze een studentenkot huren voor hun kinderen. Bij benadering één op tien ouders die op zoek zijn naar een onderkomen voor hun studerende kinderen, koopt volgens Century 21 Benelux vandaag een comfortabel, klein appartement.

“Dat is een pak meer dan vijf jaar geleden, toen dat nog zelden gebeurde. Maar het is wel begrijpelijk, zeker als je weet dat de Belg huren sowieso al ‘weggegooid geld’ vindt. Als je dan ook nog de lage rente op woonleningen in rekening neemt, is het wel begrijpelijk dat mensen almaar vaker gaan twijfelen en richting koopmarkt durven kijken.”

Isabelle Vermeir

Het bedrag dat ze dan investeren situeert zich meestal rond de 150.000 euro, al durft dat ook oplopen tot 300.000 euro.

“Het is een investering waar de kinderen de eerste jaren gebruik van kunnen maken. Maar vaak zien we dat diezelfde kinderen er ook na hun studententijd nog een tijd blijven wonen. Juist omdat het méér is dan zomaar een kot. En als ze dan toch wegtrekken, kan het pand doorverhuurd of verkocht worden.”  

Isabelle Vermeir

Noot: indien gewenst, kunnen we je in contact brengen met kopers die hierover kunnen getuigen.

Dajo Hermans

Bereal , Bereal

Isabelle Vermeir

Operationeel directeur Century 21 Benelux

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be