Primeur: eerste CO2-neutraal gebouwde bedrijfssite van België

ION roept samen met weervrouw Jill Peeters en minister Bart Tommelein op om zoveel mogelijk bouwprojecten op klimaatneutrale manier te bouwen

Een grote bedrijfssite bouwen van 11.597 m2 en dat zonder impact op het klimaat? Het lijkt onmogelijk, maar het is precies wat ze gedaan hebben met de bouw van Waregem Business Park. Het is dan ook de eerste bedrijfssite in ons land die CO2-neutraal is gebouwd. Dat was mogelijk dankzij onder meer zware inspanningen op het vlak van materiaalkeuze en energieverbruik. Zelfs de uitlaatgassen van de vrachtwagens die de werf aan- en afreden zijn gecompenseerd, door te investeren in een bijzonder klimaatproject in Oeganda. In totaal is zo liefst 16.579 ton CO2 geneutraliseerd. Het is projectontwikkelaar ION die deze eer mag opstrijken en meteen oproept om meer bouwprojecten in ons land op deze manier te bouwen. Als dat gebeurt, kunnen we jaarlijks voor +/- 13 miljoen ton aan CO2-uitstoot vermijden, wat gigantisch is. Weervrouw en klimaatexpert Jill Peeters en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein steunen deze oproep en zien de site in Waregem als een voorbeeldproject.

Een vermindering van 35 procent van de CO2-uitstoot tegen 2030: dat is de doelstelling voor België die door Europa is vastgelegd. Een enorme uitdaging waar iedereen zijn of haar steentje aan moet bijdragen, niet in het minst de bedrijfswereld. De vastgoedsector heeft de voorbije maanden alvast een mooie voorzet gegeven met de lancering van de eerste volledig klimaatneutraal gebouwde bedrijfssite in ons land. Het gaat om het ‘Waregem Business Park’, een bedrijfsterrein van bijna 11.600 m2, of bijna twee voetbalvelden groot.

CO2-reductie

Het unieke project is een samenwerking tussen projectontwikkelaar ION en CO2Logic, dat gespecialiseerd is in het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. Om te beginnen berekende dit team minutieus hoeveel koolstofdioxide er in totaal voor de bouw van het business park zou worden uitgestoten. Dat bleek precies 16.579 ton te zijn, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 1.550 Belgische gezinnen, of ruim 99 miljoen kilometer rijden met de wagen. Daarna kienden ze uit hoe ze uitstoot aan broeikasgassen enerzijds voor een stuk konden vermijden en anderzijds efficiënt konden compenseren.

Zo werd uiteindelijk een beroep gedaan op lokale aannemers en leveranciers, waardoor de uitstoot van vrachtwagens flink afnam en hield ION het energieverbruik tijdens de bouw goed in de gaten. Daarnaast maakte de projectontwikkelaar gebruik van tal van klimaatvriendelijke bouwtechnieken. Denk maar aan geothermie, klimaatplafonds, groendaken, regenwaterrecuperatie, extra zonwerend glas en LED-verlichting.   

“We hebben dit project met volle overtuiging gedaan. Voor ons is klimaatneutraal bouwen een maatschappelijke verplichting. Het is dé manier waarop we in de praktijk effectief onze bijdrage kunnen leveren aan de klimaatuitdagingen die ons allemaal te wachten staan. Als bedrijf willen we hier echt een voorbeeld stellen voor de hele sector.”

Davy Demuynck, Managing Partner van ION


Afrikaanse keukens

Wat het initiatief nog opmerkelijker maakt, is dat ook ingegrepen werd op de uitstoot die niet verminderd kon worden door klimaatvriendelijk bouwmateriaal, of andere duurzame technieken. Die “onvermijdelijke” uitstoot werd gecompenseerd via financiële steun aan gecertificeerde klimaatprojecten in Afrika, die de lokale bevolking helpen om hun CO2-uitstoot te verminderen. ION ondersteunde zo het project ‘Saving Trees’ in Oeganda, dat voorziet in het verspreiden van efficiëntere oventjes onder de lokale bevolking.

