Kleinste boek ter wereld gaat in Brussels veilinghuis onder de hamer voor 3.500 euro

De veiling bij Arenberg Auctions brengt in totaal 1.250.000 euro op

Verzamelaars van overal ter wereld hebben vrijdag en zaterdag op een duizendtal stukken geboden tijdens de online veiling van het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. In totaal bracht de veiling 1.250.000 euro op. Een van de opmerkelijkste stukken was het kleinste boek ter wereld, een Duits gebedsboekje van amper 5 millimeter groot. Dit collector’s item werd geveild voor een bedrag van 3.500 euro.

Veilinghuis Arenberg Auctions is gespecialiseerd in zeldzame boeken, handschriften en kaarten. Een van de topstukken op de laatste veiling van dit jaar was het kleinste boek ter wereld. Dit boekje is niet groter dan de grafietpunt van een potlood en bevat het Onze Vader in zeven talen. Het is zo klein dat je het alleen kan lezen met een sterk vergrootglas.

De vorige eigenaar had het uitzonderlijke boekje tientallen jaren in zijn bezit. Zaterdagnamiddag legde de nieuwe eigenaar er 3.500 euro voor op tafel. Dat is een meer dan dubbel zoveel als de vooraf geschatte waarde van 1.000 tot 1.500 euro.

"Dit minuscule boek is het resultaat van een spectaculair staaltje boekdrukkunst door het Gutenberg Museum in Duitsland. Het kleinste boekje ter wereld is de kroon op elke verzameling miniatuurboeken. We zijn dan ook heel blij dat dit zeldzame boekje naar waarde geschat wordt."

Henri Godts, expert Arenberg Auctions

Topbedragen

Andere topstukken gingen nog voor veel meer geld onder de hamer. Zo was er veel interesse voor de Nurembergkroniek. Deze incunabel – een boek uit de vroege boekdrukkunst – is meer dan 500 jaar oud en bevat prachtige illustraties die onder meer tonen hoe Firenze, Jerusalem of Wenen er in de middeleeuwen uitzagen. Het stuk werd vooraf op een 30.000 tot 40.000 euro geschat, en haalde uiteindelijk een hamerprijs van 38.000 euro.

Het monumentale schilderij José de Anchieta temt wilde jaguars van de Brusselse schilder Antoon Sallaert (1594-1650) ging onder de hamer voor 11.000 euro. Op het schilderij werpen jaguars zich aan de voeten van José de Anchieta, een van de eerste missionarissen in het Braziliaanse Amazonegebied.

Verder ging een unieke tekening van René Magritte, een studie voor het schilderij Le Séducteur, onder de hamer voor een enorm bedrag van 70.000 euro. Oorspronkelijk was het werk op maximum 18.000 euro geschat.

Het meeste geld werd neergeteld voor de eerste editie van een stedenboek van Joan Blaeu. Deze atlas uit 1652 bevat plattegronden van alle Nederlandse en Belgische steden uit die tijd. Van deze uitgave bestaan er maar 75 exemplaren ter wereld. De nieuwe eigenaar van dit zeldzame stuk legde er 77.000 euro voor op tafel.

Henri Godts

Expert veilinghuis, Arenberg Auctions

Anna Lauwaerts

Junior PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be