Bouw duurzaamste woonwijk in hartje Gent officieel van start

WATT-site zorgt voor stormloop: driekwart al verkocht nog voor eerste steen is gelegd

De bouw van de duurzaamste woonwijk van Gent is in gang getrapt. Het gaat om de WATT-site, waar schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen Sven Taeldeman deze middag de symbolische eerste steen legde. Net zoals bij WATT The Firms, het nabijgelegen bedrijvencomplex dat vorig jaar de deuren opende in Gent, zal het er allemaal draaien rond duurzaamheid. Zo zullen geen fossiele brandstoffen verbruikt worden, er komen ook ondergrondse laadpalen voor elektrische auto’s, en een publieke tuin van 2000 m2. Opmerkelijk: de bouw is pas gestart, maar driekwart van de nieuwe groene woonwijk heeft nu al een eigenaar gevonden.

De bouw van WATT, de meest duurzame woonwijk in hartje Gent, werd deze middag officieel in gang gezet door Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen. Hij legde de symbolische eerste steen van de 1,1 hectare grote ontwikkeling aan de Coupure, die naast 14 woningen en 59 appartementen ook in een publieke tuin van 2000 m2 zal voorzien, met een grote speelzone voor kinderen.

Meest opmerkelijke: op vlak van duurzaamheid zal kosten noch moeite worden bespaard. Eyecatcher van de site wordt de aansluiting op een BEO-veld, een erg duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van grondwater om de woningen te verwarmen. Het is één van de eerste keren dat zo'n alternatief verwarmingssysteem in Gent gebruikt word en waarbij zowel een deel van de appartementen als de werkruimtes tegelijk verwarmd zullen worden - zonder dat er in de wijk fossiele brandstoffen aan te pas komen. Daarnaast zullen heel wat andere appartementen en woningen verwarmd worden met warmtepompen en krijgt de site ook ondergrondse laadpalen voor elektrische auto’s. Verder wordt alles volgens de strengste normen geïsoleerd en afgewerkt.

Future proof

De nieuwe groene long blijkt alvast enorm populair: driekwart van de woningen en appartementen is nu al verkocht, terwijl de bouwwerken nog maar net van start zijn gegaan.

“De snelle verkoop is geen toeval. De Gentenaar heeft hier nood aan. Een autovrije, groene en duurzame woonwijk in hartje Gent is nu eenmaal een zeldzaamheid. Het bevestigt nog maar eens dat we met z’n allen steeds bewuster kiezen voor ‘future proof’ vastgoed. Het gaat namelijk om bakstenen die hun waarde niet snel zullen verliezen. Deels door de toplocatie, maar vooral ook vanwege de duurzame technieken die gebruikt worden.”

Nicolas Bearelle, CEO van Revive

Residentiële broertje

WATT wordt het residentiële broertje van bedrijvencomplex WATT The Firms, dat eind vorig jaar zijn deuren opende. Bedoeling is dus dat het een woon- én werkwijk wordt.

“Zoals in vele Vlaamse steden is stadsverdichting ook in Gent noodzakelijk. Maar het is vooral belangrijk dat dit op een heel leefbare manier gebeurt. De kruisbestuiving van groen, wonen en werken op de WATT-site past perfect in dat plaatje.”

Sven Taeldeman, Gents schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen

De veertien huizen die er komen, bestaande uit drie of vier slaapkamers, zullen straks allemaal een privétuin hebben. Wat de appartementen betreft, wordt een mix van studio’s, 1-, 2- en 3-slaapkamerunits voorzien. Ondergronds worden zo’n 140 parkeerplaatsen gepland waar dubbelgebruik van de parkeerplaatsen tussen de residentiële bewoners en kantoorgebruikers mogelijk wordt gemaakt. De prijzen van de woningen beginnen vanaf 410.000 euro, voor appartementen starten de prijzen vanaf 260.000 euro.

“Op de site wordt ook nog een commerciële ruimte gebouwd, waar we liefst een koffiebar of een gelijkaardige kleine horecazaak zouden willen onderbrengen. We zitten hier nog volop in de besprekingsfase, maar het zou de dynamiek van de wijk nog meer ten goede komen. Ondernemers met plannen kunnen zich uiteraard nog altijd melden.”

Nicolas Bearelle, CEO van Revive

De eerste bewoners zullen vanaf begin 2020 naar WATT kunnen verhuizen. Op zondag 22 april kunnen geïnteresseerden terecht in het bedrijvencentrum WATT The Firms voor Nieuwbouwzondag van 14 uur tot 17 uur.

Noot: hieronder vind je foto's van hoe de hele site er straks zal uitzien. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be