“Vandaag koken nog liefst 3 miljard mensen op een open vuur. In Oeganda verbrandt 93% van de bevolking élke dag hout of houtskool om eten te maken. Zo worden grote hoeveelheden CO2 de lucht ingepompt én verdwijnen grote stukken bos. Met het ‘Saving Trees’-project hebben we een oplossing gevonden die zowel bossen beschermt, als de levenskwaliteit van de lokale bevolking verbetert. Het gaat om efficiënte oventjes, waarvoor een gezin de helft minder hout of houtskool nodig heeft en ervoor zorgen dat ze jaarlijks gemiddeld per gezin 2 ton CO2 minder uitstoten.” 

Antoine Geerinckx, Managing director CO2Logic

Oproep aan de sector

Het project in Waregem is het eerste dat volledig CO2-neutraal werd gebouwd, maar als het van ION afhangt, blijft het daar niet bij. Samen met klimaatexpert en weervrouw Jill Peeters roept het bedrijf op om zoveel mogelijk bouwprojecten op een CO2-neutrale manier te bouwen. Als elk vastgoedproject in ons land zo opgetrokken wordt, zou dat neerkomen op een besparing van +/- 13 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar.

Vandaag weten zeven op de tien Belgische bedrijven nog altijd niet hoe groot hun impact is op ons klimaat, laat staan dat ze er dan ook iets willen of kunnen aan doen. Dat moét beter. Het project in Waregem laat zien dat het mogelijk is om de strijd tegen de klimaatverstoring aan te pakken, én dat je er als ondernemer ook beter van wordt. De kennis over duurzaam ondernemen is er, we moeten nu alleen nog het verstand en de energie hebben om eraan te beginnen.”

Jill Peeters, weervrouw en oprichter van Climate without Borders

Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ondersteunt het voorstel en benadrukt dat klimaatneutraal bouwen ons land een heel eind verderop kan brengen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

“In feite zouden alle bedrijven zo moeten bouwen. Sommige bedrijven hebben een duwtje in de rug nodig. Anderen, zoals ION, doen het uit zichzelf. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Als alle bedrijven hun verantwoordelijkheid opnemen, dan komen we een serieuze stap dichter bij het halen van de klimaatdoelstellingen.”

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie

ION ontving voor de bouw van de nieuwe bedrijfssite in Waregem zopas het CO2 Neutral® label. Dit werd door CO2logic ontwikkeld, in samenwerking met de onafhankelijke internationale certificatie-instelling Vinçotte, gebaseerd op de internationaal erkende normen.

  

Over ION: ION is een projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder met kantoren in Brussel en Waregem die de nadruk legt op zowel kwalitatief hoogstaande architectuur als duurzaamheid van het ontwerp. De projecten zijn geografisch verspreid over heel België. Het team van ervaren vastgoedconsulenten is gespecialiseerd in gemengd complexe projecten, een combinatie van residentieel en commercieel vastgoed, en is actief in speculatieve ontwikkelingen, Publiek-Private-Samenwerkingen (PPS), en projecten op maat van de klant.

 

Over CO2Logic: CO2logic is een onafhankelijk adviesbureau dat zich specialiseert in het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. CO2logic steunt en ontwikkelt ook klimaatprojecten in ontwikkelingslanden (Burkina Faso, Benin, Oeganda, Democratische Republiek Congo, Rwanda,…) met lokale ngo’s waarmee zijn klanten en partners hun resterende koolstofvoetafdruk kunnen compenseren. Het ‘CO2 Neutral’ label (gevalideerd door Vinçotte) garandeert dat organisaties ook hun verantwoordelijkheid nemen wat hun restuitstoot en klimaatimpact betreft. www.co2logic.com

NOOT AAN REDACTIES: de nieuwsvideo hieronder is rechtenvrij en mag gepubliceerd worden.

Daan Ver Eecke

ION

Antoine Geerinckx

Founder & Managing director, CO2Logic

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be