Vastgoedprofessionals van het jaar zijn voor het eerst “aankoopmakelaars”

Wie een huis wil kopen, doet tegenwoordig meer en meer beroep op een aankoopmakelaar

Voor het eerst gaan de meest prestigieuze awards in immoland niet naar een klassieke vastgoedmakelaar, maar naar twee aankoopmakelaars. En dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen, want het beroep van aankoopmakelaar was tot voor kort vrij onbekend in ons land. Het gaat om een makelaar die aan de zijde van de koper staat en hem of haar helpt tijdens z’n huizenjacht. Azull, de grootste Belgische aankoopmakelaar gespecialiseerd in Spaans vastgoed, werd gisteren verkozen tot “Vastgoedondernemer van het Jaar”. De “Vastgoedbelofte van het Jaar” is Vinta, een aankoopmakelaar die kopers helpt om in Vlaanderen hun droomwoning te vinden.

                                                                   ***

Sectororganisatie CIB Vlaanderen reikte gisteren de felbegeerde vastgoedawards uit, die niet alleen door de sector verkozen worden maar ook door het grote publiek. Opmerkelijke winnaars waren Azull en Vinta, respectievelijk verkozen tot Vastgoedondernemer en Vastgoedbelofte 2016. Beide vastgoedspelers verkopen geen huizen of appartementen, zoals de meeste makelaars doen, maar zijn aankoopmakelaars. En daarmee zetten ze de trend in ons land.

“In Nederland en in de V.S. schakelt bijna elke koper z’n eigen makelaar in, bij ons is het behoorlijk nieuw. Al zien we sindskort dat ook in Vlaanderen almaar meer kopers beroep doen op een aankoopmakelaar. Tot voor kort gingen kopers vooral op het eigen gevoel af of op het bescheiden advies van vrienden of familie. Maar mensen beseffen meer en meer dat ze bezig zijn met één van de belangrijkste aankopen in hun leven. De nood aan een expert die hun effectief helpt met de aankoop van de juiste woning - en die ook enkel en alleen aan de zijde van de koper staat - wordt dan ook almaar groter.”

Eline Geers en Hendrik Tanghe van Vinta

Begeleiding

Dat geldt voor kopers die op zoek zijn naar een woning in Vlaanderen, maar nog meer voor zij die een tweede verblijf in het buitenland kopen.

“Belgen kopen almaar vaker een tweede verblijf, en dan vooral in Spanje. Vorig jaar alleen al kochten zo 3.000 Belgen een Spaanse vakantiewoning. Maar de Spaanse vastgoedmarkt is zeker niet dezelfde als die in Vlaanderen. Er zijn andere gewoonten, andere regels. In het verleden heeft dat al voor grote drama’s gezorgd, van te duur gekochte vastgoed tot compleet foute aankopen. Maar mensen hebben op dat vlak bijgeleerd en zijn meer en meer geneigd om zich goed te laten begeleiden.”

Marleen De Vijt en Johan Conix van Azull

Lokaal netwerk uitbouwen

Marleen De Vijt en Johan Conix stampten Azull zeven jaar geleden uit de grond. Intussen groeide het Antwerpse vastgoedbedrijf uit tot de Belgische marktleider in Spaans vastgoed. Een gelijkaardig verhaal zien we bij Eline Geers en Hendrik Tanghe. Ze ontrolden nauwelijks een jaar geleden hun plannen, maar zijn intussen vooral in Oost- en West-Vlaanderen een vaste waarde geworden.

Opvallend: beiden aankoopmakelaars werken concrete plannen uit om in heel Vlaanderen, en zelfs België, een lokaal netwerk uit te bouwen. Vinta koestert zo de ambitie om in elk Vlaamse provincie aanwezig te zijn. Azull is vandaag al in heel het land actief, maar werkt intussen een regionaal netwerk uit om zo in elke provincie een aanspreekpunt te hebben voor kopers die een buitenlandse vakantiewoning willen kopen.

Noot: foto’s van beide winnaars vind je hieronder.

Marleen De Vijt

Managing partner, Azull

Eline Geers

Managing partner, Vinta

Dajo Hermans

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be