Shoppende Belg is jonger, vaker een man … en laat de auto thuis

Grote shoppingenquête: 18.333 Belgen bevraagd over hun shoppinggedrag

  • 4 op de 10 shoppers die de winkelcentra over de vloer krijgen, zijn jongeren. Dat is meer dan ooit tevoren.
  • Het aantal mannelijke shoppers stijgt jaar na jaar: in 2015 ging het om 40,5 procent, in 2014 om 37 procent, en in 2013 nog maar om 35,7 procent.
  • De auto blijft almaar vaker thuis tijdens een dagje shoppen. 4 op de 10 bezoekers van shoppingcentra nemen tegenwoordig het openbaar vervoer of komen te voet of met de (brom)fiets.

We gaan met z’n allen weer meer shoppen. Terwijl de bezoekerstrend in de Belgische winkelcentra de jongste jaren licht dalend was, is het aantal bezoekers sinds begin dit jaar met 1,8 procent gestegen. En opmerkelijk: de doorsnee shopper is almaar jonger, vaker van het mannelijke geslacht, en laat de auto steeds meer thuis. Gemiddeld geeft hij of zij 91 euro uit, en dan vooral aan kleding. Dat alles blijkt uit de jaarlijkse  shoppingenquête van Group Hugo Ceusters-SCMS, de grootste onafhankelijke beheerder van shoppingcentra in ons land. Die peilde de afgelopen drie jaar bij 18.333 mensen in acht winkelcentra naar hun shoppinggedrag.

                                                                 ***

De Belgische shoppingcentra die SCMS-Ceusters beheert, kregen in het eerste kwartaal van 2016 opnieuw meer bezoekers over de vloer, en dat na een lichte daling in 2015 en 2014. Zo klom het aantal bezoekers tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 1,8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat vertaalde zich ook in de uitgaven. De omzet steeg met 1,9 procent.

“Algemeen genomen zien we dat de terreurdreiging de mensen niet thuis houdt. De Belg blijft naar de winkelcentra trekken, zeker als het iets minder mooi weer is. Ook het feit dat er meer nieuwe winkels en innovatieve winkelconcepten opduiken, heeft een aanzuigeffect.”

Hans Van Laer, marketing manager bij Group Hugo Ceusters-SCMS

Meer jongeren

Opvallend is dat het profiel van de doorsnee shoppende Belg langzaam maar zeker verandert. Dat blijkt althans uit de grote shoppingenquête van Group Hugo Ceusters-SCMS die 18.333 Belgen in acht shoppingcentra bevroeg. De algemene trend: het publiek wordt jonger en er komen meer mannen shoppen. Vier op de tien bezoekers - of 39,3% - is vandaag jonger dan dertig jaar. In 2014 was dat nog 34,8 procent en in 2013 30,1 procent. Tegelijk hebben we vorig jaar ook het aantal vijftig- (-1,8%) en zestigplussers (-2,8%) licht zien afnemen.

“Ondanks de populariteit van e-commerce blijken winkelcentra nog altijd een heel sociale functie te hebben. En zeker bij jongeren, die de shoppingcentra niet enkel als een plaats om te winkelen zien maar er ook iets willen beleven en voor de evenementen komen. Ook de terreurdreiging speelt mogelijk een rol in het toegenomen aantal jongeren. Die laten zich namelijk iets minder tegenhouden dan ouderen. Maar laten we die impact zéker niet overdrijven.”

Hans Van Laer

De shoppende man

Nog meer opmerkelijk: winkelen wordt steeds minder een exclusief vrouwelijke aangelegenheid. Vorig jaar telden de winkelcentra 3,2 procent meer shoppende mannen dan in 2014, en zelfs 5 procent meer dan in 2013. Concreter gesteld: intussen krijgen de winkelcentra al 40 procent mannen over de vloer. In de binnensteden gaat dat zelfs richting 50 procent. Met andere woorden: shoppen is meer dan ooit een mannenzaak geworden.

Gemiddeld spendeerde hij of zij vorig jaar 91 euro tijdens een dagje shoppen, wat nauwelijks verschilt met de voorbije jaren. Randbemerking: die 91 euro is in veel gevallen een budget dat naar uitgaven voor het hele gezin gaat. De top-vijf in die uitgaven ziet er als volgt uit: kledij (48%), hobby en vrije tijd (13,5%), verzorging (10%), schoenen (6%) en horeca (6%).

Bijna helft neemt openbaar vervoer

Tot slot is er de manier waarop we ons naar de winkelcentra begeven: ook dat verandert duidelijk. Hoewel de auto het belangrijkste transportmiddel blijft, winnen openbaar vervoer en de fiets fors terrein. Vorig jaar ging zo liefst 40 procent met het openbaar vervoer shoppen, of te voet of met de (brom)fiets. In 2013 en 2014 was dat nog 30 procent. Zo’n 60 procent nam vorig jaar de wagen om naar het shoppingcenter te gaan, oftewel 6 procent minder dan in 2014 en bijna 8 procent minder dan in 2013.

“Als we enkel naar het openbaar vervoer kijken, zien we dat intussen al 20,8 procent - of één op de vijf - de tram, trein of bus neemt om te gaan shoppen. In winkelcentra met een goed aanbod aan openbaar vervoer, zoals Galeries Saint-Lambert in Luik, zien we dat aandeel zelfs stijgen naar bijna 50 procent. Hoe meer openbaar vervoer er aanwezig is bij een winkelcentrum, hoe meer de Belg ervan gebruik maakt.”

Hans Van Laer

Ter info: in bijlage  (onder de foto's) vind je meer cijferinfo en grafieken. 

Grafieken-Grote-Shoppingenqu_te-2016.pdf

PDF - 274 Kb

Hans Van Laer

Marketing manager , Group Hugo Ceusters-SCMS

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be