Eén van de meest moderne bedrijvencentra van Vlaanderen opent deuren in Gent

WATT The Firms wordt voorbeeldproject op vlak van technologie en duurzaamheid

Eén van de meest moderne bedrijvencentra van Vlaanderen opent morgen de deuren op de WATT-site in Gent, aan de Nieuwewandeling en op een steenworp van de Coupure. Watt The Firms, zoals het bedrijventerrein heet, moet zowel op technologisch vlak als qua duurzaamheid een voorbeeldproject zijn. Zo zullen bedrijven er niet meer verwarmen via fossiele brandstoffen maar via geothermie, is er gekozen voor de snelst mogelijke internetverbinding, en doet de site qua sfeer helemaal denken aan een typische Google Campus. “Future proof”, zo vat projectontwikkelaar Re-Vive het samen.

De voormalige Elektrion-site stond jarenlang bekend als zowat de meest vervuilde site van Gent en omstreken. Elektrion was niet toevallig een bedrijf dat jarenlang hoogwaardige motorolie produceerde op de site aan de Nieuwewandeling. Sinds de sanering in 2015 heeft de site echter een enorme metamorfose ondergaan. Sterker nog: hoewel het domein jarenlang bekend stond als een stadskanker in hartje Gent, is het nu - onder de naam WATT - één van de duurzaamste wijken van Vlaanderen.

Naast het woongedeelte met 76 appartementen en woningen in een stadspark opent op de compleet vernieuwde WATT-site nu ook Watt The Firms: een hypermodern bedrijvencentrum, of zeg maar een hub voor innovatieve bedrijven. In de 16 private kantoorruimtes kunnen 250 personen aan de slag en daarnaast zijn er nog verschillende gedeelde overlegplekken en vergaderzalen. Maar wat vooral opvalt: op het vlak van technologie en duurzaamheid werd de lat bijzonder hoog gelegd. Eén van de paradepaardjes is het geothermische netwerk dat er geboord werd. Met 25 leidingen die tot 75m diep gaan, wordt grondwater van zo’n 12°C opgepompt en doorheen de circuits van de gebouwen gestuwd. Dat betekent dat er in de winter verwarmd kan worden zonder fossiele brandstoffen, terwijl datzelfde netwerk in de zomer een koelend effect heeft.

“We zijn echt all-the-way willen gaan met WATT, en dus ook met WATT The Firms. Naast het geothermisch netwerk werden er bijvoorbeeld ook een tiental grote regenwatertanks geïnstalleerd, goed voor een opslagcapaciteit van zo’n 100.000 liter regenwater. We voorzien ook een platform waarop de vergaderzalen worden gedeeld, parkeerplaatsen worden geboekt en eigen Watt auto’s worden gedeeld. Duurzaamheid is belangrijk, niet alleen in een woonwijk, maar zeker ook in een bedrijvencentrum.” Steven Rosseel, Project Developer bij Re-Vive

Gentse Google Campus

WATT The Firms is geen traditionele kantoorruimte, maar een hub voor innovatieve bedrijven, waar vooral veel kruisbestuiving tussen de bedrijven zal zijn. Zo zal men er private kantoren kunnen huren, maar wordt er vooral gefocust op flexdesks die bedrijven dichter bij elkaar moeten brengen. Ook het restaurant, de vergaderzalen en ontspanningsplaatsen zullen gedeeld worden. En eveneens opmerkelijk: het bedrijvencentrum zal 24/7 toegankelijk zijn, wat flexibele werkuren alleen maar zal aanmoedigen.

Zowel qua technologie als qua sfeer heeft de site alles weg van een soort Google Campus: heel open, veel licht en een pak variatie. Zo kunnen de werknemers bijvoorbeeld na een vergadering even gaan brainstormen aan de pingpongtafel, geconcentreerd verder werken in een stille ruimte, wat gaan ontspannen in de zetels, op het dakterras of in het park, … Bovendien is er een fiber internetverbinding aangelegd, de snelste verbinding die je vandaag kan vinden, met wifi over de hele site. Daarnaast wordt er samengewerkt met de pakjesdienst Bringme, worden de vergaderzalen en het onthaal digitaal beheerd, zijn er voor alle bedrijven deelauto’s van Tapazz en CIACfleet ter beschikking, enz.

“Met WATT The Firms hebben we een next-level bedrijvencentrum gebouwd en krijgt Gent bij wijze van spreken haar eigen, vooruitstrevende “Google Campus”. Binnen vijftien jaar - wat op vlak van innovatie een eeuwigheid is - zijn we nog steeds future proof.” Nicolas Bearelle, CEO van Re-Vive

Creatieve ideeënhub

Projectontwikkelaar Re-Vive was de eerste speler die recent naar WATT The Firms verhuisde. Intussen zijn er al meerdere bedrijven gevestigd, maar de zoektocht naar bedrijven die op zoek zijn naar een hypermoderne werkomgeving loopt nog steeds.

“Belangrijk is dat dit een place to be is voor creatieve en open-minded bedrijven, die geloven in de kracht van die kruisbestuiving. WATT The Firms moet een soort ideeënhub worden waar bedrijven elkaar versterken in hun groei en ambities.” Nicolas Bearelle, CEO van Re-Vive

 

 

Bericht aan de redactie: indien u wenst aanwezig te zijn op de officiële opening, graag een seintje.

Nicolas Bearelle

CEO Re-Vive

Steven Rosseel

Project Developer Re-Vive

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be